Branka Veselinović

Kidao mi je živce: Najstarija glumica u Srbiji mašta da upozna Novaka Đokovića

Autor:

27.09.2022 12:50

Foto:

Foto:

Nakon što je proslavila 104. rođendan, glumica Branka Veselinović seća se kako se družila sa Mirom Stupicom i putovala sa Desankom Maksimović i otkriva da bi želela da upozna Novaka Đokovića



Dramska umetnica Branka Veselinović proslavila je u svom domu u Beogradu 104. rođendan. Na našu konstataciju tokom telefonskog razgovora da je jedna od najstarijih glumica na svetu, našalila se da bi želela da čuje da je jedna od najboljih. Nakon smeha s obe strane žice, upitali smo je kada bi bila slobodna za intervju za Gloriju.

- Upravo gledam prenos sahrane kraljice Elizabete. Eto i ona je otišla pre mene. Lepu sahranu su joj priredili, veliku. Ja ne bih volela toliku sahranu, već manju, intimniju - rekla je Branka i za sutradan potvrdila intervju za naš magazin.

Dočekala nas je u svom domu u Beogradskoj ulici, nasmejana i orna za razgovor. Nakon naše čestitke povodom rođendana, odgovara kao iz zapete puške:

- Da li sam stvarno napunila 104? Mislila sam manje... Ala godine lete, je l’ ima neko stariji od mene? - kaže kroz osmeh umetnica i odmah otkriva tajnu svoje dugovečnosti: - Ja ne mogu da delim recept za dugovečnost. Nije zahvalno. Svi smo različiti. Najvažnije je da život uvek gledate sa vedrije strane. Da od njega ne očekujete previše. Da uživate u svakom danu. Da se svakom novom jutru radujete. Da volite ljude. Da se sa njima smejete. Nemojte nikada biti ljuti i gordi. Veselite se. Život je jedan.

Miomir Milić

 

 

Priča nam da sa osmehom na licu dočekuje svaki dan. Tako je činila i kada je bilo uspona i padova sa kojima se hrabro nosila, nekada kao pobednica, a nekad ipak sa tugom i pokojom suzom, ali samo u večernjim satima. Osećala je da jedino optimizam može da je održi vitalnom i zdravom. Danas joj je najvažnije da je ništa ne boli, što je, kako priznaje, u njenim godinama ipak nemoguće. Sreću pronalazi u malim stvarima, u dnevnoj rutini i susretima sa ljudima.

- Dođu mi prijateljice, rodbina. Kada je lepo vreme, volim sa njima da sedim ispred kuće. Šta ja u ovim godinama treba više da očekujem? Razgovor mi je dovoljan. Deco, morate da znate da je život lep. Morate da mu se radujete. Samo je bitno da uživate u njemu. Ja sam imala sreće da sam radila posao koji volim. Zahvaljujući glumi, putovala sam ceo život, družila se sa kolegama.

MANIRI SU NAJVAŽNIJI Otkriva nam s kim je volela da pre i posle posla popije kafu, odnosno čašicu rakije.

- Sa Mirom Stupicom sam se najviše viđala i družila. Ona mi je bila kuma. Ali tu su bili i Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić... Moj Mlađa i ja smo sa svima imali dobar odnos. Ne postoji osoba s kojom sam bila posvađana. Volela sam da putujem sa Desankom Maksimović. Nešto sam i ja piskarala uz nju. Desanku sam mnogo uvažavala. Tome su me naučili moj otac, profesor i bibliotekar, i majka učiteljica. Vaspitavali su me da budem čovek koji će poštovati druge, da imam manire.

Osim glume, Brankina najveća ljubav bio je suprug, glumac Miodrag Mlađa Veselinović, koji je preminuo pre deset godina. Čak 64 godine su bili u skladnom braku. Nisu dobili decu, ali zbog toga nikada nisu pomišljali na razvod. Upravo ljubav koju su imali bila je dovoljna za njihovu sreću.

Foto Jakov Simović

 

 

- Najdragoceniji poklon od njega mi je bila ljubav. I nikad nisam varala. Ljubav je ono što me je uvek pokretalo. Bez nje nisam mogla da zamislim život. Kada je Mlađa otišao, ljubav prema poslu me je održala. Čovek treba da zna da razgovara i sa onima kojih više nema.

Mnogo toga su, kako kaže, prošli zajedno, proživeli lepe, ali i tužne trenutke, a samo jednu želju nisu ostvarili.

- Oboje smo želeli da imamo decu. Ali, eto, nije se desilo. Nikada ne treba sažaljevati ljude ni zbog čega. Meni je srce uvek kucalo za ljubav i za decu.

Danas nema velikih želja. Samo želi da proživi svaki trenutak koji joj je dat.

- Pišem, crtam, još sam vitalna. Držim mozak u funkciji. Nikada nije bio na otavi. Ne valja ako ga pustite da se odmara. I nemam nekih posebnih želja. Možda bih volela da sretnem i upoznam Novaka Đokovića. On mi je mnogo radosti donosio poslednjih godina, ali znao je i da mi iskida živce.

Luka Šarac

 

 

Komentari. (0)

Loading