Sintija Nikson: Veliki životni obrt zvezde serije "Seks i grad"

Autor:

27.08.2017 22:15

Foto:

Foto:



Junakinja TV serijala, po kome su snimljena i dva filma, namerava da se dogodine kandiduje za guvernerku Njujorka, a ako pobedi na izborima, postala bi prva žena na tom mestu posle 56 muških prethodnika, uz to i prva gej osoba

Njujork u svojoj istoriji nikad nije imao guvernerku, na toj funkciji dosad se smenilo 56 muškaraca. Lako se može dogoditi da prva dama sedne u guvernersku fotelju već sledeće godine, a to bi mogla biti dobro poznata Miranda Hobs, jedna od četiri junakinje megapopularnog serijala “Seks i grad”. Tačnije, glumica Sintija Nikson (51), u čijem životu se poslednjih godina dogodio veleobrt, pa se okrenula politici, napustila muža i dvoje dece, udala se za devojku za koju je mislila da je muško i mnogo toga još.

Sintija i Kristin

Ona je na nedavnoj premijeri filma “Jedini živi dečko u Njujorku” na pitanje da li je tačno da će se 2018. kandidovati za guvernerku najvećeg američkog grada, odgovorila:

- Neki ljudi su pričali sa mnom o tome. Pominjali su mi to. Dakle, da.

Sintija je film “Jedini živi dečko u Njujorku” snimila neposredno pošto je završila TV dramu “Ubijanje Regana”, u kojoj je tumačila Nensi, suprugu bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana. Izgleda da joj se ambijent Bele kuće izuzetno dopao, pa je rešila da krene putem koji tamo vodi. Dosad su četiri guvernera Njujorka birani za predsednika SAD (Martin van Beren, Grover Klivlend, Teodor Ruzvelt i Frenklin Delano Ruzvelt). Ako bi se dogodilo da glumica ostvari svoj naum, bila bi prva LGBT osoba na tom mestu.

Na putu do guvernerske fotelje isprečio joj se iskusni političar Endru Kuomo, sadašnji njujorški guverner. Nevolja je što su i on i Sintija u istoj, Demokratskoj stranci, tako da zvezda “Seksa i grada” mora najpre da pobedi njega na unutarstranačkim izborima kako bi postala legitimna kandidatkinja. Ona se nada da će u tome uspeti, a svoj program zasniva na davanju mnogo više novca nego dosad za javno školstvo. Shvatila je da je ogroman jaz između siromašnih javnih i bogatih privatnih škola, i to želi da promeni. Njen protivkandidat Kuomo odgovara da Niksonova iz svoje holivudske perspektive ne vidi najbolje stvari u Njujorku, i da je njena tvrdnja kako se podstiče obrazovanje najbogatijih obična koještarija.

- Izdvajamo 6,1 milijardu dolara godišnje za javne škole, što je 31 odsto više nego pre mog mandata koji je počeo 2011. - kaže sadašnji guverner, koji ne krije da planira da se 2020. suprotstavi Donaldu Trampu na predsedničkim izborima.

- Ja imam troje dece koja sva idu u javne škole i vrlo dobro znam o čemu govorim - vikala je Sintija na jednom uličnom skupu njenih pristalica.

SEKIRA U ČELO

Sintija i Deni

Decu o kojoj govori glumica je dobila u dva dosadašnja braka. Kćerku Samantu (21) i sina Čarlsa Ezekijela (14) rodila je u braku sa učiteljem Denijem Mozizom. Zajedno su proveli 15 godina, od 1988. do 2003, da bi posle razvoda Sintija upoznala školsku aktivistkinju Kristin Marioni (37). Zaljubila se u nju i otkrila drugu stranu svoje ličnosti.

- Nisam ranije ni poljubila devojku, a kamoli bila u vezi sa nekom. Kad sam počela da se viđam sa Kristin, bila sam zbunjena. Nisam znala šta će to značiti za mene i moju karijeru. Ona je odlučila da stvari idu polako kako bi meni bilo lakše. Kada sam je upoznala, mislila sam da je muškarac - ispričala je glumica, koja se 2009. udala za svoju partnerku.

Lezbijski par je 2011. dobio sina Maksa Elingtona. Rodila ga je Kristin, a Niksonova je nekoliko godina ranije prošla kroz istinsku dramu. Dijagnostikovan joj je rak dojke, i dugo se dvoumila da li da sa tim izađe u javnost. Ipak, u jednoj TV emisiji 2008. otkrila je da je imala i pobedila opaku bolest, a od tada je aktivna u organizacijama koje se bore protiv tumora dojke.

Ako istraje u svojoj nameri da se kandiduje za guvernerku Njujorka (Bela kuća je u ovom trenutku vrlo daleko), Sintija Nikson će morati da se suoči sa svom prljavštinom surove političke borbe. Nema sumnje da će njeni protivnici u toj borbi upotrebiti i podatak da je glumičina prabaka ubila svog supruga tako što mu je zarila sekiru u čelo. Za to nije znala čak ni Sintija, neobaveštena je došla na snimanje TV emisije “Šta mislite ko ste”, a voditelj joj je pred kamerama poturio isečak iz novina iz 1843. u kojima je opisan taj slučaj ubistva. Ona je pročitala tekst i zaplakala se, pokazujući snažne emocije, što inače nikada nije činila glumeći hladnu i proračunatu njujoršku advokaticu Mirandu Hobs u seriji “Seks i grad”. Možda joj te emocije na kraju pomognu u političkoj kampanji.

Zamenili uloge

Brojni su glumci koji su se okušali u američkim političkim vodama. Najpoznatiji je slučaj Ronalda Regana, koji je snimio 80 holivudskih filmova pre nego što je postao guverner Kalifornije (1967-1975), a potom u dva mandata predsednik SAD (1981-1989). Arnold Švarceneger, popularni Terminator, bio je takođe guverner Kalifornije osam godina, a Klint Istvud je u istoj državi postao gradonačelnik grada Karmela. Tu funkciju obavljao je dve godine. I muzičar Soni Bono, koji se proslavio u duetu sa suprugom Šer a kasnije igrao u filmovima, bio je najpre gradonačelnik Palm Sprinsa, a zatim i kongresmen.

Maja Gašić

Autor