Princeza Dajana: Zašto je ne оstave da počiva u miru?

Autor:

19.08.2017 20:00

Foto:

Foto:



Seks s mužem svake tri nedelje - samo je jedan u nizu detalja koje je Ledi Di otkrila svom učitelju tokom govornih vežbi, koje su snimane, potom prodate, a sada iskorišćene u dokumentarcu koji se emituje u Velikoj Britaniji povodom 20. godišnjice njene smrti

Nesrećna princeza Dajana pokojna je već punih 20 godina, ali ne puštaju je da počiva u miru. Dokumentarni film koji se upravo prikazuje na britanskoj televiziji povodom skore godišnjice kobne saobraćajne nesreće u pariskom tunelu Alma, kad su u smrskanom mercedesu poginuli ona i njen tadašnji partner Dodi Fajed, ponovo čeprka po njenoj intimi. “Dajana svojim rečima” naslov je dokumentarca koji se temelji na razgovorima koje je princeza vodila s Piterom Setelenom, instruktorom za govorne vežbe, na sastancima u palati Kensington tokom 1992 i 1993. Premda su ti razgovori, navodno, bili priprema za Dajanine javne nastupe, Setelen je nije ispitivao o temama o kojima je trebalo da govori u javnosti, kao što su borba protiv HIV-a ili čišćenje područja pod minama, nego joj je, čini se proračunato, postavljao vrlo lična pitanja o bračnim problemima i vanbračnim aferama - i sve to pomno snimao.

Nakon princezine smrti snimci su nekako dospeli u ruke njenog batlera Pola Barela, koji se nije libio da dobro unovči uspomene na svoju gospodaricu, iako ju je navodno obožavao, pa se opravdano strahovalo da bi mogli biti prodati medijima. Zato je Dajanin brat Čarls Spenser pokušao da ih dobije od Barela sudskim putem, ali oni su 2004. opet završili kod Setelena.

Slabo poznati glumac, koji se pojavljivao samo u minornim filmskim i TV ulogama, Setelen je bio angažovan kako bi stidljivu princezu uvežbao da bez straha može da govori u javnosti. Tad je, naime, već počela da se pojavljuje bez princa Čarlsa, ali jasno je da se pripremala i za čuveni intervju u TV emisiji “Panorama”, kad je trepćući očima pred milionskim auditorijumom izjavila kako je u njenom braku “uvek bilo nas troje”, aludirajući na Kamilu Parker-Bouls, Čarlsovu tadašnju ljubavnicu, a sadašnju suprugu.

Je li Setelen već tad podlo skovao plan kako da zaradi na tajnama i pikanterijama koje mu je Dajana, kojoj diskrecija nikad nije bila jača strana, tako lakoverno otkrila, teško je reći, ali činjenica je da je snimke prodao najpre jednoj američkoj TV stanici, koja je 2004. prikazala samo nekoliko odlomaka, a nedavno i britanskom Channelu 4, za nepoznat, ali verovatno pozamašan iznos, znatno veći od njegovih glumačkih honorara.

Kakav je to prljav veš Dajana iznela na svetlo dana? Između ostalog, opisala je kako joj se Čarls nespretno udvarao: na jednom roštiljanju sedeli su zajedno na stogu sena, a on se odjednom bacio na nju i počeo da je ljubi.

- U sebi sam rekla: “O, dođavola, pa ne ide to tako!” - seća se Dajana na snimcima te opisuje kako se u ranim danima braka borila sa strahovima, bulimijom i suprugovom hladnoćom i nezainteresovanošću.

- Seks se događao jednom u tri nedelje, a onda je i to postepeno prestalo pre šest-sedam godina - izjavljuje Dajana i dodaje kako joj je muž, kad mu je prebacila što se viđa s Kamilom, odbrusio: “Pa neću valjda da budem jedini princ od Velsa koji nikad nije imao ljubavnicu!”

Princeza takođe tvrdi da je Čarlsa na vanbračnu vezu podstakao vlastiti otac, princ Filip, koji mu je navodno rekao: “Ako ti brak ne uspe, uvek možeš da se posle pet godina vratiš Kamili.”

ZLOUPOTREBA PRIVATNOSTI

Dajana na snimcima priznaje da se, kad su joj bile 24 godine, zaljubila u Barija Manakija, radnika obezbeđenja u dvorcu. Premda tvrdi da u njihovoj vezi nije bilo ničeg seksualnog, ona otkriva kako je zbog njega bila spremna da napusti muža.

- S radošću bih ostavila sve ovo - kaže princeza i pokazuje rukom na zidove palate - samo da odem da živim s njim. Možete li to da verujete? Kad su se palatom proširile glasine o toj aferi, Manaki je premešten na drugu dužnost, a samo nekoliko nedelja kasnije poginuo je u nesreći s motorom.

- Sve se otkrilo i izbacili su ga, a onda je ubijen. I to mi je bio najteži udarac u životu - kaže Dajana kao da optužuje kraljevsku porodicu za Barijevu smrt, baš kao što će ih Muhamed el Fajed, Dodijev otac, posle optuživati za smrt svog sina.

Nije čudo da je dokumentarac s tim osetljivim materijalom podigao buru i pre prikazivanja. Mnogi koji su blisko povezani s Dajanom, rodbinski ili prijateljski, tvrde da je film čisto lešinarenje i da će ponovno kopanje po princezinoj privatnosti duboko povrediti njene najbliže, posebno sinove Vilijama i Harija. Čarls Spenser već je zatražio od TV stanice da odustane od emitovanja spornog filma, a dodatni pritisak je napravila i Dajanina prijateljica Roza Monkton, koja je pisala direktoru televizije moleći ga da ne prikazuje snimke jer su oni za princezu bili neka vrsta terapije pa stoga i ne bi trebalo da idu u javnost.

- To je zloupotreba njene privatnosti i napad na privatnost porodice. Snimci nipošto ne smeju da budu prikazani nego se moraju predati prinčevima Vilijamu i Hariju - izjavila je Monkton, a s njom se slaže i Peni Džunor, autorka biografija pripadnika kraljevske porodice, koja smatra da je to samo “iskorišćavanje Dajane”.

Naravno, uprava Channela 4 ne misli tako.

- Dajana je dobro znala da se ono što govori snima, a to se i vidi na snimcima. Opuštena je pa do izražaja dolaze njena ličnost, humor i šarm. Smatramo da film donosi nijansiran, višeslojni portret najpoznatije žene na svetu i majke koja je oblikovala budućnost kraljevske porodice - izjavio je zamenik glavnog urednika Ralf Li, koji je i naručio dokumentarac.

A kako će se osećati prinčevi kad budu gledali mamu koja govori o nedostatku seksa s njihovim ocem, Lija ne zanima.

- Nije na meni da nagađam šta će oni misliti ili osećati - glatko je odgovorio na pitanje novinara “Telegrapha”.

Prinčevi su i sami za 20. godišnjicu majčine smrti snimili dokumentarac za HBO pod naslovom “Naša majka: njen život i baština”, i u njemu se dirljivo prisetili kako im je mama nesputano iskazivala ljubav, te posle dugo vremena otvoreno govorili o tome da pokušavaju da sačuvaju uspomenu na nju. Novi film još jednom će podsetiti na Dajaninu sklonost indiskreciji i tu uspomenu okaljati.

 

Kako je poginula

Kao i sve u vezi s Dajanom, i njena tragična smrt je nepresušan izvor novih teorija. Nedavno su tri francuska novinara ponovo istražila sve što je prethodilo saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 31. avgusta 1997. u pariskom tunelu Alma, ne bi li se napokon razrešilo da li je istina, kako tvrdi Muhamed el Fajed, da su Dajana i Dodi Fajed stradali u atentatu koji je počinila britanska tajna služba kako bi sprečili princezinu udaju za muslimana. Prema njihovoj knjizi, naslovljenoj “Ko je ubio Ledi Di”, već je snimljen i dokumentarac u kojem se otkriva gde je završio tajanstveni beli ‘fiat uno’o koji se Dajanin ‘mercedes’ ogrebao kad je njen vozač Anri Pol, koji je imao previše alkohola u krvi, izgubio kontrolu nad volanom. Ispostavilo se da je vlasnik ‘una’, Francuz vijetnamskog porekla, pobegao s mesta nesreće u strahu od paparaca i policije, a kola je prefarbao u crveno da ga ne otkriju.
Još važnije, autori otkrivaju da je ‘mercedes’ u kojem je Dajana poginula zapravo bio rasklimatana kanta, dva puta ukraden i ponovo sastavljan nakon totalne štete u jednoj od krađa. Auto, koji Anri Pol nije pažljivo pregledao u žurbi pre odlaska iz hotela ‘Ritz’, bio je opasno nestabilan i jedan vozač kompanije ‘Etoile Limousine’, od koje je ‘Ritz’ uglavnom iznajmljivao vozila, žalio se da je potpuno nepredvidiv čim se vozi brže od 60 kilometara na sat.
Time sve teorije zavere padaju u vodu. Dajana i Dodi zaista su poginuli u tragičnoj, ali ‘običnoj’ saobraćajnoj nesreći, iza koje stoje uobičajeni faktori: neispravan automobil, prebrza vožnja, alkohol.

Maja Gašić

Autor