Eminem

Potresna životna priča poznatog muzičara: Borba sa zavisnošću koja je pretočena u stihove

Autor:

18.10.2022 20:00

Foto:

Foto:

Potresna životna priča repera Eminema



Jedan od najpoznatijih repera, muzičara i tekstopisaca, pisao je stihove koje je proživljavao i osećao, ali koje kriju bolnu prošlost, teško detinjstvo i odrastanje. Tokom karijere koja traje više od dve decenije, muzičar je prodao skoro 180 miliona ploča, osvojio 15 Gremija i jednog Oskara za pesmu u poluautobiografskom filmu "Osam milja", a svojim stvaralaštvom svrstan je u 100 najvećih muzičara svih vremena. Iako je kroz život nailazio na razne prepreke, poteškoće i zlostavljanja, on je svoja iskustva pretočio u stihove, a svaka njegova pesma ima priču, noseći neku poruku. Maršal Brus Maters III kako glasi njegovo puno ime rođen je 17. oktobra 1972. godine u Misuriju. Od svojih najranijih dana, pevača je napustio otac, dok je pevačeva majka Debra Rej Nelson imala tek 17 godina kada ga je rodila.

Instagram screenshot @eminem

 

 

Pročitajte Ima 22 godine i zove se Hejli Skot - Upoznajte Eminemovu ćerku 

 

Koja se trudila da prehrani sebe i dete, radeći nekada i po nekoliko poslova, dok se ocu gubi svaki trag. Pevač ga je često tražio, pisao mu pisma, ali nikada nije dobio odgovor, pa je tako Eminem radio po nekoliko poslova kako bi pomogao majci, ali ona kao da nije marilia za svu njegovu pomoć i posvećenost, pa ga tako često izbacivala iz kuće. Njihov odnos se nije promenio ni nakon što je Eminem postao slavan, naprotiv, javnost je Debru osuđivala zbog njenih postupaka, dok sa druge strane pevač nije želeo da trpi ucene zbog svog stečenog bogatstva. Njegove pesme su bile surove, sa puno besa i ogorčenog momka koje su naišle na osudu javnosti, na šta je pevač svojevremeno odgovorio: "Moj abum nije namenjen maloj deci. Morate imati 18 godina da biste ga kupili, tako kaže nalepnica koja stoji na njemu. To ne znači da ga se neće dokopati i oni mlađi, ali ja nisam odgovoran za svako dete na ovom svetu. Nisam nikome uzor niti tvrdim da jesam."

S' obzirom da je Eminem bio jedan od retkih belaca koji se bavio repom u Detroitu, ljudi tamne puti su kao kao tinejdžera zlostavljali, što se jednom prilikom umalo završilo tragično, jer su ga toliko pretukli da je poznati pevač završio u komi. Njegova je majka je incident prijavila, tuživši školu, ali je taj slučaj na kraju odbačen. Eminem je rastao uz ujaka Ronija Polkinghorna na kojeg se ugledao i koji mu je bio poput starijeg brata. Ali, kada je njegov ujak izvršio samoubistvo, to je ostavilo neizbrisiv trag koji je izazvao tekstonske promene u životu pevača. Nakon tog stravičnog događaja, Eminim je doživeo nervni slom. Svoju tugu, bes, odbačenost i neprihvatanje pretočio je u muziku, pa je tako sa samo 14 godina osnovao muzičku grupu M&M, od čijeg naziva je izvedeno njegovo umetničko ime Eminem.

Instagram screenshot @eminem

 

 

Kao i svakom mladom čoveku, slavu koju je doživeo za veoma kratko vreme, pokazala se kao još jedan u nizu loših okolnosti, jer je često išao na žurke, konzumirajući alkohol i različite opijate. U vreme kada je zavisnost uzela maha, on je uzimao lekove kao što su vikodin, ambien i valijum, boreći se sa zavisnošću od sredstava protiv bolova i za spavanje. Zavisnost od lekova ga je dovela na ivicu smrti, ali mu je na njegovom putu borbe pomogao pevač Elton Džon. Slavni pevač je izjavio: "Slava me je udarila kao cigla." Nakon toga poznati pevač je nastavio lečenje, ali se 2007. godine predozirao, što je Eminemu nakon što su mu spasili život bio znak da se trgne i izbori sa zavisnošću od droge.

"Imam mozak zavisnika, to sam nasledio od majke. Pretvorio sam se u hrčka koji trči u točku u kavezu. Opsesivno sam brojao kalorije i morao sam da ih potrošim tačno 2000 na dan", opisao je detaljno taj period. "Bilo je dana kada sam samo ležao u krevetu, gutao tablete i plakao. Trebale su mi tablete u telu kako bih se osećao normalno, ali mi je bilo samo još gore. Bio je to začarani krug." Doza koju je uzeo, bila je tolika da je stigao koji sat kasnije, ne bi preživeo: "Da sam dva sata kasnije došao u bolnicu, bio bih mrtav. Otkazivali su mi organi, jetra, bubrezi, sve. Stavljali su me na dijalizu i nisu mislili da ću preživeti. Moje dno je trebalo da bude smrt", izjavio je za New York Times, 2010. godine.

Guliver Getty Images

 

 

Ali, poznati reper je uspeo da se otrgne iz kandži poroka, ne konzumirajući ih već 12 godina, pa je tako jedno prilikom napisao da je čist 12 godina i da se ne boji. I pored svih poteškoća i problema, on je uspeo da oformi porodicu. Eminem sa bivšom suprugom ima ćerku Hejli Džed Skot Meters, ali i još dve usvojene ćerke, koje je gledao kako odrastaju i prihvatio kao svoje. Eminem i njegova bivša supruga su se upoznali i zavoleli još kao tinejdžeri, kada su ona i njena sestra bliznakinja Daun pobegle od kuće i došle da žive kod pevača i njegove majke. Oni su se venčali dva puta 1999. i 2006. godine, ali je njihov brak trajao kratko. Njihova ćerka Hejli se rodila krajem 1995. godine, ali su njih dvoje do dolaska njihove naslednice imali iskustvu u roditeljstvu, brinući se o Alajni Skot, kćerci Kimine sestre Daun koja je u to vreme bila u ozbiljnim problemima sa zavisnošću.

Eminem i Kim su je odgajili, brinući se o njoj: "Moja nećaka bila je deo mog života otkako se rodila. Kim i ja prakstično smo je odgojili, živela sa nama gde god da smo bili." Alajna je rođena 1993. godina, a pevač ju je zakonski usvojio 2002. godine. Njena majka Daun je umrla od predoziranja heroinom 2016. godine, ali je njena ćerka izrasla u devojku koja se obrazovala, išla u školu i završila fakultet. Pored Alajne, Eminem je usvojio i ćerku  njegove bivše supruge koju je dobila iz veze sa njenim tadašnjim dečkom Erikom Harterom sa kojim se viđala nedugo nakon razvoda sa Eminemom. Vitni Stivi Skot  je zavnično usvojio 2005. godine, iako je bio besan što je njegova bivša supruga ostala trudna sa drugim muškarcem ubrzo nakon njihovog razlaza, želeo je da Vitni pruži  stabilnost u kojoj će odrastati, jer je i njen biološki otac imao probleme sa zavisnošću, zbog kojih je preminuo 2019. godine, kako prenosi portal Stil.

Iako je i sam imao teško detinjstvo, radeći od malih nogu, okružen siromaštvom, nasiljem, odbacivanjem, boreći se i sam sa problemima sa drogom, uspeo je da izađe iz tog pakla i da svoju decu izvede na pravi put. Uspeo je da doživi 50. rođendan i da vidi svoje ćerke kako završavaju školu, kako izrastaju u mlade ljude. Uspeo je da preživi.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading