Rada Đuričin

Najvažnija bitka slavne glumice

Autor:

11.07.2022 17:30

Foto:

Foto:

Zdravlje Rade Đuričin i borba za najvažniju ulogu



Posle ozbiljnih zdravstvenih problema s kojima se suočila, slavna srpska glumica Rada Đuričin hitno je prebačena u bolnicu 'Sveti Sava', gde lekari pokušajvaju da stabilizuju njeno stanje.

 

Istaknuta dramska umetnica Rada Đuričin (88) smeštena je na odeljenje intenzivne nege Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava”. Od kada je primljena u referentnu zdravstvenu ustanovu za pacijente sa simptomima akutnog moždanog udara, urađene su joj neophodne laboratorijske analize i svakodnevno je pod budnim okom medicinskog osoblja, pre svega neurologa, koji ulažu maksimum napora da glumica dobije najtežu životnu bitku. U bolnici je redovno obilazi sin Radan Popović, uspešni snimatelj koji je karijeru gradio u Beogradu i Holivudu, gde je sarađivao sa istaknutim rediteljima poput Aleksandera Pejna i koleginica Vjera Mujović s' kojom je nerazdvojna poslednjih tridesetak godina.

Foto Dalibor Danilović

 

 

Pročitajte Rada Đuričin hitno hospitalizovana, lekari daju sve od sebe da joj stabilizuju stanje

 

O glumi Rada nije razmišljala kad je odlučivala koji fakultet će upisati posle završetka srednjoškolskog obrazovanja sa odličnim uspehom u Vršačkoj gimnaziji. Opredelila se za studije književnosti na Beogradskom univerzitetu. Senzibilitetom vezana za umetnost, redovno je išla u pozorište, na izložbe i koncerte klasične muzike. Pišući za studentski list, dobila je zadatak da intervjuiše Pavla Minčića, u to vreme mladog glumca, pred kojim je, prema većinskom mišljenju, bila blistava karijera.

Tokom intervjua taj veliki umetnik predložio mi je da upišem glumu na Pozorišnoj akademiji. Kada je mučni prijemni ispit prošao, znala sam, i pored svih sumnji, da sam na pravom putu. Studije književnosti nastavila sam kao vandredni student. Moj život je bila Akademija, sa profesorom Josipom Kulundžićem i kolegama sa klase Ružicom Sokić, Radmilom Andrić, Ljiljanom Marković, Batom Živojinovićem, Nikolom Simićem, Torijem Jankovićem i Acom Aleksovim. Za razliku od mene, oni su svi imlai iskustva u školskim priredbama i predstavama. Samo sam ja tek otkrivala svoje glumačke mogućnosti. Prolazila sam kroz mnoge muke, sumnje, ali i ushićenja – ispričala je Rada kako je ušla u svet glume.

Kada sudbina umeša prste – Pri kraju studija usledio je novi sudbinski susret sa Pavlom Minčićem. Tom prilikom uputio me je na reditelja Huga Klajna koji je u beogradskom Narodnom pozorištu režirao predstavu “Dnevnik Ane Frank”. “To je uloga za tebe”, rekao mi je Pavle, iako su za nju već bile određene glumice. Otpočela je moja najžešća borba. Hugo Klajn mi je omogućio da prisustvujem probama, da ulogu spremim uz pomoć njegovih asistenata i prikažem je upravi pozorišta. Uspela sam u tome uz veliku naklonost celog ansambla i tako dobila prvi angažman u profesionalnom pozorištu, naslovni lik, Anu Frank. Bilo je to 1958. godine. Nakon premijere Klajn mi je napisao: “Verujem da nećete posle ovog velikog uspeha dići nos i smatrati da je faza u kojoj treba najviše da radite na svom usavršavanju završena. Verujem da ćete sada još ozbiljnije prići svojoj umetnosti” - otkrila je glumica.

Tokom šest i po decenija duge karijere igrala je na većini beogradskih scena, najviše u Narodnom i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Do sada je ostvarila i impozantnu filmografiju, posebno na televiziji.

Promo

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading