Donald Saderland i Fransin Raset: Ljubav duga četiri i po decenije

Autor:

15.10.2017 21:00

Foto:

Foto:



Dobitnik počasne nagrade američke Akademije filmske umetnosti, poznat po filmovima ‘M.A.S.H.’ i ‘Igre gladi’, snima i s 82 godine, a jednako je uspešan i u privatnom životu: otac je petoro dece i već 45 godina je u srećnom braku sa ženom koja ne prestaje da ga zasmejava

Donald Saderland, čovek neobičnog lica, velikih ušiju i izražajnog glasa jedan je od najvećih glumaca današnjice - pa i u doslovnom smislu jer je visok 193 cm - i premda ni za jednu od uloga u više od 150 filmova, koliko ih je snimio, nije bio nominovan za Oskara, verovatno je trebalo da bude. Taj propust je američka Akademija filmske umetnosti sad pokušala bar donekle da ispravi i 82-godišnjem Saderlandu dodelila je počasnog Oskara za životno delo, koji će mu biti svečano uručen 11. novembra na gala večeri u Holivudu.

Sa sinom Kiferom koji je takođe glumac

Prvu suprugu Luis Hardvik upoznao je još na fakultetu i venčali su se 1959, ali razveli su se 1966, verovatno zato što je Donald tad upoznao Širli Daglas, svojeglavu mladu glumicu, inače kćerku političara koji je u Kanadu uveo opšte zdravstveno osiguranje, koja se nije libila da glasno izražava svoje prilično radikalne političke stavove. To se Saderlandu očito sviđalo, pa su se venčali 1966. i iste godine dobili blizance Rejčel i Kifera.

Prvi zapaženi film s Eliotom Guldom u crnoj komediji "M.A.S.H." koja je 1970. nagrađena Zlatnom palmom u Kanu

Nakon toga on je nastavio da niže uloge i učvrstio svoje mesto u Holivudu. Posle čuvenog “MASHA”, u kojem su mu partneri bili Eliot Guld i Tom Skerit i koji mu je doneo prvu nominaciju za Zlatni globus, i “Ratnika” s Klintom Istvudom, na red je došao “Detektiv Klut”, a Donald je u partnerki Džejn Fonda našao ženu koja je bila još strastvenija u politici i radikalnija od Širli i zaljubio se do ušiju. Dok je Širli uglavnom bila samo simpatizerka Crnih pantera i pritom se brinula o svojoj i Saderlandovoj deci, Fonda je vođama Pantera doslovno otvorila novčanik i dala im i keš i kartice (koje su oni odmah izgubili), te se posvetila aktivizmu za svačija prava, a vlastitu kćerkicu ostavila je na brigu ocu Rožeu Vadimu (mala Vanesa tatu je zvala “mama”).

Sa suprugom Fransin i unukom Sarom

Brak Saderlandovih se 1970. raspao, Širli se vratila u Kanadu, a Donald i Džejn, koja je za ulogu u “Detektivu Klutu” dobila Oskara, upustili su se u ljubavnu vezu začinjenu politikom, što je vrlo opojna kombinacija. Zajedno su obilazili američke vojne baze izvodeći skečeve protiv imperijalizma, rasizma, Vijetnamskog rata i siromaštva i generalno bili protiv establišmenta, ali onda je Fonda objavila da počinje novo razdoblje njenog života i da ne misli da ga deli samo s jednim muškarcem.

Porodični izlet s drugom suprugom Širli Daglas, blizancima Rejčel i Keferom i Tomom, njenim sinom iz prethodne veze, 1970.

- Počeli smo da se zabavljamo neposredno pre snimanja “Kluta” i bili smo zajedno sve dok veza nije eksplodirala i raspala se. Srce mi se slomilo. Bio sam istinski tužan - priznao je glumac.

Na setu filma "Detektiv Klut" 1971. imao je aferu sa Džejn Fondom

No, oboje su se prilično brzo utešili. Džejn se udala za levičara Toma Hejdena, ali njihov brak nije potrajao, dok je Donald imao tu sreću da zaista nađe onu pravu, s kojom je ostao u braku do danas. Glumicu Fransin Raset, rođenu u francuskom delu Kanade, upoznao je na snimanju kanadskog filma “Alien Thunder”, a venčali su se 1972. U braku su im se rodila tri sina, koji su, kao i njihov stariji polubrat Kifer, dobili imena po rediteljima s kojima je Saderland sarađivao. Roug, rođen 1974, nazvan je po Nikolasu Rougu, reditelju ostvarenja “Ne okreći se”. Donald, koji je tad snimao “Dan skakavaca”, u ugovor je uneo neobičnu klauzulu - porodiljsko odsustvo za oca - a u bolnici u Los Anđelesu pomogao je i da dete dođe na svet po tada popularnoj metodi Bredli, prirodnom porođaju u kojem učestvuje i otac. Četiri godine mlađi Rosif ime je dobio po Francuzu Frederiku Rosifu, a najmlađi Angus Redford, rođen 1982, po Robertu Redfordu koji je režirao “Obične ljude”. Svi se, naravno, bave glumom.

Dugovečnost svog braka, jednog od najpostojanijih u Holivudu, ni sam Saderland ne zna da objasni.

Saterland sa suprugom

- Teško je to izraziti rečima. Fransin je posebno ljudsko biće. Udvarali su joj se najveći intelektualci našeg doba. Glumila je kod Žan-Pola Sartra. Bila je muza Frederiku Rosifu. Mislim da je Džoan Vudvord dobro rekla za svog muža Pola Njumana: “Lepota ode, i seks ode, ali moj muž me svaki dan zasmejava.” I mene moja žena zasmejava. Neprestano se smejemo - rekao je glumac.