U planu snimanje trećeg dela "Zone Zamfirove": Ljubavna saga Zone i Maneta se nastavlja

Autor:

14.08.2017 19:30

Foto:

Foto:Scenaristi i producenti Miroslav i Ivana Mitić izjavili su danas da planiraju snimanje i trećeg dela filma "Zona Zamfirova".

Vrnjačka Banja: Sutra počinje 41. Festival filmskog scenarija

Mitić je na konferenciji za novinare u Vrnjačkoj Banji, gde se u okviru 41. Festivala filmskog scenarija prikazuje film "Zona Zamfirova, drugi deo", u režiji Juga Radivojevića, rekao da imaju ideju da snime i treći deo priče koja bi se dešavala u priodu od 1908. godine, tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

On podseća da se radnja filma "Zona Zamfirova, drugi deo" završava 1908. godine kada je Srbija mobilisana zbog aneksije Bosne i u prvoj verziji su planirali da u završnoj sceni, kada Mane i Zone izlaze iz crkve nakon krštenja, ispred crkve bude hiljadu vojnika koji se žene uoči odlaska u rat.

- Odlučili smo da to ostavimo za treći deo u kome bismo prikazali period od 1908. kroz priču žena. Ja sam uveren da su naše bake sačuvale Srbiju tokom ratova - kaže Mitić.


Pominje da su došli do podatka da je Mane bio istorijska ličnost i da je zaista bio kraljev juvelir, naglasivši da im je bila želja da kroz priču o Manetu zapravo predstave priču o heroju i prikažu da i jedan običan čovek može da dođe do dvora.

Scenarista je rekao i da su se fokusirali na to šta se dešava kada se uništava porodica, jer uništavanjem porodice uništava se i društvo.

Mane i Zone imaju problem da dobiju dete, što je, kako je primetio Mitić, i današnji problem više od 300.000 mladih ljudi u Srbiji. Ni čaršija se, primećuje Ivana Mitić, nije mnogo promenila od tog perioda do danas.

- Čaršija je lik u filmu. Ona nije zlobna, ali je mirođija, uvek mora da se umeša. Zone pokušava da sakrije svoj problem, ali čaršiju to zanima i to se do danas nije promenilo - kazala je Mitić.

Miroslav Mitić je rekao da je period između 1905. i 1908. bio vrlo plodan za Srbiju i da nisu želeli samo da se fokusiraju na Niš već da prikažu jug Srbije i bogatstvo različitih činilaca koji su uticali na naše društvo.

On je podsetio i da je 2013. godine građen "Zone grad" na Vlasinskom jeziku za potrebe snimanja filma, ali nije završen i dodao da sada očekuju da dobiju dozvolu, te se nadaju da naredne godine "Zone grad" bude završen.

Da li će i kada krenuti snimanje trećeg dela "Zone Zamfirove", Mitić kaže da zavisi od finansijskih sredstva i drugih obaveza svih aktera.

Maja Gašić

Autor