Dragan Bjelogrlić

Šta mu se desilo: Modrice i krv na licu

Autor:

16.07.2022 15:15

Foto:

Foto:

Novi projekti Dragana Bjelogrlića: počelo je snimanje druge sezone serije Tajkun, sa novim obrtima i dešavanjima



Novi projekti Dragana Bjelogrlića: snimanje druge sezone i nove serije Tajkuna. Poznati srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac, reditelj, scenarista i prodcent. Koji je svoju prvu ulogu je dobio davne 1978. godine u filmu Boško Buha, da bi osamdesetih godina njegova karijera krenula uzlaznom putanjom u tadašnjoj jugoslovenskoj kinematografiji. Na prvom mestu zahvaljujući TV seriji „Bolji život“, u kojoj je igrao buntovnog Slobodana Bobu Popadića, a tokom teških i ratnih devedesetih godina, ostvario je veliki uspeh glumeći uglavnom u filmovima ratne tematike, kao što su: „Crni bombarder“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“ i „Nebeska udica“, ali i zahvaljujući mjuziklu „Hajde da se volimo 3“.

Luka Šarac

 

 

Pročitajte Stari šmekeri iz mlađih dana: Ko je bio bolji frajer

 

U novom milenijumu nastavlja istim tempom, stvarajući zapažene filmske uloge u kultnim ostvarenjima, kao što su: „Sivi kamion crvene boje“ i „Ivkova slava“, kao i u TV seriji „Vratiće se rode“. Posle 2010. godine, njegovo stvaralaštvo doživljava svojevrsnu renesansu, preporod i preokret u umetničkom pogledu, u kojem se Bjelogrlić ostvaruje kao scenarista i reditelj. Najpoznatiji projekti koje je režirao su: sportske istorijske drame „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo vidimo se“, dok je projekat njegove TV serije koja pripada misteriji kao žanru „Senke nad Balkanom“ predstavlja najbolje ocenjenu srpsku seriju na sajtu IMDb, koju Dragan potpisuje kao reditelj, scenarista i glumac.

Poznati glumac potiče rodom iz Hercegovine, tačnije iz mesta Opovo, čija se porodica posle Prvog svetskog rata preselila u Banat. Prvi put pred kamerama je glumio kada je imao 15 godina i to u filmu Branka Bauera, Boško Buha iz 1978. godine, tumačeći lik Save Jovanovića iz Sirogojna. Godine 1965. se doselio u Beograd sa svojom porodicom, gde je završio osnovnu i srednju školu i dve godine Građevinskog fakulteta, da bi 1984. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirao 1989. godine. Proslavio se ulogom Slobodana Popadića u seriji „Bolji život“ (1987-1990), nakon koje su usledile uloge u TV seriji „Zaboravljeni“(1990) i filmovima „Crni bombarder“ (1992), „Pun mesec nad Beogradom“ (1993), „Lepa sela lepo gore“ (1996), koje su Bjelogrlića uvrstile u red najpoznatijih i najpriznatijih srpskih glumaca. Godine 2021. i 2022. je režirao film i TV seriju Toma, po ugledu na lik i delo jednog od najistaknutijh umetnika u sferi muzike sa ovih prostora, koji je doživeo ogroman uspeh.

Instagram screenshot @draganbjelogrlicbjela

 

 

Poslednjih godina, Bjelogrlić se okušao i kao producent, a prvi film koji je producirao bila su „Lepa sela lepo gore“, uplovio je i u rediteljske vode, režirajući film i TV seriju „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo, vidimo se“, sa kojim je postigao veliki uspeh, a film je izabarn za srpskog predstavnika za nagradu Oskar. Kad je njegov privatni život u pitanju, svoju suprugu Maju, upoznao je početkom devedesetih, kada je ona bila studentkinja engleskog jezika i književnosti, sa kojom se venčao 14. februara 1996. godine,a 19. jula iste godine dobili su ćerku Miu, a 30. aprila 2000. godine njihovo drugo dete, sina Alekseja.

Godine 1994. Dragan i njegov brat Goran, koji je po zanimanju elektroinženjer, osnovali su producentsku kuću „Kobra“. Glumac je aktivan i u pedagogiji, kao profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, gde je mentor master programa „Proizvodnja TV serija“. Leta provodi u banatskom selu Baranda, gde je njegovom zaslugom otvoren filmski studio. Poznati umetnik je veliki ljubitelj automobila, pa je tako u svojoj kolekciji imao „poršea“, kojeg je zamenio „jaguarom“, vlasnik je i „kvada“ i vatreni navijač Partizana.

Ovih dana, glumac letnje dane provodi radno, snimajući nove epizode i scene za drugu sezonu popularne serije Tajkun u kojoj igra glavnu ulogu Vladama Simonovića, koji je svoje bogatstvo stekao tokom raspada Jugoslavije 90-ih godina, prateći njegov život, sukobe, borbe i neprijatelje koji prete sa svih strana. Kakve nove obrte i situacije donosi nova sezona tek treba da se vidi, ali sudeći po fotografijama zapleti i priča se zahuktavaju.

Instagram screenshot @draganbjelogrlicbjela

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading