"Bolje biti pijan nego star": Saša Lošić o tajnovitoj Buci iz čuvene pesme

Autor:

04.12.2017 14:54

Foto:

Foto:



Saša Lošić Loša (53), prvi čovek sarajevskog "Plavog orkestra", jednog od najpopularnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, kaže da je njihov hit "Bolje biti pijan nego star" nastao posle jednog njegovog pijanstva zbog neuzvraćene ljubavi.

Објава коју дели Sasa Losic (@sasa_losic) дана 5. Јул 2017. у 2:36 PDT

U intervjuu za "Večernji list", Sarajlija koji je pre mnogo godina Ljubljanu izabrao kao svoju stalnu adresu, kaže da je u pitanju bilo njegovo prvo pijanstvo i da je to stanje bilo potpuno iracionalno, pa je i takva pesma. On je objasnio da je za sve kriva ta čuvena Buca iz pesme, kojoj on peva da će je "čekati kraj Prve gimnazije", iako zna da ona ipak neće doći.

- Znate onu situaciju kad se vratite s mora, pa ste svi preplanuli, sve dok ne izgubite boju i postanete onaj stari luzer? Jedne godine u septembru, ta Buca mi je rekla: "joj, puteru, što si sladak, vidi ga kako je pocrnio". Pitala me je gde sam bio, ja kažem na Hvaru. Ona meni: "Hoćeš da te ošišam?" Rekla mi je da će me čekati na mostu koji je delio mušku i žensku gimnaziju. Čekao sam je tačno u pet sati, ali nije došla. Pošto se nije nikad javila, otišao sam u kafić "Pošta". Tad sam se prvi put u životu pošteno napio. Moji prijatelji pankeri posle su mi rekli da sam non-stop ponavljao iracionalnu rečenicu: "Bolje biti pijan nego star". A koliko je pesma iracionalna, govori podatak koji mi je otkrio jedan fan u komentarima na YouTube-u. Napisao je: "Ne bih da zamaram, ali kako je moguće da Loša u prvom delu peva 'žao mi je što smo bili samo dobri drugovi, a u drugom 'vino ne zna da smo nekad bili sretni par'. Posle tog događaja shvatio sam da sam luzer, a da devojke vole momke iz bogatih porodica. Kad smo imali prvi koncert u prepunoj Skenderiji, obratio sam se Buci: 'Ako si večeras ovde, moram da ti kažem da je bolje biti pijan nego star.' Posle koncerta imali smo zabavu, a ja sam bio razočaran jer nje nema. I tada se, kao u filmovima, pojavila ona sa svojom prijateljicom. Ali, neću da vam kažem šta se tada dogodilo - rekao je frontmen "Plavog orkestra".

Loša kaže da je Orkestar, nakon što su mediji počeli da ih zovu "bendom za najmlađe uzraste", počinio samoubistvo snimivši album "Smrt fašizmu". Sa ovom pameću, kako kaže, to nikada ne bi uradio.

Објава коју дели Sasa Losic (@sasa_losic) дана 27. Окт 2017. у 1:28 PDT

-Počeli su da nas nazivaju negativnom pojavom u društvu, išli smo na razgovore u Centralni komitet. Tu su mi podrezali krila i zbog toga i dan-danas osećam autocenzuru. Kad poželim da napravim hrabru pesmu, nešto u mojoj podsvesti gura me nazad - objašnjava Lošić napominjući da numera "Ljubi se istok i zapad" nije nastala kao podrška miru, već je bila reklama za jednu turističku agenciju.

Објава коју дели ? (@exyu.hitovi) дана 29. Нов 2017. у 11:07 PST

-Posle je to ispalo zgodno - rekao je Loša i osvrnuo se na ratno vreme kada je prestao da se bavi muzikom.

-U tom periodu nisam želeo da javno nastupam. Radio sam u marketingu. Sa Plavim orkestrom snimio sam novi album tek 1998. godine. Bubnjar Ćera u Sarajevu pešačio je deset kilometara da dođe do jedinog slobodnog telefona. Pozvao me j i rekao jednu rečenicu: 'Loša, samo želim da ti kažem da se ništa nije promenilo među nama'. To mi je bilo jako dirljivo - kazao je Lošić.