Kraljica Elizabeta i princ Filip: Sedam decenija ljubavi, poštovanja i tolerancije

Autor:

20.11.2017 10:50

Foto:

Foto:



Britanska kraljica Elizabeta Druga njen suprug princ Filip danas slave platinastu godišnjicu braka. Uprkos tome što je troje od njihove četvoro dece prošlo kroz razvode, kraljevska zajednica Elizabete i Filipa traje desetinama godina bez ikakvih javnih naznaka bračnih problema.

Sada pripadaju maloj zajednici bračnih parova koji je zajedno proveo 70 godina.

Kraljica Elizabeta (91) i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor.

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, se povlači iz javnosti

Javnih obeležavanja neće biti, osim što će zvona Vestminsterske opatije, u kojoj su se venčali 1947. godine, u 14 sati zvoniti njima u čast.

Nakon 70 godina braka Elizabeta i Filip imaju četvoro dece, osmoro unučadi i petoro praunučadi. Šesto je na putu jer u aprilu princ Vilijam i Kejt Midleton očekuju svoje treće dete.

Princ Filip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti i sada penzionerske dane provodi u slikanju i čitanju.

Kraljica, pak, sve više svojih dužnosti prepušta 69-godišnjem princu Čarlsu, prestolonasledniku koji najduže čeka svoj red na tron u britanskoj istoriji.

Elizabeti je bilo 13 kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog oficira. Osam godina kasnije, 20. novembra 1947. godine, nacija je slavila venčanje iz bajke. U Vestminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 hiljada bisera i blještavih kristala.

Објава коју дели X-u-i-n (@xuin10) дана 18. Нов 2017. у 12:21 PST

U turobnoj britanskoj posleratnoj svakodnevnici, "bio je to dašak boje na teškom putu oporavka", rekao je tada Vinston Čerčil.

Zbog svežih sećanja na rat i još uvek jake odbojnosti prema Nemcima, nekoliko rođaka princa Filipa, koji potiče iz dansko-nemačke kraljevske loze Člezvig-Holstain-Sonderburg-Gliksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na venčanje.

Unosan posao: Evo koliko je kraljica Elizabeta zaradila klađenjem na konjske trke

Kraljica Majka je pre venčanja pitala budućeg zeta hoće li voleti njenu ćerku.

-Voleti? Mislim da ta reč ne opisuje dovoljno ono što osećam - odgovorio je.

Објава коју дели Shewsbury (@shewsbury) дана 20. Нов 2017. у 12:53 PST

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njenog oca, kralja Džordža VI, Elizabetu je vinuo na presto, a Filipu prekinuo vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičinog supruga.

Princ Filip, rođen na Krfu 1921. godine, imao je kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete, njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Ali se pre venčanja morao da odrekne svih titula i pravoslavne vere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mauntbaten.

Njegova su deca, međutim, dobila kraljičino porodično prezime, Vindzor.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio trajni i čvrsti oslonac.Tu je beuzslovnu podršku pratio i čitav niz 'legendarnih' Fillipovih gafova, koje mu je kraljica redovno opraštala.

Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete: Tri čašice alkohola dnevno produžavaju život

-Mislim da je tolerancija onaj suštinski sastojak bilo kojeg braka - rekao je Filip prilikom proslave njihove zlatne godišnjice, 1997. godine.

-Mislim da na mom primeru možete videti da kraljica tolerancije ima u izobilju.

Ona je njega nazvala svojom "stenom", a on jednom rekao:

-Moj prvi posao, drugi i zadnji je da kraljicu nikada ne izneverim.