Dragan Bjelogrlić: Racionalnost nam nije jača strana

Autor: Maja Gašić

14.08.2017 17:55

Foto:

Foto:Na 23. Sarajevo film festivalu, koji se već četvrti dan održava u prestonici Bosne i Hercegovine, biće promovisana nova televizijska serija "Senke nad Balkanom", autora Dragana Bjelogrlića, koja će se istovremeno prikazivati u svim republikama bivše Jugoslavije.

O seriji, festivalu i dometima naše i kinematografije zemalja regiona, Bjelogrlić je govorio za Kažiprst B92.

Festivali su uvek bitni, smatra Bejlogrlić, ističući da je Sarajevo film festival već duže vreme glavni u regionu, i da okuplja sve što je bitno za film na prostorima Jugoisočne Evrope.

- Značajno je to što uvek možete da uporedite na kom ste mestu - kaže on.

Poslednjih godina, na festivalu su zastupljene i serije, pa će tako, ove godine na SFF-u premijerno prikazivanje imati prva epizoda serija "Senke nad Balkanom".

- Mi još uvek radimo zanimljive stvari, pa će i prvi susret publike sa našom serijom biti zanimljiv. Pošto su to ‘Senke nad Balkanom’, logično je da je i podela uloga balkanska - kaže on napominjići da u seriji igraju glumci iz svih republika nekadašnje zajedničke države.


On kaže da je mislio da će se tako nešto mnogo ranije dogoditi, na prostoru koji “govori isti jezik”, iako politika to neće da prizna, ističući da među filmskim radnicima, ipak, postoji dobra saradnja.

- Zašto se ne bismo obraćali publici od 25 nego od 8 miliona ljudi. Racionalnost nam nije jača strana - zaključio je Dragan Bjelogrlić.

Maja Gašić

Autor