Jelena Janković Promenljiva sreća

Autor:

02.09.2015 11:59

Foto:

Foto:



Teniserka je sjajnom igrom na turniru u Sinsinatiju najavila veliki povratak i opravdala nadimak ‘kraljice drame’, a iza sebe je ostavila težak period koji su obeležili raskid romanse i ozbiljna povreda

Foto: Profimedia

Jelena Janković proteklih godinu dana imala je dosta problema, kako sa povredama, tako i na ljubavnom planu, ali lavovski se borila i uspela da prevaziđe sve prepreke. Nekada broj jedan, danas 25. teniserka sveta zabeležila je blistavu pobedu protiv Karoline Piškove na turniru u Sinsinatiju. Čehinja je bila favorit u ovom meču, s obzirom na to da je na sedmoj poziciji na WTA listi. Jelena je uspela da ostvari veliku pobedu, iako je bila blizu eliminacije. I ovog puta preokrenula je rezultat u svoju korist i opravdala dobro poznat nadimak “drama queen”, koji su joj dali najverniji fanovi.
Strani mediji odmah su je uporedili sa srpskim kolegom i najboljim teniserom sveta, Novakom Đokovićem, jer su oboje na istom turniru, gotovo na isti način trijumfovali. Nole je igrao protiv Belgijanca Davida Gofana i pobedio ga je nakon dva brejka zaostatka u trećem setu. A Jelena je prvi set dobila sigurnom igrom, dok je u drugom Čehinja dominirala. Veliko uzbuđenje naša sportistkinja priredila nam je u trećem setu, kada je spasla čak četiri brejk lopte. Tako je ova “kraljica drame” zabležila još jednu neverovatnu partiju, a zahvaljujući njenoj dobro poznatoj “toplo-hladnoj” igri, navijači su do samog kraja uživali u nepredvidivom meču, na kom je trijumf pripao srpskoj teniserki.
Inače, Jelena je 2009. osvojila turnir u Sinsinatiju, gde ove godine ponovo niže uspehe. Miljenica ljubitelja belog sporta otvorila je sezonu dobrih rezultata početkom avgusta, kad je osvojila titulu na čelendžer turniru u kineskom gradu Nančangu. Ubedljivom igrom porazila je teniserku sa Tajvana Kai-Čen Čang i posle dve i po godine pauze uspela da osvoji trofej u singlu, nakon čega su naši mediji počeli da pišu o njenom velikom povratku. U Jeleninoj kolekciji to je bila 14. titula. Nakon velike pobede izjavila je kako je presrećna što je konačno osvojila titulu i to baš u Kini, u kojoj obožava da igra. Istakla je i da je oduševljena organizacijom turnira i da su je tretirali kao princezu, i obećala je domaćoj publici da će i naredne godine biti deo spektakla.
Kraj prošle i početak ove godine za srpsku teniserku bili su veoma mučni. Naime, borila se sa povredom leđa, zbog koje je otkazala učešće na mnogim turnirima. Nakon eliminacije na takmičenju u Brizbejnu bila je iskrena i priznala je da je razmišljala i o prekidu karijere. Glavni razlog za to bila je upravo bol u leđima, koja joj je stvarala svakodnevne poteškoće. Ipak, trudila se da to prevaziđe i ne dozvoli da je savladaju negativne misli, pa je odlazila na terapije i koncentrisala se na oporavak. Uz sve to imala je i problema sa kilogramima. Za sportiskinju koja je u svakom trenutku bila u top-formi dva meseca u krevetu bila su pogubna. Mišići su joj atrofirali jer je bila potpuno neaktivna, a kondiciju je izgubila neverovatnom brzinom. Popularna Džej-Džej je u nekoliko navrata izjavljivala kako samo leži i uživa u najomiljenijoj hrani i slatkišima.
Pauza koju je morala da napravi bila je najduža u njenoj četrnaestogodišnjoj profesionalnoj sportskoj karijeri. Kad se konačno vratila na teren, nije joj bilo nimalo lako, pa je u nekoliko navrata isticala kako “igra na talenat” jer je premalo trenirala. Povredama koje su je sputavale da karijeru uspešno nastavi prethodio je još jedan turbulentni događaj u njenom životu - krajem prošle godine stavila je tačku na šestogodišnju vezu sa crnogorskim vaterpolistom Mlađanom Janovićem.
Njih dvoje su počeli da se zabavljaju nakon upoznavanja na Olimpijadi u Kini 2008. Uprkos čestoj radvojenosti i razmiricima svojstvenim “vezi preko žice”, njihova ljubav je opstala šest godina. Međutim, na kraju su se ipak razišli i svako je krenuo svojim putem. Srpski mediji su pisali kako je razlog Jeleninih loših partija na terenu upravo prekid dugogodišnje veze. Teniserka nije krila da pati nakon kraha ljubavi. Naravno, nije bilo lako prevazići i raskid i odsustvo sa terena.
Da je težak period ostao iza nje, Džej-Džej je dokazala odličnim partijama koje pruža u poslednje vreme. Povreda i raskid veze su prošlost, a ona hrabro korača ka novim trijumfima i povratku epiteta najbolje srpske teniserke, jer njeni vatreni navijači nikad neće zaboraviti famoznu 2008. godinu, kad je upravo ona bila broj jedan u svetu poput Novaka Đokovića.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 638.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading