Goca Tržan: Raša i ja čekamo Vida ili Đurđu

Autor:

26.10.2017 20:39

Foto:

Foto:



Pošto je shvatila da joj biološki sat neminovno otkucava a da sa suprugom Rašom želi potomstvo, pevačica je krenula na veštačku oplodnju, i već je izabrala imena za buduće naslednike

A post shared by Goca Trzan (@gocatrzan) on Oct 19, 2017 at 4:11am PDT

Pošto već šest godina ne uspevaju da prirodnim putem dobiju dete, pevačica Goca Tržan (43) i njen suprug Radomir Novaković (29) odlučili su da krenu na veštačku oplodnju. Izabrali su kliniku koja beleži ogromne uspehe u toj oblasti, a jedini razlog zbog kojeg je Goca rešila da javno priča o ovoj intimnoj i za mnoge vrlo bolnoj temi jeste podizanje svesti parovima koji se suočavaju sa istim problemom.

A post shared by Goca Trzan (@gocatrzan) on Sep 20, 2017 at 4:45am PDT

Goca Tržan o srodnim dušama i kompromisima u braku

- Čekanje je pogubno, pogotovo kad uđete u neke godine. Tada je sve mnogo teže i problematičnije. Želim da i drugi shvate da u današnje vreme nije sramota suočiti se sa neplodnošću. Dosta toga nam ne ide naruku, od ritma života, zračenja, ishrane - kaže Goca i nastavlja:

A post shared by Goca Trzan (@gocatrzan) on Aug 20, 2017 at 7:52am PDT

 

- Veliki broj žena ima problem sa supružnicima koji odbijaju da prihvate da su možda oni uzrok steriliteta, pa ih onda štede, pokušavaju sve same da završe, ali ovo je situacija u kojoj su obe strane potrebne. Znači, jedini razlog zbog kojeg pričam o ovome kroz šta trenutno prolazim jeste poruka: ne gubite dragoceno vreme.

NEPODNOŠLJIV PRITISAK

Najviše brige zadaje joj konstantan pritisak okoline koji može da se smesti u ono jedno jedino pitanje: “Ima li šta novo?”

- Mislim da je to svim parovima najteže. U okruženju imam bar četiri para koja prolaze kroz isto. Nažalost, poznajem više ljudi koji ne mogu prirodnim putem da dođu do potomstva od onih koji su to uspeli. I svi su izloženi tom stravičnom pritisku. Kod nas se podrazumeva da prve godine braka dobiješ dete, odnosno, da se mlada uda trudna. Ako se to ne dogodi, počinje suočavanje sa strašnim pritiskom od strane roditelja, prijatelja, komšiluka. Sve žene koje imaju isti problem dobro znaju o čemu pričam.

A post shared by Goca Trzan (@gocatrzan) on Aug 4, 2017 at 10:24am PDT

Pozitivna stvar jeste što neće morati da se podvrgne hormonskoj terapiji.

Goca Tržan otvoreno o zdravstvenim problemima zbog kojih ne može da ostane u drugom stanju

- Na to ne bih ni pristala, pritom mislim na ozbiljnu hormonsku stimulaciju. Na svu sreću, za tim nema ni potrebe pošto se na pregledima ispostavilo da imam normalne ovulacije. Izuzetno je važno u celoj priči pronaći doktora kome verujete. Ja sam to uspela, ušla sam u program u jednoj novosadskoj klinici, kod izuzetne doktorke Crnogorac, koja zaista postiže neverovatne uspehe u toj oblasti. Nadam se da će sve proći bez većih komplikacija i da će u dogledno vreme sve biti rešeno.

Uz komentar da nije pametno informisati se preko interneta, jer to može da zavede, Goca kaže da poznaje ljude koji su umislili da imaju rak zato što ih je bolelo oko.

A post shared by Goca Trzan (@gocatrzan) on May 17, 2017 at 11:09am PDT

- Dakle, treba pronaći lekare koji će vam dati odgovore na sva pitanja, koji će vas tretirati kao ljudska bića a ne kao teret koji moraju da skinu s vrata. Zbog takvih loših iskustava mnogi parovi odustaju, a to je pogrešno. S druge strane, znam dosta onih koji su zahvaljujući posvećenim doktorima izgurali do kraja. Na primer, jedna moja prijateljica je tek iz trinaestog pokušaja ostala trudna i danas ima devojčicu koja će uskoro da napuni pet godina i koja je predivna. Zato, dragi moji sapatnici, budite uporni, jer nagrada je neverovatna. Biti u blagoslovenom stanju je nešto najlepše na svetu, ja to znam, jer već imam jedno divno dete.

PODRŠKA JE NAJVAŽNIJA

Goca, koja je oduvek bila veliki borac, odlično se spremila i za ovu bitku. Informisala se o svemu, pa iako neće morati na hormonsku terapiju, ženama koje nemaju drugog izbora savetuje da se dobro raspitaju o načinima na koje će, kad sve prođe, organizam očistiti od svih tih “otrova”.

- Treba naći lekara koji će vam to objasniti na pravi način. Hajde što se gojite, što otičete, što ste nervozne, imate neke čudne simptome, nego se sve to i taloži u organizmu i ostavlja tragove u njemu. Cela ta procedura je sama po sebi dovoljno stresna i nikome ne treba dodatni rizik da se, ne daj bože, razbolite i dobijete tumor dojke, grlića materice ili jajnika.

Svesna da su žene spremnije da se žrtvuju nego muškarci, Goca i za njih ima važnu poruku.

A post shared by Goca Trzan (@gocatrzan) on May 14, 2017 at 7:27am PDT

- Supruga jednog mog prijatelja prolazi kroz veštačku oplodnju, a on mi se žali da ne može više da je gleda kako pati jer im ni iz trećeg puta nije uspelo da postanu roditelji. Pitala sam ga da li stvarno veruje da je njemu teže nego njoj. E, to je situacija kad muškarac mora da stane uz svoju ženu, da je podupre svakim atomom svog bića i pomogne joj da prebrodi sve prepreke. To rade pravi partneri. Raša je upravo takav.

Njih dvoje su već smisli i imena, ako bude dečak, zvaće se Vid, ukoliko se rodi devojčica, biće Đurđa.

- Oboje volimo ta dva imena i to smo se već dogovorili - otkriva Goca Tržan.