Una Senić: Mirise, ukuse i boje Indije utkala sam u svoj dom

Autor: Maja Gašić

27.11.2016 21:33

Foto:

Foto:Poznata radio-voditeljka provela je mesec dana pohađajući školu kundalini joge kod instruktorke koja je veštinama praktikovanja ove drevne tehnike obučila mnoge slavne ličnosti, među kojima i Madonu, Demi Mur, Dženifer Aniston i Rasela Brenda

Iz Indije, gde sam provela mesec dana, tek sam se vratila i - već razmišljam kako bih opet da odem tamo! Boravila sam u svetom grad Rišikešu, svetskoj prestonici joge, koji se nalazi na severu Indije, u državi Utarančal. On je sredinom šezdesetih postao popularan širom planete nakon što su u njemu, u potrazi za drevnim duhovnim veštinama, boravili članovi grupe “Bitls”. U taj grad, smešten u podnožju Himalaja, na obali svete reke Gang, doputovala sam kako bih pohađala školu za instruktore kundalini joge, discipline koja razvija telo, duh, dušu, emocije i kreativnost. Bilo nas je petoro iz Srbije, a imali smo čast da učimo od najboljeg kundalini joga učitelja na svetu, čuvene Gurmuk, sedamdesetpetogodišnje dame koja ovoj vrsti joge obučava i Madonu, Demi Mur, Dženifer Aniston, Rasela Brenda...

‘Pljeskovački ćevapčići’

U grupi je bilo osamdesetoro ljudi iz celog sveta: SAD, Rusije, Argentine, Perua, Japana, Nemačke, Francuske, Holandije, Engleske, Južne Afrike... Iako smo svi u školi bili iz različitih priča, u divnom ašhramu gde smo boravili stekli smo prijateljstva za ceo život. Sem sa članovima naše srpske grupe, zbližila sam se i sa Mišom iz Rusije. Prišao mi je nakon prvog časa na kome smo se svi predstavili i jedva razgovetno rekao “pljeskovački ćevapčići”, ali meni je odmah sve bilo jasno. Čak i u dalekom Jekaterinburgu, odakle je Miša došao, dobro su znani naši specijaliteti. 

Potapanje u svetoj reci

U Rišikešu se jede isključivo vegetarijanska hrana, sa dosta mlečnih proizvoda, ali bez ribe. Zato u Gangu možete da vidite velike srebrne i zlatne ribe kako plivaju blizu površine vode jer ih niko ne dira. Često smo nakon vežbi, mokri od znoja, ali sa osmehom na licu, odlazili da se potapamo u toj svetoj reci. Ona odnosi sve negativno, čisti dušu i telo, kao i karmu. Gang je veoma brz, moćan i jak, tako da u njemu ne može da se pliva, već samo da se veoma pažljivo uđe u vodu uz čvrsto držanje za lance koji su postavljeni na stepenicama i na mestima na kojima može da se priđe.

 

Nakit, kašmir i šalvare

Iako sam očekivala da su cene u Indiji niže nego kod nas, iznenadila sam se kada sam videla koliko je sve jeftinije nego u Srbiji. Nisam imala baš mnogo vremena za šoping, ali sam na kraju pokupovala razne poklone. Nakit je predivan i može se naći povoljno, ali za dobar kamen ipak treba izdvojiti najmanje šeststo evra. Predivne, kvalitetne marame od kašmira koštaju oko četrdeset, dobre figure oko stotinu, a tantričke skulpturice sa poludragim i dragim kamenjem najmanje trista evra, što i nije malo. Ali su zato krpice, majičice, šalvare i helanke poprilično jeftine. Ja sam pazarila gomilu organskih suplemenata, knjige, mirisne štapiće, začine, mnogo malih ogrlica nalik našim brojanicama, haljinu i poklone.

Nova porodica

Glavna misija po povratku iz Indije mi je da znanje koje sam stekla prvo ovde, pa zatim tamo, nesebično podelim s drugima. Počela sam da držim časove kundalini joge, koju svakodnevno i sama vežbam. Napravila sam sebi u stanu kutak u kome to praktikujem. To je moj mali deo Indije, koju prizovem svaki put kada zatvorim oči i meditiram. Tada sam u sali sa svojom osamdesetočlanom kundalini porodicom i svi pevamo glasno iz srca dok vežbamo. Mirise, ukuse i boje Indije utkala sam u svoj dom, i oni me sećaju na ovu prelepu zemlju u koju planiram da se vratim već sledeće godine.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading