Princeza Dajana

Ikona stila: 5 modnih lekcija koje nam je ostavila princeza Dajana

Autor:

31.08.2022 21:30

Foto:

Foto:

Ledi Di ikona stila: vanvremenski modni komadi koji se i danas nose



Ledi Di ikona stila: nemoguće je zanemariti stalni uticaj Dajane, princeze od Velsa na svet mode. Poznata princeza koja bi danas napunila 60 godine, ostaje inspiracija mnogima za svoj filantropski rad i prepoznatljiv lični stil. Dajanin stil je toliko poznat da ima posebna imena i sopstvene priče. U stvari oni predstavljaju neke od komada odeće o kojima se najviše priča, pa su tako dobile originalne nazive, kao što su: osvetnička haljina, Travolta haljina, bajkovita venčanica koju su dizajnirali David i Elizabet Emanuel, a svaka od njih se izdavaja kao poseban trenutak pop kulture.

Getty Images

 

 

Dajanin uspon tokom 1980-ih, značio je prihvatanje nekih od ključnih trendova decenije. Era velikih jastučića za ramena i bezobličnih odela za sve koji su preživeli ovu modnu eru, ali je za članove kraljevske porodice bilo je posebno teško. Moderne princeze mogu da se oblače u kreacije sa modnih pista poznatih dizajnera, kao što su McQueen i Givenchy, povremeno isprobavajući neke odvažne stilove. Protokli protiv kratkih suknji, golih nogu i dekoltea su i dalje netaknuti, ali je njihova primena u Dajanino vreme bila strožija. Ipak, uprkos pravilima, ona je uspela da razvije izgled koji je bio jedinstven. Pre nego što se udala i postala poznata, oblačila je i kombinovala jednostavne komade poput: prelepih džempera, midi haljina sa štampom i konjičke čizme. Kada je postala princeza, Dajana je promenila svoj imidž i počela da se oslanja na dizajnere od poverenja, kao što su: Catherine Walker, Anya Hindmarch i Murray Arbeid, koji su joj kreirali izuzetne komade po meri.

Getty Images

 

 

Haljine koje imaju nešto da poruče i da kažu, bile su Dajanina vizit karta. Bilo da je išla da prisustvuje izvođenju mjuzikla "Fantom iz opere" u Ajberdovoj tamnoplavoj balskoj haljini bez naramenica prekrivenoj srebrnim zvezdama ili je nosila Ketrin Vokerovu suknju od tafta na društvenoj svečanosti u Melburnu tokom turneje po Australiji, koju su ona i Čarls obišli 1988. godine, Dajana je oličavala ideal princeze, čak i kada je njen život bio daleko od te fantazije.

Getty Images

 

 

Ono što je u tom trenutku bilo primetno je da je Dajanin stila zaista procvetao kada je bila oslobođena kraljevskih ograničenja. Nakon razvoda od princa Čarlsa 1992. godine našla se u situaciji u kojoj je imala mnoštvo novih opcija i dizajnera koji su želeli da sarađuju sa njom. Žena koja se usudila da nosi Diorovu slip haljinu na Met Gala skupu 1996. godine ili tirkiznu Versaće kreaciju na Heart Foundation Balu te iste godine, nije bila ona stidljiva Di koja se skrivala iza širokih džempera. Samouverena i sa potpunom kontrolom nad svojom sudbinom, ova era joj je bila najbolja.

Getty Images

 

 

Niko ne zna šta je princeza mogla da doprinese svetu da njen život nije prekinut, ali njeno nasleđe i dalje odjekuje. Trenutni članovi kraljevske porodice, poput Kejt Midlton redovno pominju njen stil i naviku da više puta nosi omiljene komade. Milioni ljudi i generacija koje je se sećaju, implementirali su u svoje gardarobere lekcije iz njene garderobe u svoj svakodnevni život, a kroz ove omaže i počast živi Dajanin uticaj.

Getty Images

 

Getty Images

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading