Jovanka Višekruna Janković: Pored supruga sam autentična i potpuno svoja

Autor: Maja Gašić

11.11.2017 18:00

Foto:

Foto:Pijanistkinja, izvršna i umetnička direktorka ArtLinka i dobitnica Ordena umetnosti i književnosti u rangu viteza Ministarstva kulture Republike Francuske, u intimnoj abecedi otkriva gde je njeno utočište iz mašte, kako je harizma blago za umetnika i zašto je pravo umeće pružiti utehu

a Anegdota, kratka forma, uvek sveža i zanimljiva za čitanje, ali i pričanje, često poučna, zabavna, izaziva dobre reakcije ali i neku vrstu zamišljenosti, popravlja atmosferu i raspoloženje kod slušalaca.

b Brat, najvažnija osoba u mom životu, pored roditelja, sa kojim sam zajedno odrastala i sa kojim i dan-danas imam izuzetan odnos.

c Cvet, simbol pažnje, naklonosti, ljubavi. Uvek s nama na svim važnim događajima, od rođendana, slava, venčanja, koncerata pa do onih tužnih momenata.

č Čaj. Čudesni napitak neverovatnih ukusa, mirisa, boja i nebrojenih kombinacija, jedna od sitnica koje pričinjavaju zadovoljstvo i život čine lepšim.

ć Ćilim. Asocijacija na tradiciju, čvrstinu tkanja, veselost šarenih i jarkih boja, kuću, umetnost, domaću radinost.

d Danijela, moja najbolja drugarica u detinjstvu i ranoj mladosti, kasnije moja venčana kuma, sagovornik, svedok mnogih lepih trenutaka iz mladosti, koja je danas u nekom drugom, nadam se boljem svetu.

dž Džez. Muzika koju ponekad volim da slušam, čije zakonitosti ne razumem baš najbolje, ali mogu da je osetim i volim, što zavisi od muzičara i interpretacije.

đ Đokonda. Jedno od najintrigantnijih umetničkih dela svih vremena. Asocijacija na vanvremensko, vanzemaljsko, savršeno umetničko, neponovljivo delo, koje ne prestaje da privlači pažnju

e Energija. Pokretač mnogih procesa, prirodnih i društvenih. Životna energija kao važan aspekt svake ličnosti, predmeta, pojave, nešto što određuje naše aktivnosti i odnose s drugima.

f Festivali. Umetnički festivali su bitni kao mesta susreta umetnika i publike, novih produkcija i ostvarenja, dobre energije, druženja. Moja trenutna okupacija, ArtLink festival.

g Golubovi. Obeležili su moje rano detinjstvo, ali i detinjstvo moje dece. Golubovi na prozoru, jurenje za njima, gugutanje, prve reči, šetnje na Kalemegdanu.

h Harizma. Dar koji ličnosti daje poseban, neodoljiv pečat i sjaj, koji obasjava, osvetljava i inspiriše one koji su u njenoj blizini, blago za umetnika.

i Inspiracija. Glavna pokretačka snaga, posebno u životu umetnika, koja nas može dovesti do neslućenih visina i lepota. Plamen koji se u životu gasi i rasplamsava i koji treba uvek pažljivo čuvati.

j Jabuka, omiljeno voće koje sam odmalena zavolela. Bogatstvo ukusa, boja, brojnih i raznovrsnih varijacija na temu.

k Klavir. Instrument koji je obeležio i odredio čitav moj život, od trenutka kada sam ga prvi put čula i dotakla pa do rešenosti da otkrijem sve njegove tajne i mogućnosti. Za mene je uvek izvor nove inspiracije i umetničkih izazova.

l Lepota - života, trenutka, glasa, duha, karaktera, prirode, ljubavi, umetnosti.

lj Ljiljana. Moja učiteljica zahvaljujući kojoj sam zavolela školu i uspešno savladala prve korake, ali i koja nas je učila da volimo svoju domovinu, da budemo ispravni ljudi i da pružimo ruku i pomoć onome kome su potrebne.

m Majka, najvažnija reč i najvažnija osoba, početak života, osećaj topline, pripadanja, ljubavi, sigurnosti.

n Nikola. Moje muško dete, ime koje vezujem za šarm, osmeh, veliku energiju i oštar um.

nj Njuz. Engleska reč koja znači vest. U današnje doba toliko značajna. Nekada samo dobra, loša ili epohalna, a danas brža nego ikad, manipulativna, neistinita, tendenciozna, zabrinjavajuća, retko ohrabrujuća.

o Ogledalo, kritički pogled na sebe same, naš sagovornik i kritičar, neophodan prijatelj, ukras u enterijeru i nova dimenzija prostoru u kome se nalazi.

p Pavle, moj životni saputnik s kojim zajedno koračam kroz lavirint života i pored koga sam autentična i potpuno svoja, što mi neverovatno znači, kao i bezrezervna podrška koju jedno drugom dajemo.

r Ritam, važan element muzike, koji je određuje. Ritam kao igra, ritam kao karakter.

s Sofija. Ime sa karakterom, koje sam posle dugo smišljanja dala mojoj kćerki. Ime koje u sebi nosi mudrost, snagu, univerzalnost i lepotu.

š Šuma. Moje omiljeno utočište iz mašte, lepota života i boja svih godišnja doba, šuštanje lišća, šetnje, zraci sunca, izvor zdravlja i dobre energije.

t Tata. Reč koju sam prvu izgovorila i ponovila nebrojeno puta kasnije u životu. Uvek tiha podrška, drugi potporni stup.

u Uteha. Umeti utešiti sebe i drugoga važno je i dragoceno umeće. To je svojevrsna filozofija, sistem koji uspevamo da izgradimo u situacijama kada preživljavamo teške trenutke, poraze i gubitke i kada pronalazimo motiv i razlog za sebe i druge da ih prevaziđemo i nastavimo dalje.

v Vreme, najvažnija i najčudesnija kategorija koja određuje sve što postoji i što se dešava. Vreme protiče u svemu i sve se menja u vremenu i sa vremenom.

z Zvuk. Nešto čime smo okruženi svakodnevno od rođenja. U zavinosti od vrste, ispunjava mirom, spokojem, pruža lepotu, nadahnuće, inspiraciju, ili izaziva uznemirenost, ljutnju, nervozu.

ž Žad, poludragi kamen čije ime nosi u sebi neku čudnu zvučnost, tajanstvenost, raskošnost, posebnost, i budi čitavo bogatstvo asocijacija.

Maja Gašić

Autor