Konstrakta

Nikad iskrenija: Želela sam da budem Bajaga

Autor:

13.07.2022 14:55

Foto:

Foto:

Konstraktine želje i muzički uzor iz detinjstva



Konstraktine želje i muzički uzor iz detinjstva - Ana Đurić, poznata pod umetničkim pseudonimom Konstrakta, srpska je pevačica i tekstopisac. Pre nego što je 2019. godine pokrenula svoju solo karijeru, istakla se kao glavni vokalni solista indi pop grupe Zemlja gruva, koja je osnovana 2007. godine. Pobednica na takmičenju za pesmu Evrovizije 2022, predstavljala je Srbiju u Torinu sa pesmom In corpore sano, koja je izazvala veliko iznenađenje i lavinu komentara, zauzevši visiko rangirano peto mesto.

 

Pročitajte Prelepa priča Konstrakte i uspešnog arhitekte: Ona je bila student on asistent, ljubav je u sekundi planula 

 

Pseudonim Konstrakta je sama sebi osmislila, kada je imala svega 20 godina, jer je volela da komponuje rime na specifičan i neobičan način, upotrebom matematike i računice, koje je blisko njenoj primarnoj profesiji, arhitekturi. Konstrakta je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 2009. godine se udala za kolegu arhitektu Milana Đurića sa kojim ima dvoje dece, sina Nikolu i ćerku Lenu, sa kojom se pojavljuje u muzičkom spotu Marije Žeželj za pesmu "Louder Than a Drum" iz 2017. godine. Umetnica se oprobala i u filmskom ostvarenju “Nebeska Tema”, koji za temu ima život i delo Vlade Divljana, koji je snimljen 2019. godine.

Foto: Kosta Đuraković

 

 

Svoj muzički debi, imala je sa manje poznatim bendom Mistakemistake, ali je polako postajala poznata kao glavni pevač benda iz Beograd Zemlja gruva, koji je učestvovao na muzičkom festivalu Beovizije 2008. i 2009. godine sa pesmama “Čudesni svetovi” i “Svejedno mi je”. Ana Đurić je i autorka mnogih pesama ovog benda, kao što su: “Nisam znala da sam ovo htela”, “Mama", “Tuga”, “Đango”. Ona je sa bendom Zemlja gruva, napravila jednu obradu pesme koja ima poseban značaj, koju je napisao Miroslav Ničić, nekadašnji gitarista i jedan od tvoraca benda, demo verziju pesme “Beskrajno”, koju je napravio pod pseudonimom Tata Miki, otpevanu i snimljenu u bolničkoj sobi dok je čekao transplataciju koštane srži, nakon njegove smrti 2019. godine.

Prva solo pesma pod pseudonimom Konstrakta, objavljena je 2019. godine pod nazivom “Žvake”, dok se njen drugi samostalni singl kreativno zove “Neam šamana”, za koju je inspiraciju pronašla u tadašnjim životnim okolnostima koleginice i pevačice Emine Jahović. Ana Đurić je u februaru 2022. godine, objavila jedan zanimljiv projekat Triptih, koji predstavlja 12-minutni muzički spot koji objedinjuje tri pesme: "Nobl", "In coropre sano" i "Mekano". Koncept je bio Konstraktina ideja, uz Anu Rodić i Maju Uzelac, koja je bila zadužena za vizuelnu ekranizaciju. Spot i pesme ilustruju suvremeni život u Srbiji svaka na svoj način.

 

RTS

 

 

Poznata umetnica, kaže da joj je nakon pobede na pesmi za Evroviziju, uspešnog plasmana i osvojenog petog mesta u Torinu, kao i velikog uspeha i visokog ranga na muzičkim platformama, cena nastupa njenom bendu i njoj porasla. Osim toga, priznaje da ne ide u kafanu, iako kaže da je svojevremeno izvodila neke od tih pesama koje zna. Ona je ujedno i prva muzičarka koja se pojavila na Spotify listi: Viral Global Songs 50, sa pesmom In corpore sano, koj je 19. maja 2022. godine bila na 7. mestu ove liste. Poznata kantautorka je nastupila na ovogodišnjem Exit festivalu i tako postala prva srpska pevačica koja nastupa kao jedna od glavnih zvezda na pomenutom muzičkom događaju. Kojoj je san kada se dokazivala i krčila svoj put ka muzičkoj sceni bio da bude kao Momčilo Bajagić Bajaga, za šta kaže da treba dosta rada i truda.

 

Kosta Đuraković

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading