Kraljevska pravila: Zašto se princ Hari i Megan Markl smeju držati za ruke, a njegov brat i Kejt Midlton - ne

Autor:

06.10.2017 15:12

Foto:

Foto:



Kao bomba je odjeknula vest o prvom zajedničkom pojavljivanju u javnosti princa Harija i njegove devojke Megan Markl, kada su viđeni u vrlo romantičnoj atmosferi, kako se drže za ruke i razmenjuju nežne poljupce.

Već sedam dana svetska javnost ne prestaje da priča britanskom princu i glumici kada su se pojavili držeći se za ruke na trećim Invictus igrama u Torontu.

Svetski mediji ovo su jedva dočekali: Megal Markl i princ Hari prvi put zajedno u javnosti (foto)

Prvi javni istup svi su s oduševljenjem pratili i danima se o tome pisalo u svim svetskim medijima. Ali, ako se malo bolje prisetimo Harijevog starijeg brata, princa Vilijama, koji je sa svojom suprugom Kejt Midlton u braku već šest godina, odmah upada u oči činjenica da nikada nije tako javno izražavao bliskost sa njom.

Zašto je nekim članovima kraljevske porodice to dozvoljeno, a drugima ne?

Zateklo ga pitanje: Šta princ Vilijam kaže o venčanju svog brata Harija i Megan Markl

Stručnjaci tvrde da je u pitanju jedna vrlo bitna stvar, a koja se odnosi na red za nasledstvo krune. Princ Vilijam tako je drugi u redu za titulu, odmah nakon svog oca, princa Čarlsa, koji će naslediti kraljicu Elizabetu II nakon smrti.

S druge strane, princ Hari nije baš na tako visokoj poziciji pa se rođenjem Vilijamovog sina, princa Džordža, pomerio na daleko šesto mesto u naslednom redu.

Upravo zato mlađem monarhu dozvoljeno je nešto slobodnije ponašanje u javnosti sa svojom izabranicom.

Za razliku od njih, princ Vilijam i vojvotkinja Kejt po prirodi moraju češće da se pojavljuju u javnosti, ali u službenom tonu, jer ipak su oni budući predstavnici naroda i jedni od šefova države. Od ranog detinjstva Vilijam je sledio preporuke svoje bake, kraljice Elizabete II, kako da se ponaša u skladu s titulom koja ga jednog dana čeka.

Smernice i stroga pravila zato slepo prati i ne dozvoljava sebi bilo kakve greške. Baš kao što i sama kraljica sa svojim suprugom, princem Filipom u javnost izlazi pod određenim protokolom, koji je pomalo monoton, tako se i budući kralj pridržava istog, pa s vojvotkinjom od Kembridža retko pokazuje emocije.

Plava krv, politika i razvodi: Bračna pravila britanske kraljevske porodice

Iako su posle događaja u Torontu mnogi komentarisali Harijevo neprikladno ponašanje i previše slobodne odevne kombinacije, stručnjaci tvrde kako je u toj prilici sve to bilo dozvoljeno i da nije prekršio nijedno kraljevsko pravilo.