Metju Peri

Borba sa demonima: Misija ostati trezan

Autor:

10.11.2022 21:52

Foto:

Foto:

Metju Peri pokušava da se odupre alkoholu i drogi



Dok je davao intervju Dajani Sojer sa ABC Newsa povodom ulaska u knjižare njegove autobiografije “Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”, blago preplanuli Metju Peri (53) vešto je reklamirao svoje memoare rečima da se radi o knjizi “uz koju se smeje i plače”. I ništa manje nismo očekivali od Čendlera Binga, najzabavnijeg “Prijatelja” kome se uvek na licu mogla očitati seta robinvilijamske boje, što nas vraća na staru tezu da su duhoviti momci mahom skloni koktelima depresije i tuge. Autobiografiji nepotrebno dugog i teško pamtljivog naziva nije bilo portrebno mnogo vremena da od debija u knjižarama 1. novembra postane tražena roba. Za dva dana je na popularnom Internet marketu, na Amazonu, stigla do drugog mesta najprodavanijih knjiga u štampanom i elektronskom obliku.

Šta je uzrok meteorskom uspehu Perijevih memoara? Pored odlične PR kampanje, to je svakako iskrenost autora koji se nije štedeo, niti želeo da šminka i ulepšava svoj dosadašnji život. To sigurno nije bilo jednostavno, s obzirom da je više decenija vodio (auto) destruktivan život u kome je bežeći od sebe i svojih strahova češće koristio kokain i alkohol nego after šejv. Za razliku od većine slavnih trgovaca intimom koji na kašičicu otkrivaju autentične detalje iz svojih života, Čendler je na vreme shvatio da je iskrenost autoput sa deset traka do čitalaca.

Kada zamišljam Metjua Perija, američko-kanadskog glumca, vidim ga na kauču boje terakote ili odstajale mandarine u kafeu Central Perk kako bez facijalne ekspresije, u gutovićevskom stilu, žonglira sarkazmom dok komentariše izjavu nekog od Prijatelja (Džoi, Fibi, Rejčel, Monika, Ros). Za razliku od duhovitog i inteligentnog Čendlera Binga, lika koji ga je proslavio u superpoluranom sitkomu “Prijatelji” (1994-2004), Metju je privatno nesiguran muškarac koji i dalje smatra da ne zaslužuje slavu i sve pride što ide s njom.

Getty

 

U iznajmljenoj džinovskoj kući u kojoj trenutno živi u Los Anđelesu, umesto stola za stoni fudbal, važno mesto zauzima naizgled netaknut bilijar od crvenog filca. Dakle, novac nije bio povod za objavljivanje memoara. Zvezde srednje kategorije poput njega, ako ne bacaju pare na ekstravagantne i bizarne stvari, mogu da uživaju u luksuzu do kraja života. Pa i posle toga.

Ključni događaj koji ga je opredelio da počne da piše autobiografiju bila je zdrvastvena agonija iz 2018. kao vrhunac višedecenijskog boks meča sa drogom i alkoholom. Upala pluća, perforacija debelog creva, dvonedeljni “all inclusive” boravak u komi i desetak operacija u trbušnoj duplji naterali su ga u 49. godini na zaključak da je srećan što je još uvek živ.

Kompletan tekst pročitajte u novom broju Glorije 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading