Od A do Z: Milivoje Mihajlović

Autor:

04.04.2016 14:52

Foto:

Foto:



Direktor Radio Beograda u intimnoj abecedi otkriva šta je prava mera za istinu i snagu novinarstva, na šta ga podseća zvuk lokomotive, zašto je Šar-planina mesto iz bajke i kako džins sprečava starenje

a Anabel Li. Edgar Alan Po nas je naučio da tražimo svoju Anabel Li. Neki je i pronađu.

b Bora Stanković, čarobnjak poetike juga Srbije, alhemičar tuge, strasti i radosti, vodič kroz samoću i najbolji tumač karakternih i kulturnih osobina podneblja u kojem prošlost traje duže nego u ostalim delovima sveta.

c Cilj. Kad njega nema, život se pretvori u promašaj. Kad se menja cilj, život postaje tumaranje.

č Čovek, najsavršenija mašina koju može da napravi (gotovo) svaka budala.

ć Ćeif, stanje duha, dominacija dobre volje, uživanje... Dragoceno, valjda zbog toga što se retko dešava.

d Dostojanstvo. Da bi uspeo da ga sačuva i u ovim vremenima, čovek ponekad mora da ga skriva i od sebe i od drugih. Detinjstvo, vreme sreće.

đ Đurđevdan, datum okupljanja porodice, most između zime i leta, praznik zdravlja, mladosti i plodnosti. Jedna od dve krsne slave moje porodice. Đerdan gledaš, vrat vidiš, dušu tražiš.

dž Džins, moda svih generacija, sprečava starenje, ističe prednosti, skriva nedostatke. I... traje.

e Emocija, pokretačka snaga koja često vodi na pogrešan put. Ne obuzdavajte emocije, ugušićete slobodu.

f Fjodor Mihajlovič Dostojevski, sinonim za genija. Posle njega svi pišu da bi ga dostigli. Pisac koji ume da otključa svačiju dušu.

g Godine. Svojih prvih 40 sam proveo na Kosovu. Nedostaje mi to vreme. I miris lipa u Prištini.

h Hrabrost. Strah je razlog za hrabrost. Često se javlja u pogrešno vreme. Mnogo puta sam bio u zabludi da je hrabrost opravdanje za ludost.

i Istina, prva pratilja svakog dobrog čoveka. Ima blagotvorno dejstvo. Uvek nas stigne i uvek pomogne. A ume i da zaboli.

j Jagode. Volim tu simfoniju boje i ukusa.

k Kosovo i Metohija. Mit, prošlost, budućnost i stvarnost. Tačka u kojoj se prelama sudbina ovog regiona. Karate, sport koji me je naučio kako da upoznam, pronađem i savladam sebe i shvatim da pad nije kraj, već samo prilika da ustaneš.

l Lokomotiva. Othranila je moju porodicu. Zvuk lokomotive je tonska ilustracija mog detinjstva. Tada sam verovao da svakom upravlja moj otac.

lj Ljubav, formula po kojoj se nalazi smisao postojanja. To je to. Znao sam. I sada znam.

m Majka, nedostaje mi. Munja, prirodna pojava. Meni ulepšava život.

n Nada. Najbolji vodič kroz život. Ne sme da se izgubi.

nj Njegoš, pravi tvorac kosovskog mita. Njujork, grad u kojem bih mogao da živim.

o Opravdanje. Čime opravdavaš svoje postojanje? Uplašim se kad nemam odgovor na ovo pitanje.

p Politika, sudbina, igračka, opsesija, profesija, bolest... A najređe šansa da se svet učini boljim. Najbolju definiciju čuo sam od komšije Ahmeta, Turčina iz Kosova Polja: “Politika - marifetluk je to”.

r Roditelji i priča o čoveku koji kupuje tri hleba, jednim se hrani, drugim vraća dug roditeljima, trećim zadužuje decu.

s Smeh, ozbiljna pojava u mom životu. Pokazatelj je sreće i ima lekovito dejstvo. Norveški lekari su izračunali da tri minuta smeha imaju efekat kao četrnaest minuta gimnastike.

š Šar-planina, najlepše nebo u maju, čarobni divlji pejzaži, planina opojnih prolećnih mirisa i jedan potok koji često sanjam i pored koga sve postaje bajka.

t Terorizam, noćna mora ove epohe, demonska igračka koja preti da postane pravilo ponašanja i uništi svet.

u Uspeh. Kruna velikog truda i odricanja. Uspeo si samo ako si sačuvao prijatelje.

v Vest. Smisao moje profesije. Mera za brzinu, istinu i snagu novinarstva. Forma u kojoj je rečima tesno, a mislima široko.

z Zdravlje. Zdravom čoveku svaki dan je praznik. Ignorišemo upozorenja koja nam telo šalje. Nebrigom o sebi pokazujemo da nam ni bližnji nisu važni.

ž Život. Fantastično putovanje po okeanu besmisla. Ko uspe da prepozna sreću u momentu kad mu se dešava, taj ume da živi.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina "Gloria" u broju 669.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading