kraljica Elizabeta II

Sve dame su ispoštovale protokol: Jedino je ona napravila stilski promašaj

Autor:

19.09.2022 18:00

Foto:

Foto:

Sahrana kraljice Elizabete: crne toalete, haljine, sakoi i neizostavni šeširi



 

Sahrana kraljice Elizabete: Danas se u Velikoj Britaniji održava državna sahrana kraljice Elizabete II koja je preminula 8. septembra 2022. godine, nakon što je na vlasti bila sedam decenija. Kako navode mediji, očekuju se da će na ulicama biti više od milion ljudi, a prilikom povorke na ulicama je u jutarnjim časovima bilo desetine hiljada ljudi koji su čekali, posmatrajući kada će povorka proći pored njih ili gledajući prenos sahrane iz Vestminsterske opatije. Službenoj ceremoniji sahrane prisustvovao je veliki broj stranih, ali i nekadašnjih britanskih zvaničnika. Našu zemlju je predstavljala premijerka Ana Brnabić koja je bila u pratnji svoje izabranice Milice Đurđić.

 

Pročitajte Poslednji pozdrav njenom veličanstvu Kraljici Elizabeti II

 

Protokol za sahranu britankse kraljice pripreman je decenijama i svaki deo je osmišljen do tančina, a ovo je ujedno i prva državna sahrana od 1965. godine kada je sahranjen premijer Vinston Čerčil. Nakon povorke, sanduk će biti prenet u Vindzor gde će danas u 17.00 h biti održan privatni pomen i obred, nakon čega će kraljica biti sahranjena u Crkvi Svetog Đorđa pored svog supruga, roditelja i sestre. Prilikom dolaska na državnu ceremoniju, ali i Vestminstersku opatiju u kojoj je bila upriličena dirljiva služba na kojoj su govorili kako premijerka Britanije, tako i sveštena lica, mogle su se videti i sve zvanice koje su došle da isprate kraljicu. 

Getty Images

 

 

Pored stranih i domaćih zvaničnika koji su bili obučeni u vojna odela i jednostavne crne odevne kombinacije sa belim košuljama, pored njih su bile njihove supruge koje su se trudile da ispoštuju tradiciju i stil koji je vezan za kraljevske povorke. Poznate dame važe za žene koje se smatraju da imaju velik uticaj kada su stil i elegancija u pitanju, pa su tako i za ovu priliku ponele odevne kombinacije koje odišu elegancijom kakvu prilika zahteva.

Getty Images

 

 

Sofija, grofica od Veseksa je imala haljinu na dug rukav, A-kroja sa veženim detaljima sa strane, i kopčanjem na sredini, noseći na glavi fascinator u crnoj boji sa ekstravagantnim detaljem. Kraljica Leticija, supruga španskog kralja Felipea IV, ostala je dosledna svom jednostavnom i besprekornom stilu, pa je ponela haljinu na dug rukav, upotpunivši svoj izgled sa tankim kaišem oko struka, koja prati liniju tela, a onda se blago širi, zajedno sa fascinatorom u crnoj boji koji je imao kratak veo.

Getty Images

 

 

Zara Tindal je ponela crnu haljinu dugačkih rukava, koja je imala satenski okovratnik, naglasivši struk malo širim kaišem, dok je na glavi imala specifičan detalj sa crnim perjem. Kralj Švedske Karl XVI Gustaf i njegova supruga, koja je ponela crni komplet u vidu zatvorenog sakoa sa satenskom mašnom, crnom širokom suknjom i cipelama na petu, dok je na glavi imala crni šešir ovalnog oblika.

Getty Images

 

Sofija Gregori je ponela usku crnu haljinu, koju je upotpunila crnim, kraćim blejzerom, na tri četvrt rukave, crnom elegantom torbicom i fascinatorom u vidu crne beretke koji je imao kratak crni til. Dok je Liz Tas nova premijerka Britanije ponela crnu bluzu koja je blago sečena ispod okovratnika, jednostavnog kroja, svoj izgled upotpunila sa tablet šeširom za koji su joj britanski mediji zamerili jer ga nije ponela na adekvatan način. Ali, s' obzirom da je stupila na dužnost premijerke pre samo dve nedelje, nakon čega je usledio izazovan period, može joj se oprostiti mali modni peh.

Getty Images

 

Getty Images

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Gloria.rs

Autor

Komentari. (1)

Loading
Vanesa

20.09.2022 20:32

I koja je,po vasem naslovu,napravila stilski promasaj? Ja ne vidim da ste to napisali, a to vam je naslov teksta.