Slavlje za pamćenje: Svi detalji svadbe Nevene Ristić i Marka Vukesa (foto)

Autor: Svetlana Stojaković

24.07.2017 19:31

Foto:

Foto:Beogradska glumica i zagrebački muzičar trogodišnju ljubavnu idilu ozvaničili su sklapanjem braka na ceremoniji u Mariji Bistrici, posle čega su sa prijateljima i rodbinom priredili zabavu za pamćenje koja je okončana svirkom u svitanje

Nakon što su svoju vezu krunisali brakom u Mariji Bistrici 7. jula, glumica Nevena Ristić (27), koja od sada nosi muževljevo prezime, i muzičar Marko Vukes (27) nastavljaju da žive na relaciji Beograd-Zagreb. Iako je snažan pljusak zahvatio taj deo Zagorja sat pre zakazanog termina za venčanje i pretio da pokvari događaj, mladenci su bračne zavete izgovorili po divnom sunčanom vremenu, što su Nevena i Marko protumačili kao dobar znak da je odluka bila prava i da je njihova ljubav večna.

- Iako sam se tog dana probudila potpuno mirna i sa Markom kao i obično popila kafu, kako se trenutak venčanja bližio počela sam da osećam uzbuđenje koje je bilo drugačije od bilo čega dosad doživljenog. To nije bila trema, već skup lepih trenutaka. Znala sam da je to neki poseban film koji mi se sprema - kaže Nevena.

Mladenci, koji se nikad nisu zamarali trivijalnim stvarima, uoči ceremonije imali su vrlo važan razgovor.

- To jutro smo Marko i ja dobili poziv od sveštenika koji je trebalo da nas venča da dođemo do crkve na razgovor. Bez razmišljanja smo otišli, a taj susret nas je, iako bi možda drugi gunđali što ih na dan svadbe neko budi u osam ujutru, rasteretio svakog pritiska. Reči koje smo dobili od njega zaključali smo u srca - priča glumica i dodaje: - Nismo se nimalo uznemirili zbog kiše, jer na nju nismo mogli uticati, to je bila viša sila. Ipak, ona je prestala desetak minuta pre nego što smo sklopili brak. Posle toga se sunce probilo kroz oblake. Verujem da je svako prisutan na svoj način razumeo to što se dogodilo, a za mene i Marka je to bila potvrda da radimo pravu stvar.

BRZA KUPOVINA

Venčanje je bilo zakazano u lokalnoj crkvi u pola osam predveče. Kad su se začuli zvuci tamburica benda “Nova” i portom se prolomio glasan pljesak prisutne rodbine i prijatelja, pojavila se Nevena držeći mamu Goricu za ruku. Blistala je u venčanici “Pronovias”, a ispred nje su išle male Markove rođake Ema i Lara noseći u korpicama latice cveća koje su kasnije prosipale.

- Ćutala sam. Nijedna misao mi nije bila u glavi, možda prvi put u životu. Kad smo ušle u crkvu i dok sam koračala prema oltaru, pratila sam svoje korake, a kada je Marko izvirio, znala sam u šta treba da gledam do kraja - iskrena je glumica.

U crkvi su se nizale priče o ljubavi, razmena zaveta i ono čuveno “Nevena, da li pristaješ...”, da bi se posle izgovorenog “da” začuli stihovi pesme “Ti mome svetu daješ divnu boju” koju je Marko napisao svojoj izabranici.

- To je trebalo da bude iznenađenje, ali sam dan ranije na probi venčanja morao da navedem svešteniku sve pesme koje će pratiti ceremoniju kako bih dobio blagoslov za njih - otkriva Marko. - Nevena je tada saznala da ćemo je izvesti u crkvi na venčanju. Ona je bila upoznata sa tim da sam sa prijateljem, sada i venčanim kumom Tomislavom Jantolekom napisao tu pesmu. Odsvirali su je članovi mog benda “Share Love With Others”, a tek kasnije sam Neveni priznao da smo je uvežbavali mesec dana.

