Odlazak velikog gospodina narodne muzike: Cune će biti večan, a njegov glas upamćen

Autor:

21.07.2017 20:27

Foto:

Foto:



Danas smo ostali bez najvećeg gospodina narodne muzike. Legendarni pevač, Predrag Gojković Cune napustio nas je u 85. godini života. Svojom pesmom i  vokalom koji kao da miluje dušu, obeležio je odrastanje brojnih generacija.

Nije mu se ostvarila poslednja želja: Preminuo Predrag Gojković Cune, legenda narodne muzike

Hitovi poput "Kafu mi draga ispeci", "Bele ruže, nežne ruže", "Ljubav mi srce mori", "Igrale se delije" , "Janičar" i mnogi drugi, postali su evergrin narodne muzike. Uz Cuneta se volelo, patilo, slavilo...

Blage naravi i gospodskog ponašanja, bio je omiljen među kolegama, koji su njegov odlazak teško podneli.

Merima Njegomir je istakla da je Gojković bio jedinstven i neverovatno talentovan.

- Bio je moj pevački uzor, on naslednika nema, niti će se roditi. Pevao je od meksičkih pesama, preko šlagera, do narodnih šumadijskih pesama i sevdalinki. On je uzor za sve buduće generacije koje budu dolazile - rekla je Njegomir i dodala - Bio je izuzetan čovek koji je mogao da bude u svakom društvu i među različitim ljudima, izuzetno inteligentan i obrazovan, mogao je da priča o muzici, istoriji, kulturi, imao je neverovatno pamćenje, pamtio je imena ljudi, godine i datume... - priseća se ona.

Poštovao je, ističe, svoju profesiju, svoje kolege i svi su poštovali njega, svuda je bio "persona grata".

- Bio je moj veliki prijatelj, u šali sam mu znala reći da mi je on 'najbolja prijateljica' - rekla je Merima Njegomir.

Pevačica i muzički urednik Prvog programa Radio Beograda Bilja Krstić rekla je da je otišao najbolji pevač narodne muzike.

- On će za mene uvek biti večan, a njegov glas će ostati upamćen - rekla je Bilja Krstić i dodala - Svi znamo koliko je bio izuzetan. Za mene je najveći pevač narodnih pesama svih vremena. Nosio nas je svojom posebnom bojom glasa i svakom svojom interpretacijom. Dugo niko neće zauzeti njegovo mesto, jer je bio poseban.

Prisetila se i velike podrške koju je dobila od Gojkovića kada je stvarala ansambl "Bistrik".

- Najveću podršku sam dobila od njega. Kada vam neko kao on da kompliment, samo možete da letite - rekla je i dodala da je pesmu "Evo srcu mome radosti" sa novog albuma "Svod" posvetila upravo Cunetu.

Poznati frulaš Bora Dugić rekao je da je Cune bio jedinstven čovek – duhovit, bistar, elokventan, obrazovan.

- Tako je slikovito opisivao svaku sitnicu da je to bilo fantastično. Bog mu je dao izuzetan dar, neponovljiv glas, ali i talenat da tim glasom vlada. Bio je neverovatno spretan u korišćenju tog glasa - istakao je Dugić i dodao da je Gojković bio dobar čovek, šarmer koji je čak umeo beskrajno šarmantno da priča viceve.

- Bio je jedinstvena ličnost koja svojim odlaskom može samo da izazove žaljenje i da se zapitate zašto odlaze najbolji. Uvek mi je žao kada odlaze genijalci poput Cuneta  - rekao je Dugić.

Predrag Cune Gojković je mnogim kolegama i saradnicima tokom života bio inspiracija.

 

Đorđe Marjanović je govorio da je Cune bio pevač-fenomen, najbolji interpretator koji se rodio na ovim prostorima.

Reditelj Jovan Ristić je rekao da je imao sreću da radi sa Cunetom i da pored njega uči kako se neguje muzička tradicija i kako se u svetu estrade odtaje pola veka na vrhu na najdostojanstveniji način.

Lepe reči o Cunetu imao je i prvak beogradske opere Oliver Njego.

- Da nisam, kao dete, čuo Cuneta Gojkovića možda se uopšte ne bih bavio pevanjem. On je kriv što sam se opredelio za profesiju pevača. Slušajući njegovo pevanje shvatio sam da je pored neophodne muzikalnosti veoma važan i osećaj za frazu, koju on poseduje - naveo je Njego.

Kompozitor Vojislav Voki Kostić ga je izuzetno poštovao.

- Kada čujem Cunetov glas, setim se reči moga oca: 'Ovaj umetnik ima svetu vatru'. Cuneta je 'sveta vatra' uvrstila u 'veličanstvenog' srpske vokalne muzike - govorio je Kostić.

Maja Gašić

Autor