Sindi Kraford: Porodica mi je najbitnija

Autor: Svetlana Stojaković

21.10.2017 19:01

Foto:

Foto:Jedna od najlepših žena sveta, nekada top-model a danas uspešna poslovna dama, u intervjuu za ‘Gloriju’ otkriva kakve savete daje kćerki Kaji koja je počela da se bavi modelingom, koliko je vezana za supruga Rendija Gerbera i svoju decu i zašto više od dvadeset godina sarađuje s ‘Omegom’

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on Oct 15, 2017 at 9:47am PDT

Iako joj to nije bila namera, Sindi Kraford (51) je bila prva zvezda nedavno završene Pariske nedelje mode. Francuska prestonica je nekoliko dana pričala samo o njoj. Gde god bi se pojavila pratile su je desetine obožavalaca u nadi da će je videti izbliza, možda dobiti autogram.

Sindi je u Pariz došla iz dva razloga: da prisustvuje izložbi satova “Omega” “Her Time” u “Hotelu de Sully”, i kao pratnja kćerki Kaji Gerber (16) koja je ove sezone debitovala na nedeljama mode kao manekenka.

Nekoliko puta je proglašavana za najlepšu ženu sveta

“Gloria” je imala retku privilegiju da razgovara s jednom od najlepših žena sveta koja se poslednjih petnaest godina, otkad se zvanično povukla s pista, posvetila biznisu i porodici.

U Evropu je došla u društvu supruga Rendija Gerbera, uspešnog poslovnog čoveka, nekada takođe manekena, kćerke Kaje i sina Prislija. U pres sali “Hotela Peninsula” strpljivo je odgovarala na naša pitanja.

Sindi Kraford u razgovoru sa glavnim urednikom "Glorije"

- Srbija je u Evropi, je l’ tako - šarmantno je rekla i odmah uzvratila kontrapitanjem o Novaku Đokoviću:

-Kako je Novak? Čula sam da je teže povređen i da se neće više vraćati u profesionalni tenis.

Kad je čula od vašeg izveštača da se Nole oporavlja i da će se početkom 2018. ponovo naći na teniskom terenu, usledio je komentar:

-To je lepa vest. Baš se radujem. On je mladić koji istovremeno afirmiše sport kojim se bavi i visoke ljudske kvalitete.

Devedesetih je bila najtraženija i najplaćenija manekenka

Kojim povodom ste u Parizu?

- Kao prijatelj “Omege” došla sam da ispratim izložbu “Her Time”. Od 1995. godine sarađujem s ovom kućom i već smo postali veoma bliski prijatelji. Davno smo prevazišli poslovni odnos. Danas je i Kaja uključena u “Omega” porodicu, što me veoma raduje jer govori o tome da naša deca nasleđuju i usvajaju prave vrednosti. Drugi razlog mog boravka u francuskoj metropoli je Kajino učešće na Pariskoj nedelji mode.

Ponosna je što se njena kčerka ponaša zrelo i odgovorno u modnom biznisu

Kako ste reagovali kad vam je saopštila da će se posvetiti manekenstvu, pozivu u kojem ste vi dostigli vrhunac?

- To je bila njena odluka. Naslućivala sam da će se opredeliti za manekenstvo jer ima sve predispozicije da uspe. Iako je moje dete, iznenadila me je koliko je profesionalna u poslu. Nikada ne kasni, ne pravi probleme, ne izvoljeva, a ima samo 16 godina. Ona vodi računa o svemu. Ponekad mi se učini da je veoma zrela za svoje godine. Pazi šta i koliko jede, što ja, recimo, nisam činila. Kad bi mi se nešto svidelo, jela sam dok imam snage. Reagovala sam tek kad bih dobila kilogram-dva više. Moj otac je bio električar i bilo mu je važno da mu dete bude sito. Sve ostalo je moglo da manjka, osim hrane.

Žurki je prisustvovao veliki broj ličnosti iz javnog života Francuske

Kakve ste savete dali kćerki kad je ušla u modu?

- Da se rukovodi vrednostima koje je dobila u porodici. Sve ostalo je nadgradnja. Ona je dobro dete. Namerno kažem dete, jer je zaista tako. Juče mi je rekla: “Mama, znaš li kako je Klaudija Šifer zgodna, kakvo telo ima?” Ma nije moguće, pomislila sam, mami nikada tako nešto nisi rekla. Šalim se, naravno, Klaudija je moja veoma dobra prijateljica koja izgleda fantastično.

Sin Prisli u junu je završio srednju školu i upisao fakultet, dok kćerka Kaja uporedo sa obrazovanjem gradi manekensku karijeru

Da li se nešto promenilo u vašem životu otkada ste napunili 50 godina?

- Kad sam napunila 50, rekla sam sebi: “Okej, i to se desilo. Ako se osećaš dobro, ništa se neće promeniti u tvom životu”. I zaista je tako. Sa 46-47 godina imala sam osećaj da su pedesete daleko. Međutim, nije tako. Godine prolaze brzo. Drago mi je što znam šta mi je smisao, što radim, i pre svega što imam divnu porodicu. Pedesete su mi donele i više samopouzdanja. Kao mlađa stalno sam se preispitivala ko sam, koliko vredim, kako me drugi vide. Sad sam posvećena porodici i to je divan osećaj. I roditelji su mi živi i zdravi. Ove godine mi je preminula baka u 88. godini, a druga je još živa. Njoj je 84 i veoma je krepka i šarmantna. Moja promena se nije desila s 50. godinom, dogodila se deceniju ranije, kad sam shvatila šta su mi životni prioriteti.

Na izložbi "Omega" satova "Her Time" predstavljene su fotografije Pitera Lindberga na kojima su članovi Sindine porodice

A šta su vam životni prioriteti?

- Porodica, pa porodica i naposletku porodica. Kad imate čvrsto uporište, onda je svaki problem rešiv. Pre dvadeset godina sam se preselila u Kaliforniju. Mislila sam da će to biti velika žrtva. Pogrešila sam. Imamo porodičnu kuću u Malibuu, dobre komšije, prijatelje s kojima se redovno viđamo. Uživam u onome što najčešće zovemo “male stvari”, a one su zapravo najveće: u skoro svakodnevnim šetnjama s tri najbolje prijateljice, u porodičnim večerama kada se svi za stolom smejemo i pričamo.

Sindi se prvi put javno pojavljuje u Evropi sa svim članovima porodice, suprugom Rendijem Gerberom, kćerkom Kajom i sinom Prislijem

Planirate li da se posvetite još nekom poslu, osim što već desetak godina imate svoju liniju proizvoda za negu lica i pogotovo kose?

- Osnovala sam kompaniju za dizajn i izradu nameštaja. To je bio logičan potez ako se ima na umu da mi je porodica na prvom mestu.

Kako biste uporedili modu danas i onu iz devedesetih kada ste bili top-model?

- Mnogo toga se promenilo, ali ono suštinsko nije. Ako ste vredni, odgovorni i posebni, uspećete. Sada su za posao bitne društvene mreže, kojih nije bilo u moje vreme. Moda je i dalje jedno od najlepših i najinspirativnijih polja ljudskog delovanja.

Sindi u spotu "Freedom" Džordža Majkla, čija smrt ju je veoma potresla

Početkom devedesetih igrali ste u spotu “Freedom” Džordža Majkla. Kako ste reagovali na vest da je preminuo?

- Kako sam reagovala? Pa još reagujem. U šoku sam. Ne mogu da se pomirim s činjenicom da je jedan takav umetnik otišao. To je neprihvatljivo. Nepravedno. Poznavali smo se. Bio mi je prijatelj.