Sa osećajem odgovornosti prema supruzi, razmišljanjima o tome kako je brak divna i sveta stvar, Marko je više brinuo o onome što ih čeka u budućnosti nego o detaljima organizacije svadbe.

- Odelo sam izabrao tri dana pred venčanje jer od mnogobrojnih obaveza nisam stigao ranije. Kao i svaki muškarac kupovinu sam obavio brzo i jednostavno, za pola sata. Ostale pripreme su tekle u miru, možda smo se najviše namučili deset dana pred svadbu kad se Neveni završavala pozorišna sezona, a ja non-stop imao nastupe. Sami smo sve organizovali, nismo hteli nikoga da opterećujemo. Sve je teklo lagano i bez trzavica, a ljudi sa kojima smo kontaktirali oko zakupa restorana i kojekakvih detalja, poput cvetnih aranžmana, veliki su profesionalci pa nismo previše brinuli kako će sve ispasti.

Posle završetka ceremonije venčanja svatovi su odšetali su do obližnjeg hotela u kojem je održano svadbeno veselje. Zabava je počela prvim plesom mladenaca uz pesmu “Djevojka iz drugog plemena”, koju je Marko napisao nekoliko dana pošto je upoznao Nevenu.

- Moj dragi kolega Boris Rogoznica slušao me je pažljivo dok sam jedne noći govorio o Neveni. Sutradan mi je poslao tekst i melodiju. Odjurili smo u studio i snimili demo. Međutim, pesmu nikad nisam objavio, a pošto je Nevena jako voli, morao sam da pristanem na to da je javno otpevam za naš prvi ples. Kada sam je pitao kako misli da plešemo dok ja pevam, samo se osmehnula i rekla da ništa ne brinem i da sve prepustim njoj da improvizuje. Tako je i bilo, sve smo uradili po osećaju, i zaista, naš prvi ples je bio predivan. Za mene su on i razmena zaveta dva najuzbudljivija momenta sa venčanja, pogotovo jer pred Nevenom retko pevam.

VESELE DRUGARICE

Kao profesionalni muzičar Marko je najviše vremena posvetio izboru muzike, a da nije pogrešio svedoči činjenica da njegove kolege nisu prestajale da igraju.

- Bend Marka Luisa “St. Louis Band” još jednom je dokazao koliko je profesionalan i koliko voli svoj posao. Na zabavi je bilo mnogo muzičara među gostima, a mi smo specifična sorta, teško nam je udovoljiti. Kada sam video da se na plesnom podijumu nalaze sve moje kolege, sve mi je bilo jasno - zadovoljan je mladoženja.

Među najveselijim devojkama na svadbi bile su Nevenine koleginice i drugarice.

- Marko je pred venčanje imao momačko veče, a kako su moji drugovi “biseri rasuti po celom svetu”, nije bilo moguće da ih okupim na jednom mestu i organizujem devojačko veče - otkriva Nevena. - Ali su me pre venčanja drugarice neprestano zvale i pratile svaki detalj oko priprema, odbrojavale su dane. Kad je konačno sve došlo na svoje, ne pamtim da smo ikada toliko plesale kao na svadbi. Atmosfera je bila sjajna, a najveselije su bile moje drugarice Nina Janković, Dragana Dabović i Tijana Pečenčić, ali i koleginice iz Hrvatske, glumice Ana Begić, Doris Pinčić i Iva Mihalić. Milina je bilo gledati ih.

U jednom trenutku svi su se iz restorana preselili u baštu hotela.

- Slavlje je bilo gotovo, ali dobar deo gostiju se još nije razišao kada su članovi Markovog pratećeg benda izašli iz sale, uzeli gitare u ruke i zasvirali. Dok je svitalo, svi smo pevali uglas. Uspeli smo čak i da probudimo goste hotela, ali osoblju je bilo neprijatno da nas rasteruje i zajedno sa nama je uživalo u zabavi - kaže sa osmehom Nevena.