Bolne uspomene Miše Aleksića: "Riblja čorba" ni danas nema mira zbog pogibije devojčice na koncertu

Autor:

01.08.2017 15:46

Foto:

Foto:



Koncert u Ledenoj dvorani u Zagrebu 1982. godine u okviru velike jugoslovenske turneje "Riblje čorbe" ostao je upamćen po tragediji u kojoj je stradala četrnaestogodišnja Željka Marjanović.

Miša Aleksić, basista "Riblje čorbe" u tekstu za Novosti govori o tom događaju i nastupu "Riblje čorbe" iz 1982. kada je zbog loše organizacije na ulazu u Ledenu dvoranu stvorena gužva u kojoj je poginula Zagrepčanka. Kaže da su Bora Đorđević i drugovi potonuli u očaj i da grupa, mada ništa nije skrivila, zbog tragedije ni danas nema mira sa svojom savešću.

- Bez obzira na to što to od nas niko nije zahtevao, ljudski smo bili spremni da preuzmemo odgovornost za smrt Željke Marjanović, koja je tad samo želela da bude deo naše publike i ništa više - kaže muzičar.

- Naziv turneje "Ko preživi - pričaće" pokazao se kao nesrećan, a organizatori su od tog koncerta, za svaki sledeći, tražili manje kapacitete hala i povećali broj redara. Smanjen je i broj karata koje su puštane u prodaju, a nije bila retkost ni da im otkazuju koncerte, plašeći se novih problema - priseća se Aleksić.

Za nastup u Ledenoj dvorani u Zagrebu pušteno je u prodaju deset i po hiljada ulaznica koje su brzo rasprodate. Na ulazu se našlo više od 15 hiljada mladih ljudi i stvorena je velika gužva zbog čega je koncert i kasnio. Publika, sa kartama i bez njih gazila je sve pred sobom i u tom jurišu izgažena je i četrnaestogodišnja devojčica Zorica Marjanović.

Neposredno pre saopštavanja te vesti Bora je bio u publici i umalo nije platio ceh zbog lanca koji je imao oko vrata.

Bora Đorđević: Žalim što nemam više dece

Beograde, hvala za divno veče! >++|> #ribljacorba #mikserhouse #beograd

Објава коју дели Riblja Čorba (@ribljacorbaofficial) дана 3. Јан 2016. у 6:36 PST

-Pokušavajući da ga pošto-poto otkinu za uspomenu, umalo ga njime nisu zadavili - seća se Aleksić. Na sledećim nastupima bilo je manje publike, a na poslednjem nastupu 11. aprila, snimljen je koncertni album "U ime naroda". Tiraž od 120 hiljada primeraka koji je ploča imala nije dostigao nijedan "živi" album.