Sonja Marić: Druženje sa Puškinom u gradu umetnosti i poezije

Autor:

25.10.2017 19:45

Foto:

Foto:



U jednom od najlepših gradova sveta, nekadašnjoj prestonici carske Rusije, direktorka marketinga i odnosa sa javnošću kompanije ‘Uniqa osiguranje’ pronašla je inspiraciju kakvu je imao i Puškin dok je sedeo u ‘Literarnom kafeu’, a u muzeju Ermitaž je saznala da pored hiljada fantastičnih umetničkih dela koja se tu nalaze u zdanju živi pedesetak mačaka

Odabir putovanja možda je i najlepša “briga” koja nas okupira tokom godine. Daleke obale, istorijske znamenitosti, kulturna nasleđa... samo su neki od motiva kojima se rukovodimo kada planiramo sledeći let u nove krajeve. I dok će vam neke destinacije ponuditi savršenu kuhinju, neke provod i zabavu, a neke mnoštvo muzeja, prelepe građevine, divnu arhitekturu, bogatstvo duha, kulture i umetnosti, u Sankt Peterburgu možete naći sve to, ali i mnogo više. On vas odmah ostavi bez reči, a onda i bukvalno od vas napravi pripovedača.

Muzej na otvorenom

Ono što je sigurno i u šta ćete se uveriti već pri prvom pogledu na ovaj magični grad jeste činjenica da je to pravi, jedinstveni muzej na otvorenom. Od momenta kad stignete neće prestajati da vas opčinjava, i u njega ćete se iznova i iznova zaljubljivati zahvaljujući toj vanvremenskoj lepoti i šarmu. Zanimljiv je podatak da je car Petar I, kada je počeo da gradi Sankt Peterburg, okupio više od 2.000 aristokrata koji su zajedno s njim sazidali mnogobrojne palate. Zato, šetajući, lako ponekad može da vam se učini da čujete muziku s balova i da i sami zaplešete u veličanstvenim ambijentima ovih velelepnih zdanja.

Krstarenje kanalom

Voda je prisutna svuda - od reke Neve, kanala, do fontana, bazena. Možda i najlepši način da sagledate veličinu i lepotu grada jeste upravo krstarenje rekom i kanalima. Tokom plovidbe uživaćete u predivnim građevinama smeštenim tik uz obalu. Među njima se nalazi i veličanstvena palata “Jusupov”, koja je bila u vlasništvu jedne od najbogatijih porodica u carskoj Rusiji, a ostala je zapamćena zbog toga što je u njoj 1916. ubijen Raspućin, duhovni savetnik carice Aleksandre Fjodorovne. Takođe, istom prilikom možete videti i “Auroru”, carski brod sa koga je u Oktobarskoj revoluciji gađan Zimski dvorac, koji je danas renoviran i pretvoren u muzej.

Haljine u Ermitažu

Možda je najbolje da obilazak počnete baš u Zimskom dvorcu, koji zajedno s Dvorskim trgom i pomoćnim zgradama čini muzej Ermitaž. Tu se nalaze najčuvenija dela umetnika poput Leonarda da Vinčija, Ticijana, Rembranta, francuskih impresionista... Kada se vratite u realnost, na sledećem koraku očaraće vas originalne haljine najbogatijih dama carske Rusije. Interesantno je da je ova neprocenjiva kolekcija nastala isključivo zbog takmičarskog duha carice Ekatarine Velike. Želeći da se nadmeće s drugim evropskim prestonicama, ona je postala posvećeni kolekcionar ne samo umetničkih slika već i ženskih ukrasa, nakita, dragog kamenja i statua. Iako velika po svojim delima i čuvenju, iznenađuje podatak da je Ekatarina bila visoka samo 154 centimetra.

Jedno od zanimljivih dela koja zauzimaju centralno mesto u Ermitažu jeste i zlatni sat koji čine paun, petao i sova - kada se mehanizam okrene i paun povuče za rep, pevac zakukuriče a sova zakoluta očima. Specifična je i soba s drvenim konjima i pravim oklopnim konjanicima koja je služila kao prostor za igru dece u Zimskom dvorcu. Pri odlasku iz ove čuvene riznice srela sam i jednu mačku. One su u muzeju “svete životinje”, procenjuje se da ih u podrumima ima najmanje 50, a dovedene su kako bi sačuvale muzej od miševa. U znak zahvalnosti prema ovim životinjama svakog 28. marta organizuje se Dan mačaka Ermitaža!

Bankarski most

Još jedna “sitnica” koja Sankt Peterburgu daje šarm jesu i njegovi predivno ukrašeni mostovi. Ovaj grad ih ima više nego bilo koji drugi u svetu, osim Venecije, zato se za njega vezuje i naziv “Muzej mostova”. Na samo jednom potezu od pet kilometara može se videti njih čak 25, a jedan od najpoznatijih je Bankarski most, širok manje od dva metra. Mostovi na Nevi se svaku noć nešto posle dva ujutro podižu kako bi se omogućio prolaz brodovima.

Evgenije Onjegin iz kafića

Zavirite u “Literarni kafe” i uverite se zašto je baš na ovom mestu slavni pisac Puškin tražio inspiraciju. Upravo tu je nastalo jedno od najboljih dela svetske književnosti “Evgenije Onjegin”. U izlogu ovog kafea nalazi se i Puškinova statua, a odmah preko puta i jedna od najvećih biblioteka Evrope.

Figure od marcipana

I kad ste zadovoljili svoju glad za poezijom, vreme je da zadovoljite i svoja nepca. Zato zastanite i napravite pauzu u najlepšoj poslastičarnici koju ste ikad videli. Iako starija od dva veka, “Jeliseus” će vas oduševiti originalnom dekoracijom izloga - jedinstvenim figurinama od marcipana u najrazličitijim oblicima. Uz zvuke klavira, tu počastite čula preukusnim slatkišima po receptima najboljih poslastičara.

Naravno, Sankt Peterburg obiluje i brojnim restoranima. Ne propustite da probate nadaleko čuvene ruske piroge, ili boršč. Pored tradicionalnih ruskih specijaliteta, za preporuku su i gruzijska i jermenska jela, a kao i u svakoj drugoj metropoli i ovde možete pronaći kuhinje iz različitih delova sveta. Večernji izlazak upotpuniće i mali koncerti na otvorenom na koje možete nabasati bukvalno iza svakog ćoška.

Suveniri

 

Ni sa jednog putovanja ne dolazim praznih ruku. Iako će najbolji suvenir biti zauvek u memoriju urezani prizori ovog grada, pokloni i sitnice koji će vas podsećati na posetu Rusiji možete pazariti na svakom koraku. Pažljivo uređene suvenirnice bukvalno predstavljaju Rusiju u malom, međutim, cene zaista nisu niske. Očaraće vas sitnim detaljima i prelepim dekoracijama, ali i ostaviti praznog novčanika. Ipak, ako tražite prave ruske poklone, za prihvatljive sume možete kupiti originalne marame, rukavice i kape, u kojima ćete i kada se vratite kući opet na neki trenutak biti deo Sankt Peterburga.

Sankt Peterburg trivija

Kada se u ovom gradu otvorio prvi muzej, da bi se građani podstakli da dolaze, kao nagradu muškarci su dobijali čašu votke na izlazu a žene šoljicu kafe ili čokoladu.

Ne propustiti

Sfinge koje se nalaze ispred Akademije lepih umetnosti prave su egipatske. Stare su više od 3.500 godina. Stigle su u Sankt Peterburg sredinom 19. veka kao diplomatski poklon od egipatskog vladara.

Maja Gašić

Autor