Dragica Radosavljević Cakana: Otkrila sam kako da izbacim sav bes i ljutnju iz sebe

Autor:

28.08.2017 20:30

Foto:

Foto:Kad je na nagovor prijateljice prvi put stala ispred mete, pevačica nije slutila da će se ubuduće često družiti s pištoljem, uz čiju pomoć je naučila da se oslobađa besa i ljutnje

Dragica Radosavljević Cakana (59) ne samo što je odlična pevačica nego je i strastvena strelkinja. Godinama odlazi u streljanu gde puca iz pištolja.

- Moja drugarica je dugo išla u streljanu. Jednom prilikom sam krenula s njom da joj pravim društvo - otkriva Dragica. - Bilo mi je veoma zanimljivo i shvatila sam da pucanjem mogu da izbacim sav bes i ljutnju iz sebe. Ispostavilo se da je stajanje na vatrenoj liniji u streljani najefikasnija antistres terapija. Cilj je da se pogodi meta. Priznajem da nisam vrsni pucač, ali mi prija da odem na trening. Na strelištu ste sami sa sobom, nikog ne ugrožavate i ne maltretrate, možete da dođete i odete kad poželite i to mi je baš odgovaralo.

Ima dozvolu za posedovanje pištolja.

- Uz pomoć instruktora naučila sam da držim pištolj. Nije to tako jednostavno kako izgleda, morate voditi računa pod kojim uglom to da činite kako biste izbegli povredu i sprečili da vam se ruka trese. Kako sam sportski tip i volim da probam sve što je novo, streljaštvo je bilo logičan izbor. Jesam adrenalinski zavisnik, čak sam skakala iz aviona s padobranom sa visine od 3.000 metara. Ne bih se usudila da probam bandži džamping, to mi je baš ekstremno.

ADRENALINSKI ZAVISNIK

Skok s padobranom bio je njen najupečatljiviji sastanak sa strahom do sada.

- Prijatelji i poslovni saradnici organizovali su mi skok iznenađenja. Rekli su da mogu i da odbijem ukoliko mi to ne deluje privlačno. Izazov je bio isuviše veliki da bih odustala. Bila sam u fazonu probaću kad sam već tu. Jednom sam na moru iskakala iz aviona iznad vode. Ne samo da je to bilo najveće iskušenje nego sam i osetila najveći adrenalin. Nije nimalo naivno iskočiti i sa dve stotine, a kamoli sa tri hiljade metara. Bilo mi je uzbudljivo, a “pravi” skok s padobranom nisam želela da propustim. Imala sam i obuku tog dana, instruktor mi je pokazao kako da treba da savijem noge pri dočeku da ih ne bih polomila. Ti ljudi su izuzetni profesionalci, a skok je bio nezaboravno iskustvo, posebno kad se padobran otvori pa vas malo izdigne, odnosno povuče na gore. To je blago podizanje, nije neprijatno kao kad, recimo, propada avion, i imate utisak kao da lepršate, da ste u nirvani. Potpuno je neverovatno, kao i pogled na zemlju s te visine. Tek tada sam shvatila koliko je to u stvari adrenalinski sport i zbog čega je ljudima interesantan. Nisam osećala nikakav strah ni pre ni tokom skoka, zapravo, mislim da zbog svega što sam morala da uradim i naučim pre ulaska u avion nisam ni stigla da se uplašim, a toliko mi se dopalo da bih sve ponovila.

Dobila je i nagradu u vidu diplome za uspešno izveden skok. Njeni prijatelji bili su zaprepašćeni što je pristala da skače.

- Oni znaju da sam prilično neustrašiva, da ponekad idem u susret opasnosti. Da sam tako uporna i za neke druge stvari u životu, možda bi to bilo mnogo bolje za mene. Volim adrenalinske sportove.

Sportski talenat pokazala je u detinjstvu i mladosti. Dugo je trenirala rukomet, počela je s 14 godina i odmah zaigrala u Drugoj ligi. Kao tinejdžerka je učestvovala na takmičenjima u stonom tenisu. Bila je uspešna, osvajala je medalje. Ipak, s vremenom je pevanje odnelo prevagu.

- Prvu ploču snimila sam još dok sam bila aktivna sportistkinja, tada su me s još jednom koleginicom primili u grupu “Sedmorica mladih”. Radovala sam se prilici da sarađujem s takvim profesionalncima, ali je to sve kratko trajalo. Njih dugo nije bilo u Jugoslaviji, svirali su uglavnom po Sovjetskom Savezu, pa su se vratili i hteli ovde da se aktiviraju, samo što to nije baš ispalo kako su planirali. I mada sam mislila da ću se sportom baviti dok budem mogla aktivno da igram, putevi gospodnji bili su drugačiji. Na moju veliku sreću i zadovoljstvo, opredelila sam se za muziku.

DVA ALBUMA ZA JEDNU JESEN

Ovih dana privodi kraju snimanje dva albuma koja će predstaviti na jesen. Jedan je sa izvornim narodnim pesmama iz Makedonije i s Kosova i Metohije, gde je i rođena, a drugi s dve nove numere i singlovima koje je do sada uradila.

- Veoma mi je drago što sam snimila pesme “Marijo, deli bela kumrijo”, “Kaleš bre Anđo” i druge, za koje mogu da kažem da spadaju u “world music” jer su tako urađeni i aranžmani. A snimiću i jednu pesmu “Legendi”, neku od onih koje se naslanjaju na tradicionalni zvuk. Već godinama se za tako nešto dogovaram sa Zoranom Dašićem Dašom.

 

Maja Gašić

Autor