Danica Maksimović o tamnoj strani glumačkog zanata: Prvu nepravdu doživela sam na fakultetu, ali sam im to dvostruko naplatila

Autor: Svetlana Stojaković

06.12.2017 12:35

Foto:

Foto:Naša proslavljena dramska umetnica Danica Maksimović (64) posle 23 godine ponovo sarađuje sa rediteljem Jagošem Markovićem (51) koji ovih dana u nacionalnom teatru postavlja komad “Ožalošćena porodica”, a nedavno je publika ispratila ovacijama njenu briljantno odigranu Euridiku na sceni Madlenianuma. Budući da je majka poznatog reditelja Miloša Lolića (38), glumica otkriva da se raduje saradnji sa svojim naslednikom u čijoj bi predstavi uskoro trebalo da zaigra.

Danica Maksimović: I naše glumice su ucenjene da spavaju s rediteljima

U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri sarađivala je sa najvećim glumačkim i rediteljskim imenima sa ovih prostora, a o profesionalnom iskustvu, lepim i ružnim stranama umetnosti glumica je govorila za "Gloriju".

Igrali ste sa mnogim velikanima glume, od Bate Stojkovića, Olivere Marković, Bate Živojinovića, Ružice Sokić, Dragana Nikolića, Ljubiše Samardžića do Milene Dravić. Ipak, u posebno lepom sećanju vam je ostao Nikola Simić. Zašto?

- On je bio posebnog duha. U mladosti mi je govorio da nije upoznao mlađu i ambiciozniju glumicu od mene, a onda, nekoliko decenija kasnije, doživela sam da posle svoje predstave “Buba u uhu” dolazi da nas gleda u mjuziklu “Zona Zamfirova”. Imao je svoju ložu, koja sada nosi njegovo ime. Na kraju komada uradila bih poseban naklon za njega, a on bi momentalno navlačio zavesu da ga ne vidi publika. Bio je jedan od retkih kolega koji je priznao da je mjuzikl izuzetno težak žanr.

Otkrijte nam šta se desilo sa vama i rediteljem Vatroslavom Mimicom? Pozvao vas je da igrate glavnu ulogu u filmu “Banović Strahinja” i više se nikad nije javio?

- Samo mogu da pretpostavim da se umešala gospođa Mimica. Ne znam kako je ona promišljala, ali verujem da je to bio glavni razlog. Gospodin Mimica i ja smo se upoznali u Puli, ljubio mi je ruku, bio je veoma rešen da ja igram pored Dragana Nikolića i Franka Nera. Izabrao me je pošto me gledao u polučasovnoj emisiji “Podijum” gde sam imala monologe, pevala. Sve je bilo dogovoreno, uzeli su mi i meru za kostim. Bila sam presrećna, otkazala sam sve obaveze, rezervisala kartu za Zagreb, spakovala kofere i čekala. Iz novina sam saznala da je počelo snimanje i da nigde nema mog imena. Sedam dana sam imala temperaturu na nervnoj bazi. Ali, to nije jedini slučaj, dešavalo se to i ranije.

Danica Maksimović: Dobre cipele i lepa torba su najbolja terapija za svaku ženu

Zaista?

- Da, i to bar četiri puta. Mnogim rediteljima sam verovala na reč, nismo potpisivali ugovore. I, jednostavno, nakon prvih pregovora nikada više se nisu javili. Posle je do mene stizalo kako su me zvali, ali sam ja bila prezauzeta, što, naravno, nije istina.

Ko vam je to još uradio?

- Bora Drašković. Sa njim sam čak snimila neke kadrove, da bih tek kasnije saznala da u kameri nije bilo trake, sve je rađeno na blef. A prvu nepravdu sam doživela još na fakultetu, kad me profesor na drugoj godini nije pustio da igram glavnu ulogu u filmu “Mećava” sa Slobodanom Cicom Perovićem. Ko zna kakva bi mi bila sudbina da sam imala tu čast da kadar podelim sa velikim Cicom Perovićem. A pošto su me kasnije zvali da nadsinhronizujem glumicu koja je umesto mene igrala u “Banović Strahinji” jer nisu bili zadovoljni njom, dvostruko sam im naplatila.

Danica Maksimović: Najsrećnija je kad čuje da je predstavljaju kao majku Miloša Lolića

Pravda je zadovoljena?

- Ona uvek stigne, samo je nekad nije lako dočekati. Oduvek sam se pridržavala onog ko tebe kamenom, ti njega hlebom. Pravdoljubiva sam, držim do istine i otvoreno govorim o svim problemima, ne guram ih pod tepih, kao neki. Jer, sve se zna o svakome. Verujem u karmu, kao i da treba imati cilj i težiti njegovom ostvarenju, ali ne po svaku cenu, već predanim radom, časnim odnosom, u skladu sa pravim vrednostima.