Vivijen Li i Lorens Olivije: Ljubav koja nije znala za granice

Autor: Svetlana Stojaković

03.10.2017 17:37

Foto:Vivijen Li imala je 22 godine i bila samo glumica u usponu kada je prvi put videla Lorensa Olivijea u predstavi "Theatre Royale" na londonskom Vest Endu.

-Ovo je čovek za kog ću se udati -rekla je svojoj prijateljici.

Vivijen Li je tu želju i ostvarila, ali tada se to nije činilo ostvarivim. Ona je, naime, već bila u braku sa advokatom Robertom Holmanom sa kojim je imala ćerku Suzan. Lorens je bio u braku sa glumicom Džil Esmond sa kojom je imao sina Tarkina.

Ali, već iduće godine našli su se na snimanju filma "Fire Over England", gde su glumili ljubavni par. Počeli su da provode mnogo vremena zajedno i van seta pa su se ubrzo upustili u strastvenu avanturu.

Iako su već živeli zajedno, javnost nije smela da zna za njihovu ljubav. Prema tadašnjem moralnom kodu Holivuda, to nije bilo prihvatljivo. Uostalom, ni Olivijeova supruga ni muž Vivijen Li nisu hteli da im daju razvod pa su morali da žive u tajnosti.

Otkad su postali ljubavnici, između Vivijen i Lorens je počelo dopisivanje, a njihova strastvena ljubavna pisma nedavno su postala javna.

Olivije i Vivijen Li sa Merilin Monro i Arturom Milerom

-O, moja draga, malena ljubavi, tako patim za tobom. O, moje srce ne može izdržati bez tebe - napisao joj je u jednom od prvih pisama na samom početku njihove veze.

Sve se promenilo kada su oboje ostvarili velike uspehe. Ona je glumila Skarlet O Haru u "Prohujalo s vihorom" dok je Olivije zablistao u "Orkanskim visovima" kao Hitklif.  Stalno su se dopisivali za vreme snimanja ta dva filma, a pogotovo dok je Vivijan snimala "Prohujalo s vihorom". Oboje su mislili kako će taj film doživeti neuspeh.

-Moraš se dokazati u sledeća dva ili tri filma. Za tvoje samopoštovanje jako je važno da uspeš u filmu, ali i za tvoju sreću, kao i za našu sreću. Ako ne uspeš, bojim se da ćeš jednostavno postati - pa, dosadna - stoji u jednom pismu.

Njihova je afera postala javna stvar i njihovi su supružnici konačno pristali na razvod. Bilo je to 1940. godine, kad je Vivijen postala prva Britanka koja je osvojila Oskar za najbolju glavnu glumicu.

-Mi smo popularan skandal, zato jedino što možemo da uradimo, a da bude u skladu s dobrim ukusom, jeste da oboje budemo što manje nametljivi - napisao je svojoj uskoro supruzi Lorens.

Oboje su ostali bez starateljstva nad svojom decom, ali su se iste godine venčali.

Na venčanju su bili samo svedoci - glumica Ketrin Hepbern i pisac Garson Kanin. Iste godine zajedno su glumili u "21 Days Together", iduće godine u "That Hamilton Woman" kao i u brodvejskoj adaptaciji "Romea i Julije".

Za vreme Drugog svetskog rata on se pridružio britanskim trupama, dok ih je ona zabavljala i volontirala, čak i odbila unosne ugovore kako bi pomogla vojsci. Oboje su bili bliski sa tadašnjim premijerom Vinstonom Čerčilom.

Prva uloga nakon toga za Vivijen je bila u "Cezaru i Kleopatri" 1944. godine. Usred snimanja saznala je da je trudna, ali je nažalost imala spontani pobačaj.

Nakon toga pala je u depresiju, a iako još dugo neće biti otkriveno, Li je patila i od bipolarnog poremećaja i manične depresije.

Glumica je imala periode hiperaktivnosti nakon kojih bi usledila depresivna faza, često uz histerične i nasilne napade kojih se ona kasnije nije sećala.

Kada se oporavila nastavila je snimanje filma, ali nije više imala volje. Nikad nije pogledala taj film do kraja jer joj je bilo preteško. Kasnije iste godine obolela je od tuberkuloze pa nije glumila sve do 1946. godine. Dok je ona bila kod kuće i odmarala, Lorens je neumorno radio i karijera mu je procvetala. To je smetalo Vivijen pa su počele prve svađe. Zbog njenog bipolarnog poremećaja Lorens je patio i počeo da traži utehu u pozorištu. Retko kad je bio kod kuće, a nakon zajedničke turneje u Australiji 1948. godine Vivijen mu je rekla da ga više ne voli. Ipak, ostali su u braku još 12 godina.

I njena se karijera vratila na svoje noge pa je zaradila drugog Oskara za "Tramvaj zvani želja" 1951. godine. Dve godine posle otputovala je na Šri Lanku kako bi snimala "Elephant Walk" sa Piterom Finčom. Ali, nakon što je snimanje počelo doživela je nervni slom i njenu ulogu preuzela je Elizabet Tejlor. Kada se vratila u London, obavestila je Lorensa da je zaljubljena u Finča i da imaju aferu već godinama. Ipak su ostali zajedno i glumili u nekoliko pozorišnih produkcija.

Vivijen je ponovno zatrudnela 1956., ali je opet izgubila dete i pala u depresiju. Uskoro je počela vezu sa glumcem Džekom Merivaleom i 1960. konačno se razvela od Olivijea. On se ubrzo oženio glumicom Džoan Plovrajt, a ona je prijateljici poverila: "Radije bih kratko živela sa Lorensom nego dugo bez njega."

-Želim da ti se zahvalim jer si me razumela. Ponela si se plemenito, hrabro i prekrasno, i žao mi je, jako mi je žao što je za tebe to sve bio pakao - napisao je Lorens nešto nakon razvoda. Čak i kada se ponovno oženio, nastavili su svoju prepisku.

-O Bože, Vivling, kako se molim da ćeš pronaći sreću i zadovoljstvo sada. Stalno se molim da preuzmem deo tvoje nesreće na sebe i moram reći da uspeva, jer tvoja nesreća je za mene mučenje; i sama pomisao na to je neprestana noćna mora - napisao joj je Olivije.

Poslednji put Vivijen se na filmu pojavila 1965. u "Ship of Fools", tokom kojeg je često imala napade panike pa je bilo jako teško raditi s njom.

Preminula je 7. jula 1967. godine nakon što je ponovno obolela od tuberkuloze.

Godinama nakon što je Vivijen preminula, jedan je prijatelj zatekao Lorensa kako na televiziji gleda njen film.

-To... to je bila ljubav - rekao je sa suzama u očima.