Zlata Numanagić: Kako sam otvorila kafanu u Albaniji

Autor:

02.11.2016 12:39

Foto:

Foto:Da nikad nije kasno za ostvarenje snova, nedavno je dokazala glumica Zlata Numanagić (65). Jednu od mladalačkih želja - da ima svoju kafanu - realizovala je kad je otišla u penziju. Za razliku od kolega glumaca koji su se u jednom delu života posvetili ugostiteljstvu, poput Mime Kardžića, Nikole Koje ili Andrije Miloševića, to nije učinila u Srbiji nego stotinama kilometara daleko od rodnog Beograda. Naime, s prijateljicom Oliverom Borisavljević otvorila je restoran srpske i mediteranske kuhinje “Sarandina” u Albaniji.

- Svima smo priredile iznenađenje, i to ne jedno, nego nekoliko njih. Već to što dve žene bez ikakvog prethodnog iskustva otvaraju restoran je čudo, a još kad su čuli da ćemo biti prve Srpkinje koje su to uradile u Albaniji, svi su rekli da smo izuzetno hrabre - otkriva Zlata.

Sve je počelo tokom “obične” turističke posete gradiću Sarandi prošlog septembra.

- Moja draga prijateljica Olivera, njen sin Nemanja i ja otišli smo na letovanje u Albaniju. Kako je to bilo osmišljeno i kao studijsko putovanje, posetili smo i Tiranu, Skadar, Drač, fantastično arheološko nalazište Butrint. Saranda nam je bila baza. Meni je, gledano sa vode, ličila na Monte Karlo, u kojem sam bila tako da mogu da ih poredim - opisuje glumica mesto na obali Jonskog mora koje joj je proteklih meseci bilo drugi dom.

- Uživali smo u neverovatnim bojama mora, od tirkizne, sive do teget i crne, čarobnim zalascima sunca. Dopali su nam se lokali gde se jede sveža riba, oduševili su nas predusretljivi i gostoljubivi meštani. Kad je po povratku u Beograd Olivera predložila da baš u Sarandi ostvarimo mladalačke snove, jer ne znam čoveka koji nije poželeo da ima svoju kafanu, trebalo mi je tri sekunde da joj kažem da.

PUNJENE PAPRIKE POMIRENJA

U oktobru se Olivera vratila u Sarandu da pronađe prostor, u novembru su je ona i Zlata zajedno posetile kako bi potpisale ugovor i iznajmile stan.

- Sve smo sredile i došle kući, ali sve vreme do kasnog proleća i ponovnog odlaska u Sarandu mislile smo samo na to kako da sredimo naš restoran. Mesecima smo radile na jelovniku.

Kad su završile sa menijem, shvatile su da su ga koncipirale baš onako kako su mislile da nikad neće.

- Obično ne naručujem pljeskavicu tamo gde se jedu lignje, ali nismo pogrešile što smo napravile miks i ponudile i specijalitete srpske i balkanske i mediteranske kuhinje. Kod nas možete da poručite sve: od punjenih paprika, restovanog krompira i roštilja do sevića, koji je neka vrsta evropskog sušija, dakle živa riba sa avokadom i lajmom i nekim čudima koje Olivera fantastično sprema. Služimo uvek sveže hobotnice i ostrige. 

U restoranu, koji je s radom počeo 27. maja, osim njih dve radi lokalno osoblje. Komuniciraju na engleskom i “kuhinjskom albanskom”, kako Zlata duhovito kaže. Glavna kuvarica je Afrodita.

- Ona je divna, specijalista je za ribu, ali mesu je dušu vadila dok je nisam naučila da pljeksavice ne pritiska već ih ostavi na miru kad se peku. Olivera joj je nedelju dana objašnjavala kako se prave srpski specijaliteti, kao što su sataraš ili bećar paprikaš.

JUTJUB ZVEZDA

 

Meštani, koje glumica opisuje kao divne, srdačne i prostodušne ljude, dugo nisu znali ko su dve Srpkinje koje su se “usudile” da prve i jedine otvore restoran u njihovom “malom mestu”. A kad im je Zlata rekla da je glumica, bukvalno su pali u nesvest.

- Najčešće su me viđali u radnoj uniformi, bez šminke, kako brišem terasu i stolove, idem u nabavku. Kad su na jutjubu videli snimke iz “Otpisanih” i “Srećnih ljudi”, nisu mogli da veruju. Zagledali su me, širili slike preko celog ekrana. A kad je krajem avgusta u nedeljnom izdanju njihovih novina “Gazeta shqiptare”, koje su pandan našoj “Politici”, izašao intervju sa mnom, onda su stvarno pali u nesvest. Mislim da onoliku fotografiju naši nisu objavljivali ni kad sam bila na naslovnim stranama.

Dešavalo joj se da se probudi usred noći iz straha da je nešto stavila da stavi na spisak za nabavku. Ali to što je bila pod stresom ispalo je dobro za njenu liniju, doterala je do savršenstva. Sada ima kilažu kao u gimnazijskim danima.

Zlata se nedavno vratila u Beograd i ovih dana će se posvetiti glumi. Čeka je mnogo obaveza.

- Pre svega u mom voljenom “Pužiću”, gde igram u nekoliko komada. Tumačim i lik Milunke Savić u “Legiji časti” Brace Petkovića. A sa Lazarom Dubovcem i Tašanom Đorđević angažovana sam u predstavi “Car Lazar i carica Milica”, u kojoj je lepo obrađen Kosovski boj, odnosno ceo pretkosovski, kosovski i pokosovski ciklus naših narodnih pesama. I tako do proleća, a onda odoh u moj kutak na Jonskom moru.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (1)

Loading
Jadranka

29.07.2021 19:19

Divan,neobičan tekst pun optimizma. Bravo Zlato