Jadranka Jovanović

Nema tremu nego odgovornost: Najradije sluša tišinu

Autor:

08.11.2022 16:30

Foto:

Foto:

Jadranka Jovanović uoči solističkog koncerta u Novom Sadu



Jadranka Jovanović s velikim nestrpljenjem iščekuje solistički koncert 11. novembra u maloj dvorani SPENSA. Operska diva otkriva da privatno najviše voli da sluša tišinu.

Imate li tremu pred nastupe?

- Nemam tremu, imam odgovornost. Nešto što liči na tremu javlja se kada nastupam bolesna. A ima dosta i takvih nastupa i tada se preispitujem da li sam dobro procenila odluku da nastupim. Inače, mislim da trema inhibira izvođača.

Koju muziku privatno slušate?

- Muziku tišine.

 

Dozvoljava li opera improvizaciju?

- Opera je umetnost koja se odvija u strogo napisanim muzičkim, ritmičkim i metričkim okvirima, u kojoj učestvuje mnogo ljudi. Operski umetnik treba sve to da sažme u autentičnu interpretaciju. Samo posebni, izuzetni talenti uspevaju da u toj omeđenosti, u malom prostoru, improvizuju kroz interpretaciju. Ali na sceni se često dešavaju i razna iznenađenja, recimo ne nalazite rekvizitu na mestu gde treba da bude, ili vam je partner učinio nešto što iskače iz dogovorenog, onda morate da improvizujete, ako ste pravi umetnik.

Kako čuvate glas i negujete lepotu?

- Za mene su najvažniji san i unitrašnja harmonija. S obzirom na to da imam više od 2300 otpevanih uloga i nastupa, mogu slobodno da kažem da mi glas čuva Bog.

Pročitajte i: Jadranka Jovanović- Uspavanka za prijatelja

Marija Medenica

 

Kompletan tekst pročitajte u novoj Gloriji 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading