Nebojša Glogovac

Pamtim samo sretne dane: Supruga Milica i ćerka Sunčica čuvaju sećanje na svog junaka

Autor:

30.08.2022 12:50

Foto:

Foto:

Glumac Nebojša Glogovac: sećanje na njega nikada neće izbledeti



Glumac Nebojša Glogovac: neprikosnoveni umetnik, koji je voleo glumu kojoj je počeo da se bavi još u srednjoškolskim danima kada je bio član Atelja mladih u Pančevu, u kojem je ostao sve do 1990. godine, kada upisuje Fakultet dramskih umetnosti, na nagovor glumca Milenka Zablaćanskog, nakon čega ubrzo postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvu ulugu u Atelju mladih imao je u predstavi "Mušica" 1989. godine, koju je režirao Milenko Zablaćanski, po motivima Ežena Joneskog. Pored toga što je još kao dete zavoleo glumu, uporedo sa osnovnom školom pohađao je časove klarineta, igrao je rukomet, ali je bio i strastveni ljubitelj jahanja, pasa, automobila i motora. Voleo je kuvanje, crtanje, a poeziju je pisao od studentskih dana do kraja života.

Antonio Ahel/ATAImages

 

 

Pročitajte Ista otac: Ćerka Nebojše Glogovca izrasla u preslatku devojčicu, ovo je Sunčica

 

Bio je jedan od onih ljudi koji zrače, koji svojom neposrednošću i prirodnošću osvajaju. Zainteresovan i umešan čega god se dotakao, pa je tako bio aktivan u sportu, gde je bio član Udruženja za galopski sport  Srbije i kandidat za člana Skupštine FK Crvena Zvezda, omiljen među igračima, ali i navijačima. Zajedno sa kolegom Goranom Šušljikom osnovao je producentsku kuću "Eye to Eye" čiji je prvenac bio film "Hadersfild" iz 2007. godine. Bio je pokretač i organizator mnogih humanitarnih akcija, učestvujući i glumeći, donirao novac za obnovu crkvi i manastira i zalagao se za prave vrednosti. Za kulturu govora, pa je tako bio jedan od učesnika kampanje "Negujmo srpski jezik". 

Neko od njegovih najpoznatijih filmskih projekata su: "Ubistvo s predoumišljajem", "Bure baruta", serija "Porodično blago", film "Nebeska udica", "Munje", "Kad porastem biću Kengur" i mnogi drugi. S istim entuzijazmo, energijom i posvećenošću je igrao na daskama koje život znače sa podjednakim uspehom kako klasične tako i savremene repertoare, kao i generacijske uloge u predstavama koje su obeležilie jedno doba. Osim u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čiji je član bio od 1996. godine, igrao je u Pozorištu Boško Buha "San letnje noći", Zvezdara Teatru, "Srpska drama" i mnoge druge. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je igrao u predstavi "Lažni car Šćepan Mali", a poslednja odigrana uloga je bila uloga Hamleta u pomenutom pozorištu.

Danas bi istaknuti umetnik koji je uzor mnogim generacijama čiju je mladost i vreme obojio svojim replikama, ulogama, gledanjem na svet, napunio 53. godine, a njegova supruga Milica Glogovac je dirljivom slikom njihove ćerke Sunčice i nje i jednostavnim opisom "Ljubav za njegov dan" obeležila rođendan poznatog glumca. Pored njegovih mnogobrojnih uloga, filmskih citata, u kojima će njegov lik i glas večno živeti, intervjua, u amanet je ostavio nešto najvrednije što čovek ostavlja iza sebe svoju decu Gavrila, Miloša koji je krenuo očevim stopama, pa je tako 2020. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti, smer za filmsku i TV režiju i Sunčicu.

Instagram screenshot @laperiodistaindependiente

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading