Živorad Žika Jelić: “Izvini, nisam te video” se ne računa kad je život u pitanju

Autor:

31.08.2017 19:00

Foto:

Foto:



Čuveni roker Živorad Žika Jelić (74) povređen je u saobraćajnoj nesreći kad je na njega, dok je vozio svoj motor “harley davidson”, naleteo “jugo”. Basista Yu grupe, na sreću, nije zadobio ozbiljnije povrede, pa je posle pregleda u bolnici na Bežanijskoj kosi, pušten na kućno lečenje, a nezgoda se dogodila pred policijskom patrolom, koja je dežurala na putu koji iz Novih Banovaca vodi na auto-put.

- Vozio sam normalno, vrlo lagano, i držao svoju stranu puta. Vozač vozila koje me je udarilo pokušavao je da se s moje desne strane uključi sa sporednog na glavni put - otkriva za "Gloriju" veteran srpskog rokenrola. - Stajao je i imao sam utisak da me gleda pravo u oči. Došao sam na petnaestak metara od raskrsnice kad je on izašao na glavni put. U tom trenutku shvatio sam da ću da udarim direktno u njega i naglo sam prikočio. To motociklisti znaju, jednostavno sam “zalegao” motorom i u čitavoj priči on je nagore prošao, a ja sam zadobio oderotine i posekotine na levoj ruci i nozi.

Na sreću, povrede nisu ozbiljnije prirode, a hitna pomoć i policajci odmah su stigli na mesto nesreće.

- U blizini nezgode bila su parkirana policijska kola s dva mlada policajca, koji su bili u redovnoj kontroli saobraćaja. Oni su odmah reagovali, pozvali hitnu pomoć i policijsku patrolu koja izlazi na uviđaj. I jedni i drugi su došli vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta. Hitna pomoć prebacila me je u bolnicu na Bežanijskoj kosi, gde su me lekari snimili da utvrde da li je nešto polomljeno. Pošto su povrede samo površinske, previli su me i pustili na kućno lečenje. Malo sam ugruvan i koža na levoj ruci mi je prilično odrana, ali sam, sve u svemu, dobro.

VAŽNA PORUKA

Žika, koji već decenijama vozi motore, ranije nije imao ovako neprijatna iskustva, ali savetuje svojim kolegama motociklistima da uvek u vožnji otvore “četvore oči”.

- Bez obzira na to koliko ste vi vešt i pažljiv vozač, morate da vodite računa i o tome ko vam dolazi u susret i da se potrudite i pokušate da predvidite reakcije ili namere drugih vozača, jer su iznenađenja uvek moguća. Baš kao što se dogodilo meni. Čovek je jednostavno izleteo na put i posle mi samo rekao: “Izvini, nisam te video.” U tom trenutku sam pomislio, pa ako mene nije video na onolikom motoru, kako će onda da vidi biciklistu ili pešaka! To bi značilo da su oni gotovi, da im nema spasa. Ne znam o čemu se radi, u poslednje vreme ima dosta pogubljenog sveta. Pri tome ne mislim na bahate, odnosno bezobrazne vozače, koji se ponašaju siledžijski u saobraćaju, nego govorim o ljudima koji deluju smireno, a opet naprave neke neverovatne greške i dovedu i sebe i druge u životnu opasnost. Morate uvek biti maksimalno koncentrisani na vožnju, ne smete se nijednog trenutka opustiti. Opuštanje možda može da dođe u obzir samo ako se nađete na nekom pustom, otvorenom putu, ali, uvek treba biti na oprezu - upozorava Žika Jelić, koji je posle previjanja u bolnici otišao na koncert Riblje čorbe.

Maja Gašić

Autor