Stari morski vuk: Oliver Dragojević se ne predaje u borbi za zdravlje

Autor:

09.09.2017 10:00

Foto:

Foto:



Splitski kantautor čija je slava odavno prešla granice velike Jugoslavije ima rak pluća, i dok u svojoj kući okružen najmilijima i prijateljima čeka terapiju, optimistično najavljuje da se nada najboljem ishodu

Legendarni hrvatski pevač Oliver Dragojević (69) potvrdio je da boluje od raka pluća i dodao da čeka da mu lekari prepišu terapiju i da mu ne pada na pamet da se preda. Višedecenijski strastveni pušač odmah je demantovao da taj njegov porok ima bilo kakve veze s teškim oboljenjem i za glavnog krivca proglasio je starost. Poznat po svom optimizmu, autor mnogobrojnih balada i vlasnik jednog od najlepših glasova na jugoslovenskoj pop sceni oglasio se iz porodične kuće u Veloj Luci.

- Dobro sam, evo me s familijom u Veloj Luci, gledam more. Kako neću biti dobro kad je tako?! Dobro se osećam, još sam na pretragama. Sad ću tek da vidim gde to vodi, kuda, šta, koja terapija. Ma dobro, treba da odradimo te rutinske pretrage. Kako se ono reče, don’t give up. Eto to napišite – kratko je prokomentarisao vest da je teško bolestan.

Oliveru je pozlilo pre desetak dana dok je na temepraturi od 40 stepeni u Splitu prisustvovao sahrani dugogodišnjeg prijatelja i saradnika, muzičara Remija Kazinotija. Zbog toga je primljen u Kliničko-bolnički centar, gde mu je dijagnostikovan kancer pluća.

Okončana medijska nagađanja o bolesti: Oliver Dragojević potvrdio loše vesti

 

DOBRO SE OSEĆA

Do toga trenutka pevač nije osećao nikakve tegobe, bio je u odličnoj kondiciji i nastupao je na mnogobrojnim koncertima, prepun energije, spreman za šalu i druženje s kolegama. Utoliko više su i on ali i njegova porodica iznenađeni činjenicom da su mu lekari otkrili teško oboljenje, o čijoj preciznoj dijagnozi još niko ne želi javno da govori. Oliver, pun optimizma, veruje u najbolji ishod. Veoma je važno i to što se nije predao crnim mislima, već naprotiv - dobro se oseća i spreman je da dobije i ovu bitku. Da to nije nemoguće pokazao je njegov kolega i vršnjak, gitarista “Rolingstonsa” Roni Vud, koji se pre nekoliko meseci podvrgao hitnoj operaciji čim su mu lekari utvrdili kancerogenu leziju na plućima.


- Borio sam se s dodirom kancera pluća -
izjavio je Vud za britanski dnevnik “Mejl”, a preneo AFP. - Otišao sam na rutinsku kontrolu kod doktora u maju, pred turneju benda, i tad mi je rečeno da imam lezije na levom plućnom krilu.

Nedelju dana je čekao rezultate testova kako bi se utvrdilo da li se kancer proširio. Vud je odlučio da neće da se podvrgne hemioterapiji da ne bi ostao bez kose. Kad je potvrđeno da se kancer nije proširio, operisan je - uklonjen mu je deo plućnog krila.

- Sada sam u redu, ali ću morati da idem na kontrole na svaka tri meseca - rekao je Vud i dodao da je imao ludačku sreću. - Oduvek imam anđela čuvara, po svim pravilima ne bi trebalo da sam ovde - rekao je Vud, koji je dva meseca kasnije nastavio da “praši” sa svojim bendom.

Za razliku od Dragojevića, engleski gitarista i basista nije samo pušio već se godinama i drogirao. Ali je i on, a to je najvažnije za ovu priču, čvrsto verovao da će pobediti podmuklog neprijatelja.

- Bio sam spreman na najgore, dok sam s druge strane verovao da će sve proći u najboljem redu. Ja sam prokleti srećnik - rekao je Vud kad je sve prošlo. Nadamo se da ćemo nešto slično uskoro čuti i od autora pesama koje smo svi voleli, “Skalinada”, “Što to bješe ljubav”, “Oprosti mi pape”, “Vjeruj u ljubav” i one simboličnog naziva - “Šta je život nego fantazija”.