Toma Kuruzović u novoj "Gloriji": Do poslednjeg daha

Autor:

11.08.2017 11:03

Foto:

Foto:



Jednom od bardova filmske i pozorišne umetnosti ispunila se želja da glumi do kraja života: samo nekoliko dana pre nego što je napustio životnu scenu u 87. godini snimio je svoje scene u seriji ‘Nemanjići’

Večiti zaljubljenik u glumu, poeziju, Srbiju i život, glumac Toma Kuruzović preminuo je u 87. godini. Njegovim odlaskom zatvorena je važna stranica u istoriji ne samo srpske već i jugoslovenske dramske umetnosti, jer je on jedan od poslednjih studenata iz druge generacije Fakulteta dramskih umetnosti, koji je otvoren 1948. godine. Klasići su mu, između ostalih, bili Milena Vrsjakov Dapčević, Ljuba Tadić, Slobodan Cica Perović i Bora Todorović.

Toma je, a to mu je značilo gotovo više od svih nagrada koje je dobio i kojih nije bilo malo, bio blizak prijatelj velikog pisca Branka Ćopića. Njegovog Nikoletinu Bursaća igrao je više stotina puta svuda po nekadašnjoj Jugoslaviji.

Često je isticao da za svog omiljenog, robustnog i pomalo divljeg junaka Nikoletinu nije imao odgovarajući stas, ali to mu nije smetalo da ga savršeno verno dočara. Baš kao što je briljirao u ulozi jednog od najpoznatijih negativaca u domaćim serijama - kao legendarni Misirac u kultnom ostvarenju “Povratak otpisanih”.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 7. avgusta!