Bastijan Švajnštajger: Zvezda prelaznog roka

Autor:

28.07.2015 13:44

Foto:

Foto:



Transfer poznatog fudbalera iz Bajerna u Mančester junajted uzburkao je nemačku javnost ne samo zato što je vredan 20 miliona evra već i zbog njegove verenice Ane Ivanović, od koje se ne odvaja ni u Engleskoj

Foto: Profimedia

Krajem maja ove godine pojavile su se spekulacije da će Bastijan Švajnštajger (30) napustiti matični klub Bajern, u kome je proveo 17 godina. Ubrzo nakon toga informacija je demantovana, i o transferu sezone više nije bilo ni reči. Posle jednomesečne tišine kao bomba je odjeknula vest da je popularni Švajni postao član Mančester junajteda. Potvrda je stigla i sa zvaničnog mesta kada je engleski klub na svom sajtu obavestio javnost da je sa poznatim Nemcem postignut dogovor.
Brojni članovi stručnog štaba Bajerna tužni su i razočarani zbog odlaska Švajnija, koji je s godinama postao jedna od glavnih uzdanica minhenskog kluba. Navijači najpopularnijeg bavarskog tima očajni su zbog prodaje kultnog igrača. Njihovi ljutiti uzvici i negodovanja odjekivali su “Arenom” u Minhenu, a stadionom se horski orilo: “Jedan Švajnštajger se ne prodaje.”

Bastijan će im mnogo nedostajati ne samo zbog sjajne i neverovatne igre već i zbog izuzetne upornosti. Fudbaler je bio omiljen i zato što je živeo krajnje jednostavnim životom. Stanovao je u centru Minhena po kome je šetao kao sav normalan svet, sedeo je u obližnjim kafićima, družio se sa fanovima.
Fudbaler je od 14. godine branio boje Bajerna, a za seniorski tim debitovao je sa 18. U dresu najboljeg nemačkog kluba odigrao je 500 utakmica, postigao je neverovatnih 67 golova i osvojio sve moguće trofeje o kojima većina sportista može samo da sanja. Ime Bastijana Švajnštajgera upisano je zlatnim slovima u istoriju kluba i nemačkog fudbala uopšte i zauvek će biti simbol i ikona Bajerna iz Minhena.

Kada se oprostio od sad već bivšeg kluba, Bastijan se obratio svim navijačima na društvenim mrežama emotivnom porukom: “Nadam se da razumete moju odluku. Niko ne može da nam oduzme neverovatne godine koje smo proveli zajedno.”

Nakon što je predstavljen u novom klubu, najveća zvezda letnjeg prelaznog roka istakla je da mu je velika čast što će nastupati za klub sa tako bogatom tradicijom i da će uraditi sve da podstakne saigrače da vrate trofej na popularni “Old Traford”.

Inače, Švajnštajger je prvi Nemac koji je ikada zaigrao za Mančester junajted, što za njega predstavlja veliku obavezu kako bi opravdao sva očekivanja pristalica popularnog engleskog kluba. Strani mediji prenose da je Bastijanov transfer vredan oko 20 miliona evra, a zaljubljenici u fudbal i poštovaoci nemačkog reprezentativca sigurni su da je prelazak pun pogodak za tridesetogodišnjeg fudbalera, koji je veoma ambiciozan i spreman da se suoči sa novim izazovima.

Foto: Profimedia

Srpska teniserka Ana Ivanović doputovala je sa njim u Mančester, grad u kome će Nemac ubuduće živeti. Zaljubljeni par “uhvaćen” je na aerodromu u Minhenu dok je prolazio pasošku kontrolu i taj video-snimak je podelio njihov fan na društenim mrežama. Očigledno je da će verenici zajednički život nastaviti u Mančesteru, a i očekuje se da mu Ana bude najveća podrška, kao što je on njoj bio sve vreme na teniskim turnirima. Sasvim izvesno je i da će buduća gospođa Švajnštajger pratiti sve mečeve, kada joj obaveze to dozvole, i da će navijati za svog dragog i bodriti ga jednako vatreno kao on nju.

Da li je Ana uticala na Švajnija da donese odluku da promeni dres - tema je kojom su se danima bavili nemački mediji. Između ostalog, “zameraju” joj što je njihovog ljubimca učinila samouverenijim i opuštenijim. Odnosno, takvim ga je, smatraju tamnošnji mediji, napravila veza sa srpskom teniserkom. Na Švajnijevu i Aninu radost, a žalost zluradih nemačkih medija, koji teniserku sve vreme porede sa bivšim Švajnijevim devojkama, više je nego sigurno da će se stadionom Mančester junajteda od ove sezone oriti srpske reči: “Ajde, idemo”.
Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 633.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading