Željko Samardžić: Muzika je moj blagoslov

Autor:

06.10.2015 13:26

Foto:

Foto:



Tokom višedecenijske karijere, poznati pevač upoznao je i dobre i loše strane svog poziva, a kad nije sve bilo kako treba, snagu da istraje nalazio je u miru koji ima uz suprugu, kćerke i unučiće

Foto: Pixsell

Mada je u muzici već četiri decenije, miljenik žena Željko Samardžić prelomnim trenutkom svoje karijere smatra 1995, kad je na Budvanskom festivalu predstavio pesmu “Sipajte mi još jedan viski”. Ona je odmah postala veliki hit, a Željko je nizao pesme koje su lako pronalazile put do slušalaca. Rođeni Mostarac, koji se s porodicom i ovog leta odmarao u kotorskoj Dobroti, priznaje da mu nije uvek bilo lako, što je ostavilo i posledice na njegovo zdravlje. Ali, veliki je borac i zato iz svakog problema izlazi kao pobednik. Željkova mirna luka je njegova mnogočlana porodica. Sa suprugom Majom (59) u skladnom je braku već četiri decenije, a njihov najveći blagoslov su tri kćerke - Sanja (36), Danijela (32) i Minja (25), kao i unučići Aleksa (11), Luka (9) i Nina (4). Svi oni će početkom oktobra biti na okupu kako bi proslavili Željkov jubilarni, 60. rođendan.
- Već mnogo godina ne učestvujem u organizaciji rođendanskih proslava. Čini mi se da se moja žena i ostali ukućani više potrude tog dana nego ja. Ali, ovaj će biti po mnogo čemu poseban. Jubilarni je, pa ćemo morati da napravimo nešto drugačije, posebno. Verujem da Maja već ima neki plan.

Na koji način danas percipirate svet, kakvu su vam mudrost doneli godine i iskustvo?
- Mudrost ne dolazi nužno s godinama. Ponekad se godine pojave same od sebe. Pomalo se šalim. Život, zapravo, treba živeti, jer, kako kaže jedna lepa izreka - on se ne meri brojem udisaja, već brojem trenutaka koji te ostavljaju bez daha.

Planirali ste da se novi album nađe u prodaji baš za vaš 60. rođendan. Hoćete li ispuniti sebi tu želju?

- Nažalost, čini mi se da će mi zbog tehničkih razloga ta želja ostati neispunjena. Verujem da će nam biti potrebno još nekoliko nedelja da bi sve bilo kako treba. Na novim pesmama radim zaista vrlo dugo i ne bih voleo da sada, kad je sve pri kraju, požurim i eventualno napravim neku grešku.

Najavili ste novi album kao najživlji i najbolji. Možete li da nam otkrijete još detalja?
- U ovom trenutku pesme su prilično finalizirane. Treba da se urade još neki detalji, a onda putujemo za Los Anđeles, gde ćemo raditi miks i postprodukciju. Moguće je da će se na albumu naći 17 pesama, što bi značilo da će biti štampan kao dupli CD, ali to ću odlučiti kada sve bude završeno. Nikada dosad nisam na jednom izdanju sarađivao s toliko ljudi, autora i muzičara, i nikada u taj proces nije uloženo više kreativnosti. Verujem da će moja publika to na kraju prepoznati.

Po čemu ćete pamtiti rad na novim pesmama?
- Po tome što prvi put sve radim, što bi se reklo, u svojoj kući, to jest u svom studiju, a to je luksuz koji mi dopušta da ne pravim nikakve kompromise. Sve je opušteno. U takvom ambijentu se, verujem, stvara i dobra muzika.

Kojom numerom ćete početi promociju albuma?

- To još nisam odlučio. Biće vrlo teško odabrati tu prvu pesmu, zato što je i ovih 17 već prošlo selekciju i ušlo u moj uži izbor. Nadam se da će mi taj zadatak biti lakši kad se urade miksevi i album privede do samog kraja.

Šta vam je za sve ove godine muzika dala, a šta uzela?
- Uzela mi je zanemarljivo malo u odnosu na ono što mi je dala. Moj zdravstveni karton verovatno ima veze s onim “lošim stranama” ovog zanimanja, ali zadovoljstvo koje mi muzika pruža jeste ta protivteža i lek za sve bolove. Muzika je moj blagoslov.

Koliko ste kćerki Minji pomogli u realizaciji njenog albuma prvenca?
- Minja je nedavno izdala album prvenac pod nazivom “Budući moj” i snimila je spot za istoimenu pesmu. Nisam se mnogo mešao, ali s ponosom kažem da sam veoma zadovoljan time kako je sve urađeno. Čini mi se da su komentari odlični i da se mnogima dopada. Znam da je to Minja radila s ljubavlju. Meni je, pre svega, važno da ona uživa u tome i da zadrži iskren stav prema muzici. Potpuno je podržavam u svemu što radi i to je ono na šta od svog tate uvek može da računa.

Šta ste je posavetovali kad je započela svoju muzičku priču?

- Da bude iskrena u svemu što radi i da ne pravi kompromise, u smislu da snimi nešto što joj se ne dopada samo zato što je to u trendu. Ukoliko ne uživaš u muzici koju stvaraš, ne možeš se nadati dobrom rezultatu. Tako je, uostalom, u bilo kom poslu. Onaj ko radi s ljubavlju uvek je u prednosti u odnosu na one koji su primorani da rade nešto što ne vole ili ne umeju.

Ako ne računamo zetove i unuke, osećate li se povlašćeno uz suprugu i tri kćerke?
- To može da se gleda iz više uglova. Takav status može da prija, ali podrazumeva i odgovornost. Uglavnom, sad su tu Luka i Aleksa, pa se trudim da barem deo odgovornosti prebacim i na njih.

Jeste li prema unučićima popustljiviji nego što ste bili prema kćerkama?
- Priznajem da jesam. Zbog toga sam najčešće meta kritike u vlastitoj kući. Ali, šta da radim kad sam nepopravljivo slab kad su Nina, Luka i Aleksa u pitanju.

Sa suprugom Majom ste u braku od vaših dvadesetih godina. Kad se danas osvrnete na vaš zajednički put, kako biste ga opisali?

- Bili smo mladi, ali i odvažni da se upustimo u avanturu zvanu brak. Ludom i zaljubljenom hrabrosti ne manjka. Tada smo slušali šta nam srce govori, i izgleda da nas je taj kompas dobro usmeravao. Od tog pravca ne odustajemo ni danas. Još smo srećni zajedno, a naša sreća su tri kćerke, na koje sam vrlo ponosan, i tri anđela - Luka, Aleksa i Nina. U ovim godinama i s mojim životnim iskustvom smatrao bih da sam lud ako to ne bih cenio kao najveće bogatstvo.
Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 643.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading