Dejan Koturović: Od košarkaškog asa do ibonaut iscelitelja

Autor:

23.12.2017 14:00

Foto:

Foto:



Posle završetka sportske karijere nekadašnji košarkaški as posvetio se izučavanju psihologije i blagotvornog dejstva biljaka na organizam, pa danas pomaže ljudima obolelim od bolesti zavisnosti

Proslavljeni košarkaš Dejan Koturović (45), nekadašnji član našeg nacionalnog tima, posle završetka sportske karijere posvetio se alternativnoj medicini poučen ličnim usponima i padovima. Već nekoliko godina pomaže zavisnicima od psihoaktivnih supstanci da se vrate na pravi put koristeći staru afričku biljku ibogu.

Kako se dogodilo da jedan bivši vrhunski sportista postane šaman i leči ljude od bolesti zavisnosti?

- Energije biljaka, učenje i specifični rituali pomogli su mi da podignem svest u odnosu na vreme dok sam se bavio sportom. S vremenom sam upoznao razne neobične metode isceljivanja i sada sam posvećen usavršavanju i radu na spiritualnim seansama. Laska mi kad me nazivaju šamanom, ali ja to nisam, moj trenutni stepen umeća i karaktera ne dozvoljava mi da sebe tako doživljavam, i čisto sumnjam da ću to ikad i postati. U Srbiji poznajem samo jednog šamana. Mene možete jednostavno zvati ibonaut, jer uglavnom pomažem ljudima uz pomoć biljke iboge.

Na koji način ste došli u kontakt s ibogom, koja pripada potpuno drugačijoj kulturi od naše evropske?

- Istraživanje i čitanje, uglavnom po internetu, dovelo me je do našeg priznatog psihijatra Časlava Hadži Nikolića, koji mi je dao smernice. Ranije, pre ere interneta, još tokom sportske karijere mučile su me povrede, a kasnije psihički problemi. Istraživao sam, prolazio kroz mnogo toga ne bih li se osećao dobro, pokušavao raznim metodama da se nekako stabilizujem posle profesionalnih i ličnih uspona i padova.

Biljka iboga se koristi, pored ostalog, za lečenje od bolesti zavisnosti. Upoznati ste s njenim halucinogenim dejstvom?

- Iboga seansa se ne primenjuje često, kao što je to slučaj s drugim terapijama. Ona zamenjuje stotinu susreta sa psihijatrom, a pored toga dovodi do regeneracije i rehabilitacije. Afrička plemena nisu imala poroke poput droge, alkohola, tableta, kao ni mnogo loših navika svojstvenih savremenom čoveku. Ibogu su koristili za isceljenja od raznih bolesti, pa i za uvođenje tinejdžera u svet odraslih, gde su ih čekale drugačije obaveze i odgovornosti. Tek sredinom prošlog veka otkriveno je da iboga može da leči ljude od bolesti zavisnosti.

Kakve su negativne posledice korišćenja ove biljke?

- Jednostavno, nema ih. Važno je znati da se pre upotrebljavanja iboge mora proći kroz dijetu kojom se izbacuju otrovi iz organizma. Biljke poput ove daju mnogo bolje rezultate ako je telo oslobođeno tereta toksina. Iboga seansa traje dva dana, i svako ko prođe kroz nju lako može zaključiti da ona nema nikakve dodirne tačke sa iskustvima korišćenja droge ili alkohola. Uz sve to, moram istaći da ne postoji opasnost da se postane zavisnik od iboge.

Bojite li se da bi neko ko nije dovoljno upućen u ono što radite mogao zaključiti kako ste, rečeno žargonom mladih, “pukli”?

- Nikad mi to nije bilo bitno. Kad sam kretao na ovo putovanje, nisam imao podršku ni svojih najbližih. Nisu me razumeli. Neki ovo ne shvataju ni dan-danas, i meni je to razumljivo. Nikakav trend me nije motivisao da počnem da istražujem svoj duh i ibogu. Svestan sam i da mnogi imaju predrasude prema bilo kojem neklasičnom pristupu u lečenju bolesti zavisnosti. To je strah od nepoznatog. Pre neki dan mi se, recimo, jedna nepoznata gospođa obratila veoma iskrenim rečima da njen sin smatra da sam sektaš, ali da se ona ipak nada da od mene može dobiti pomoć, ili bar savet, jer joj je dijagnostikovan rak dojke. Posavetovao sam je koliko sam mogao, ako je bila u mogućnosti da me čuje od svoje panike i bespotrebnog plakanja za prošlošću. Nekada pored topline u obraćanju morate biti i surovo iskreni i pojasniti osobi da joj se više isplati da brzo radi na rešenju problema nego da kuka nad sudbinom.

Opišite nam na koji način pomažete zavisnicima od droge i alkohola, kako funkcioniše taj proces i gde ste ga naučili?

- Sve kreće iskrenim razgovorom sa osobom koja ima problem. Potom dijagnostikujem stanje osobe i pravim joj program pripreme za seansu kog treba da se pridržava. Dešava se da zavisnika upućujem kod drugog stručnog lica koje se bavi kvantnom terapijom ili lekovitim biljem. Bilo je situacija kada sam ih slao u pravoslavne manastire, ukoliko bih procenio da bi tamo najlakše pronašli put izlaska iz trenutnog stanja. Uglavnom, ja ne lečim ljude, već im omogućavam da se sami iscele jer dobro rukujem biljkama.

Da li se zavisnici lakše poveravaju vama zato što ste ne tako davno bili velika košarkaška zvezda?

- Nema pravila. Neki me poštuju zbog onoga što sam nekada bio, dok drugi nemaju pojma da sam se bavio profesionalnim sportom. Nikada ne pričam o svojoj prošlosti, niti se predstavljam kao javna ličnost. Smatram da pojedine javne ličnosti danas zbunjuju ljude i manipulišu njima.

Maja Gašić

Autor