Silvana Armenulić

Više od četiri decenije bez najlepših pesama: On je nikada nije preboleo

Autor:

11.10.2022 14:50

Foto:

Foto:

Više od četiri decenije od tragične pogibije Silvane Armenulić



Glas i talenat jugoslovenske pevačice Silvane Armenulić ostali su upamćeni i nakon skoro polovinu veka od stravične saobraćajne nesreće u kojoj je poznata pevačica tragično izgubila život. Njene pesme i stihovi, pevaju se i danas u svim prilikama, ali sa setom i žalom. Njen lik i zaostavština koju je ostavila iza sebe, ovekovečeni su još jednom na velikom platnu, filmom "Toma" koji je publiku podsetio na jedno vreme zajedništva, ljubavi i pesme. Pevačica Silvana Armenulić tragično je izgubila život u saobraćajnoj nesreći 1976. godine koja se dogodila na autoputu Beograd - Niš.

Osim po svom glasu, publika je pamti po lepoti i harizmi koju niko nije mogao da ne primeti. Mnoga muška srca su patila za njom, posmatrajući je na nastupima, ali samo jedan je uspeo da osvoji njeno, kome se zavetovala na večnu ljubav. Teniski stručnjak Radmilo Armenulić je 1962. godine izgovorio sudbonosno "da", kada su krunisali svoju ljubav pred Bogom i pred narodom, a njihova ljubavna priča je smatrana za jednu od najlepših na estradi u to vreme. 

Instagram screenshot @silvana.armenulic

 

 

Tokom jednog intervjuu koji je dao za novine Kurir, Armenulić je govorio o svom životu, prisećajući se supruge Silvane,ali i strašne tragedije koja je obeležila njihov život: "Rano sam se oženio prvi put. Bilo je to 1962. godine. Silvana je nesrećno nastradala 1976. godine, pa sam se posle 13 godina ponovo oženio, i to Mirom, koju sam dugo poznavao. Silvanu sam upoznao u hotelu "Grand", tamo je pevala. Jedan moj prijatelj, nažalost pokojni, Koča, čija je žena isto pevala, bio navalio: "Ajde da odemo u Grand, ajde da odemo!" I odemo. Silvana je pevala neku pesmu i ja sam joj rekao da ne peva dobro i da ja znam reči. Zapisao sam joj reči i sećam se da je posle pevala baš onako kako sam joj napisao. To je, takoreći, bila ljubav na prvi pogled. Ona se u to vreme zabavljala sa jednim apotekarom, ubrzo su raskinuli i mi smo krenuli. Venčali smo se, ja sam otišao u Nemačku, tada mi se rodila i ćerka, pa su njih dve dolazile kod mene. Silvana je u to vreme postala mnogo popularna, posle serije "Ljubav na seoski način". I život joj se završio tragično. Ne volim mnogo ni da pričam o tome.

Vraćala se iz Aleksandrovca i u jednom trenutku ju je zabolela glava. Pevala je tamo u nekoj kafani i udarila glavom u neki šiljak, pa se sa Miodragom Jašarevićem promenila u Kolarima i on je seo za volan. Da li je pao u šećernu komu ili je zaspao, šta se desilo, to se ne zna ni dan-danas. On inače nije vozio brzo, a tada se valjda oslonio na gas i direktno su udarili u kamion. Na mestu su ostali mrtvi on, Silvana i njena sestra Mirjana koja je bila u drugom stanju. I to je cela priča.

Instagram screenshot @silvana.armenulic

 

 

Što se tiče velikih životnih radosti, kad me već pitate, velika je, naravno bila rođenje moje ćerke, svi u porodici su se radovali, nema tu šta. Pa, onda rođenje unuka. E, a najveća teniska radost je kad smo dobili Francuze u Beogradu 1985. godine, jer su oni bili izraziti favoriti sa tri igrača iz top deset. To niko nije verovao, bila je stvarno ogromna radost. Ma, svi uspesi su me radovali! Kad mi kažu da se u porazu uči... To... Ma... Ja poraze nisam podnosio. Mnogi neće da priznaju da je tako."

Zliha Barjaktarević je bilo njeno pravo i puno ime, po kome je retko ko zna. Ona je poginula na autoputu Beograd - Niš, kod mesta Kolari, vraćajući se iz Aleksandrovca gde je imala nastup u oktobru 1976. godine. Sa njom su u kolima bili njena rođena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević. Silvana je bila rodom iz Doboja, rođena 1939. godine, koja je umetničko ime dobila po italijanskoj glumici Silvani Mangano. I danas skoro polovinu veka posle njene smrti, njen lik, delo, glas ostaju upamćeni kao nosioci jednog vremena. Devojke nose haljine koje je ona nekada nosila, a njeni hitovi, kao što su: "Šta će mi život", "Ciganine, sviraj, sviraj", "Rane moje", "Srce gori jer te voli" i "Sama sam" će se zauvek pevati sa istom ljubavlju, ali i setom, melanholijom i žalom za preranim odlaskom.

Instagram screenshot @silvana.armenulic

 

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading