Dragan Bjelogrlić: Nije lako gledati "Senke nad Balkanom" i istovremeno kuckati poruke

Autor: Maja Gašić

18.10.2017 18:00

Foto:

Foto:- Dok smo stvarali seriju bili su mi zanimljivi svi ti istorijski događaji i ličnosti o kojima mi jako malo znamo, a pretpostavljam da mnogi ljudi ne znaju ništa - kazao je Tanjugu Dragan Bjelogrlić reditelj televizijske serije "Senke nad Balkanom" čija je prva epizoda sinoć prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Bjelogrlićeve “Senke nad Balkanom” prikazane i u Makedoniji

Bjelogrlić je naglasio da su upravo ti istorijski događaji u velikoj meri odredili sudbinu 20. veka.

- Tretirali smo u seriji period između dva svetska rata na drugačiji načina nego što je to praksa bila do sada, bilo u dramskom programu ili u filmovima. Naša serija je zapravo triler koji traži aktivno gledanje. Nije lako gledati "Senke nad Balkanom" i istovremeno kuckati poruke. Takav sadržaj serije iziskivao je od svih nas koji smo je stvarali veliku preciznost i koncentraciju - kazao je Bjelogrlić.

On je napomenuo da je serija još uvek u fazi montaže.

- Ne mogu da kažem da sam preveliki optimista niti da očekujem ogroman uspeh, ali sam jako blizu da kažem da sam uspeo u onome što sam hteo kada sam ušao u projekat "Senke nad Balkanom".

Ideja da nekoliko reditelja režira epizode televizijske serije, po Bjelogrlićevim rečima predstavlja standard za takve formate u svetu.

- Bitna je čvrsta kreativna postavka, a svaki reditelj sledeći tu postavku daje svoj mali pečat seriji. To se prvi put radi kod nas i trebalo nam je malo vremena da se uigramo. Verujem da će naša ideja o seriji i sama realizacija tog tv formata da se poklopi sa ukusom gledalaca. Verujem da serija ima sve ono što savremenu publiku danas zanima - kazao je Bjelogrlić.

Prva epizoda televizijske serije "Senke nad Balkanom" premijerno će biti emitovana u nedelju 22. oktobra u 20 časova na prvom programu Radio-televizije Srbije, kao i na još pet nacionalnih televizija u regionu i u Ruskoj federaciji.

Pored Bjelogrlića koji igra glavnu ulogu, u "Senkama nad Balkanom" gledaoci će gledati i Andriju Kuzmanovića, Gordana Kičića, Žarka Lauševića, Mariju Bergam... Međunarodnu glumačku ekipu čine poslavljeni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov; kao i ovdašnjoj publici dobro poznati glumci iz regiona Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

Pored glavnih glumaca, premijeri u Jugoslovenskoj kineteci je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti...

Dragan Bjelogrlić

Andrija Kuzmanović

Nenad Jezdić i Marko Živić

Žarko Laušević

Marija Bergam

Nenad Heraković

Dejan Lutkić

Nataša Ninković

Nikola Avram

Miloš Timotijević

Tamara Krcunović i Marko Gvero

Dejan Bodiroga sa suprugom

Maja Gašić

Autor