Kontroverzni Eminem: Priča o bedi, besu, slavi i odgovornom roditeljstvu

Autor:

12.11.2017 17:49

Foto:

Foto:



Američki reper koji najavljuje novi album, prvi posle pet godina, odrastao je u siromaštvu, sa svima koji su ga ponižavali obračunavao se u pesmama punim prostota, mržnje, nasilja, seksa i droge, ali kao otac je sasvim drugačiji: odgovoran i brižan, ne propušta kćerkine rođendane i - zabranjuje joj psovanje

Ispred kuće u Detroitu u kojoj je odrastao

Nakon gotovo pet godina pauze Eminem se vraća na muzičku scenu. Album koji je najavio još lane, njegov deveti, navodno je već završen, pod nadzorom repera Dr Drea koji je dosad više puta sarađivao s njim. On je u velikoj meri i zaslužan za zvezdanu karijeru kontroverznog belca koji je proširio granice hip hopa, do tada gotovo isključivo područja crnih umetnika, i postao ne samo najprodavaniji reper na svetu nego i najuspešniji izvođač 21. veka po broju prodatih albuma. Ne zna se tačno kad će novi izaći na tržište, ali nešto se može predvideti s velikom dozom sigurnosti: tekstovi će prštati od silovitih emocija upakovanih u nadahnute rime zbog kojih su Eminema uporedili s najvećim svetskim pesnicima, muzika će biti prožeta čvrstim hip hop ritmom i album će se popeti na sam vrh top-lista, kao i svi koje je dosad objavio.

Eminem, koji je 12. oktobra napunio 45 godina, tokom dve decenije karijere prodao je gotovo 180 miliona ploča, osvojio 15 Gremija i jednog Oskara, za pesmu u poluautobiografskom filmu “Osam milja”, i bio proglašen za Kralja hip hopa u časopisu “Rolling Stone”, u kojem su ga svrstali među 100 najvećih muzičara svih vremena. A da je još u punoj formi, pokazao je i ovog leta kad je, takođe posle duge pauze, nastupio na festivalu u Ridingu; 80 hiljada gledalaca oduševljeno je plesalo i pevalo uz njegove najveće hitove, premda se mnogi od njih nisu ni rodili kad je on zablesnuo na sceni s albumom “The Slim Shady LP”, objavljenim 1999. u produkciji Dr Drea. Na pozornici se nije pojavio sa uobičajenom kratkom izblajhanom kosom, nego sa kačketom, lica obraslog u riđu bradu, a iako je ispucavao rafale karakteristično žestokih i politički nekorektnih rima punih mržnje i nasilja, ipak je pokazao da se donekle promenio jer je svoje mlađane fanove upozorio na opasnosti vožnje u pijanom stanju.

Majku Debi optužio je da se nije brinula o njemu i njegovom polubratu

Tako nešto ne bi bilo ni na kraj pameti Maršalu Mejdersu III, kako se Eminem zapravo zove, kad je, kroz svojevrsno drugo ja, kroz usta besnog, ogorčenog i nasilnog tipa pod imenom Slim Šejdi, s albuma “The Slim Shady LP” poručio “Bog me poslao da ispiz.im ovaj svet” i odrepovao stihove tako nabijene sadizmom, netrpeljivošću i drogama da ga je glavni urednik časopisa “Billboard” zgrožen napao jer “zarađuje iskorišćavajući najgoru bedu sveta”.

Slim Šejdi pevao je o tome kako mrzi majku, kao i svoju devojku pa je ubija i baca njeno telo u jezero, o tome kako visi obešen o vlastiti penis, kako se do besomučnosti drogira, takođe i o seksu, silovanju, nemaštini i nasilju, a pred onima koji su ga kritikovali nije se branio.

- Moj album nije namenjen tome da ga slušaju mala deca. Morate imati 18 godina da biste ga kupili, tako kaže nalepnica koja stoji na njemu. To ne znači da ga se neće dokopati i oni mlađi, ali ja nisam odgovoran za svako dete na ovom svetu. Nisam nikome uzor niti tvrdim da jesam - izjavio je Eminem, dok je na albumu svima koje je uvredio poslao nedvosmislenu poruku: “Jeb.te se!

S njom je dvaput bio u braku: od 1999. do 2001. i od januara do aprila 2006.

Kad se uzmu u obzir okolnosti u kojima je odrastao, jasno je zašto je Eminem imao potrebu da se ogorčeno obračuna s mnogima u svom životu. Otac ga je napustio kad mu je bilo samo nekoliko meseci i pokušao s njim da stupi u kontakt tek kad se proslavio, a privremeno ga je ostavila i majka Debi koja ga je rodila kad joj je bilo 17 godina. Ona se vratila po sina, ali nije imala bogzna šta da mu ponudi - osim što je bila zavisnica od alkohola i tableta, patila je i od Minhauzenovog sindroma preko posrednika, poremećaja koji se izražava u patološkoj potrebi da blisku osobu učiniš bolesnom kako bi je onda lečio.

Tako da ne samo da je mali Maršal odrastao u oskudici u Detroitu, u koji su se doselili nakon potucanja od rođaka do rođaka, u radničkoj četvrti gde su bili jedna od samo tri bele porodice, nego je morao i da trpi ispade ne uvek uračunljive majke i od nje štiti mnogo mlađeg polubrata Nejta. Nezadovoljna time kako ju je prikazao u svojim zajedljivim stihovima, Debi je posle tužila sina jer je u pesmi “My Name Is” izjavio “Majka se drogira više od mene”, ali ipak je odustala od tužbe shvativši valjda da za nju nema baš osnove, a on joj se, ponovo u stihovima, izvinio tek 2014. u numeri “Headlights”.

Kim Skot, Eminemova bivša supruga, zbog droge je često imala problema sa zakonom

U školi su ga ostali učenici maltretirali pa je Eminem jednom po snegu došao kući bos jer su mu uzeli cipele, a drugi put je završio u komi kad ga je učenik D’Andželo Bejli oborio na tlo i udarao po glavi. Pored svega toga nije čudo da je tri puta pao razred i na kraju odustao od srednje škole, ali zato je izlaz našao u repu i stihovima koje je počeo da piše. Talenat je iskušavao na redovnim takmičenjima koja su se održavala u obližnjoj srednjoj školi; nastupao je prvo pod imenom M&M, prema svojim inicijalima, što se pretvorilo u Eminem, i na opšte zaprepašćenje, uvek pobeđivao. Ali prvi album “Infinite”, objavljen 1996, nije dobro prošao ni kod kritike ni kod publike, možda zato što nije bio ni izdaleka onako direktan kao njegovi kasniji radovi.

- Taj album sam pisao uoči rođenja kćerke i samo mi je bila važna njena budućnost - rekao je.

Veza u kojoj je na Božić 1995. rođena Hejli Skot Mejders bila je nedvosmisleno strastvena, ali i neopisivo turbulentna. Eminem i Kimberli En Skot upoznali su se kad je njoj bilo 13 godina, njemu 15. On je tada repovao na kuhinjskom stolu, a nedugo nakon toga Kim je pobegla od kuće i doselila se kod njega i njegove majke. Kad je ostala u drugom stanju, mladi otac je to tako ozbiljno shvatio da je bio spreman da se odrekne muzike kako bi izdržavao porodicu i zaposlio se kao kuhinjski pomoćnik u restoranu “Gilbert Lodge” gde je radio po 60 sati nedeljno kako njegova kćerka ne bi odrastala u nemaštini poput njega.

Kćerka Hejli ima 21 godinu i studira na Univerzitetu u Mičigenu

Ipak, novca je bilo premalo, pritisaka previše, i Kim ga je ostavila, a onda je uoči prvog Hejlinog rođendana dobio otkaz. Sve to kao da ga je gurnulo preko ivice i negde iz njegove podsvesti izronio je mračni Slim Šejdi koji je svoj bes usmerio na sve oko sebe, a naročito na Kim. Par se nekoliko puta rastajao i ponovo sastajao, a onda su se 1999. venčali, po Kimberlinim rečima, zato da mu pruži podršku na njegovoj prvoj velikoj turneji.

- Ponašao se kao da je Bog, a meni je rekao da moram da mu budem zahvalna što uopšte razgovara sa mnom pored toliko žena koje se bacaju na njega. Uglavnom sam se osećala kao govno - rekla je Kim, koja je pak izazvala muža na ljubomorni ispad kad ju je uhvatio kako se, navodno bezazleno, ljubi s drugim.

Nakon još rastanaka, pokušaja samoubistava i priličnih količina narkotika par se 2001. rastao, a Eminem je izjavio da bi radije “rodio dete kroz penis nego se još jednom oženio”, ali ipak su se ponovo venčali 2006. Taj brak je potrajao samo nekoliko meseci, Kim je rekla kako Eminem ne zna sa ženama zbog toga kako se majka ponašala prema njemu, a cela ta toksična ljubavna saga više puta je opevana na njegovim albumima, prvo na “Slim Shady LP-u”, koji je snimio kad je Dr Dre čuo njegov demo snimak i rekao:

Otac Maršal napustio je porodicu kad je Eminem bio beba

- Dovedite mi ovog, odmah!

Sledili su “The Marshall Mathers LP” i “Encore”, a onda se povukao da se bori sa svojim demonima, zavisnošću od sredstava protiv bolova i za spavanje, u kuću koju je 2003. kupio u Detroitu, u boljem susedstvu od onog u kojem je odrastao. Zdanje sa šest spavaćih soba i devet kupatila, bazenom i košarkaškim igralištem poslužilo mu je kao utočište u doba najgore zavisnosti, kad je gutao šake vikodina, ambiena i valijuma. Uz to je u sebe trpao i gomile nezdrave hrane tako da je dostigao 100 kilograma, a u jednom tabloidu su zlobno napisali da ima “obešene dojke”.

- Samo sam sedeo, jeo i gojio se. Jednostavno sam odustao - priznao je Eminem.

Iako je 2005. otkazao evropsku turneju i otišao na lečenje, ni dve godine kasnije predozirao se metadonom i jedva se izvukao. Nakon što su mu spasili život u bolnici pokušao je da se skine s droge i smrša pa je svako jutro i svako veče trčao osam milja na traci za trčanje, i to mu je do određenje mere pomoglo. No, ni to nije bilo rešenje.

Džej-Zi mu nije samo kolega, nego i dobar prijatelj, s kojim često ide na bejzbol utakmice

- Imam mozak zavisnika, to sam nasledio od majke. Pretvorio sam se u hrčka koji trči u točku u kavezu. Opsesivno sam brojao kalorije i morao sam da ih potrošim tačno 2000 na dan - opisao je Eminem to razdoblje.

Trenirao je s Emanuelom Stjuardom, trenerom svetskog bokserskog prvaka Vladimira Klička, za kojeg je rekao da je fantastičan, ali čak ni taj stručnjak nije mogao da mu pomogne dok nije odlučio da pomogne sam sebi. U pravu formu Eminem je došao tek kad se napokon rešio zavisnosti, u čemu mu je veliku podršku pružio Elton Džon - koji mu nije zamerio homofobne stihove na albumu “The Marshall Mathers LP” - sasvim sigurno iskusan u pitanjima narkomanije. Nakon toga snimio je albume “Relapse” i “Recovery”, koji je 2010. bio najprodavaniji na svetu, a do danas je prodat u više od 10 miliona primeraka. Od tada Eminem više ne trči na traci nego vežba uz DVD-je za fitnes, i to bez izuzetka svaki dan, jer jedino tako može sebe i svoju sklonost ka zavisnosti da drži pod kontrolom.

S Fifti Sentom i Dr Dreom pokrenuo je hip hop radio-kanal ‘Shade 45’

Koliko god na albumima sipao pretnje i psovke, Eminem se pokazao kao neočekivano odgovoran otac, i trudio se da što više vremena provodi s decom; uz svoju kćerku Hejli, usvojio je i dve godine stariju Alejnu, kćerku Kimine sestre bliznakinje Don koja je prošle godine umrla od predoziranja heroinom, i Vitni, devojčicu koju je Kim rodila 2002. u vezi sa izvesnim Erikom Harterom.

Hejli je kao mala repovala s tatom u studiju, ali onda je završila srednju školu s odličnim uspehom te u govoru na maturskoj večeri zahvalila mami i tati “zato što su je podstakli da bude ono što jeste i dali joj punu podršku da postigne sve što je postigla”. Ona je danas 21-godišnjakinja, studira na Univerzitetu u Mičigenu, a kako se čini po njenim ne previše čestim objavama na instagramu, ima dečka u kojeg je zaljubljena, kao i preslatkog psa Loti.

Svestan kako je buran roditeljski odnos mogao negativno uticati na Hejli, Eminem joj je posvećivao posebnu pažnju.

- Kad su u školi imali predstave, izlete i tome slično, ništa nisam propuštao, iako sam morao da se suočavam s ludilom oko sebe. A profesori su lepo objasnili deci da kad dođem u školu, nisam nikakva zvezda, nego Hejlin tata, gospodin Mejders. Jedne godine sam čitao celom razredu. Dve knjige. Bio je to neki mesec čitanja - ispričao je Eminem u razgovoru za “Rolling Stone”.

Eminemov dom u Detroitu u kojem živi s vanbračnom decom svoje majke, bivše supruge i njene sestre, koju je i zakonski usvojio

Ipak, to ne znači da joj je davao prednost u odnosu na ostale devojčice. Naprotiv, uvek se trudio da ih tretira isto, pa je jednom kupio tri iste ogrlice, za svaku kćerku po jednu, po ceni od 375 hiljada dolara. Za neke je to vrtoglavo skupo, ali Eminemu je to sitnica. Imovina koju je prikupio tokom karijere procenjuje se između 180 i 200 miliona dolara, sasvim dovoljno za poklone kojima će razveseliti kćerke, a novi album, kao i HBO-ov dokumentarac “The Defiant Ones” o velikanima repa Dr Dreu i Džimiju Ovinu, u kojem se pojavljuje i on, mogao bi doneti još nešto novca u kućni budžet. Deo ulaže i u filmove. Producirao je, na primer, “Bodied”, koji je imao zapaženu premijeru na poslednjem festivalu u Torontu. A da mu novac nije prva briga, Eminem je pokazao i nedavno kad je kuću u Detroitu, koju je kupio za 4,75 miliona dolara, sad stavio na prodaju za nešto manje od dva miliona.