Potresne scene na komemoraciji: Ne postoji poslednji film Mire Furlan

Autor:

11.05.2021 14:16

Foto:

Foto:

Komemoracija Miri Furlan održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U njenu čast okupili su se prijatelji i kolege



Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini života, u Los Anđelesu, u januaru ove godine.

Pročitajte i Snežana Bogdanović - Sećanje na druženje sa Mirom Furlan

Vest o njenoj smrti zatekla je ceo region, a posebno kolege sa kojima je sarađivala.

- Ona je bila veličanstvena glumica. Ogromna, inspirativna za sve one koji se i nisu bavili glumom. Bila je od onih koji zrače čak i sa tog ekrana filmskog, pogotovo sa scene - rekao je glumac Voja Brajović po smrti voljene koleginice.

Komemoracija Miri Furlan održana je danas na Sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Pročitajte i Svet danas tuguje - Preminula Mira Furlan!

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Prijatelji, porodica i poštovaoci njenog lika i dela došli su u Jugoslovensko dramsko pozorište kako bi se oprostili od nje. 

U Mirinu čast govor su držali Tamara Vučković Manojlović, Jelena Đuričić i Anita Mančić, Slobodan Unkovski, Voja Brajović, Žarko Laušević, Olja Bećković, Bil Mumi i Petar Đurasik, Kladujia Kristijan i Željko Ivanek, Goran Marković i Miki Manojlović.

Pročitajte i Mira Furlan - Pitam se da li bi moja fizička smrt zadovoljila pljuvače

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

- Bio je potreban veliki žongleraj da razvijamo komičku strukturu u vremenu koje je dozivalo tamne oblake tragedije. Probali smo ljubavnu scenu izmedju Mire Furlan i Žarka Lauševića dok su devetomartovske demonstracije bile na ulicama, a moji asistenti Ana, Dušan i Kokan bežali sa proba i vraćali sa belim prahom od suzavca do kolena. (…) Šetamo sa Mirom Furlan po Beogradu, gledamo tenkove JNA ispred Skupštine, sve deluje nestvarno. Iz jednog tenka iscurelo ulje na pločnik. A mi razgovaramo o scenama koje radimo…Kao da smo nedohvatljivi, kao da je ona zaštićena time što radi svoj posao maksimalno profesionalno, i kao da nas taj život u drugoj realnosti podiže iznad zemlje koja pokazuje velike napukline po svojim šavovima. Kao da smo u Kornejevoj 1636. a ne u jugoslovenskoj 1991. godini - rekao je između ostalog Unkovski.

Pročitajte i Mira Furlan - Kroz laži i buku je sve teže razaznati istinu

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Voja Brajović je istakao da je bilo privilegija raditi sa takvom umenticom i ličnošću, koja je „imala zaduženje da se bori za pravdu i istinu, a opet da doživi takvu nepravdu“.

Olja Bećkovć, glumica i novinarka, prijateljica Mire Furlan, rekla je da je bila čista duša.  

- Kad sam prvi put videla taj oblak koji se predstavio kao Mira Furlan, videla sam kako izlgeda duša… Poslednji susret kad je snimala film za koji su mi rekli da je njen poslednji. Ne postoji poslednji film Mire Furlan. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše. Dušo moja, da nisi bila tako gola pozorišna duša ne bi bila takva meta - rekla je Olja Bećković.

Pročitajte i  Mira Furlan - Žene su i na Balkanu i u Holivudu navikle da se ne obaziru na prostakluk moćnih muškaraca

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Zapaženu karijeru, osim u bivšoj Jugoslaviji, imala je i u Americi, gde je živela od devedesetih godina do danas. Na pozorišnim scenama širom Jugoslavije Mira Furlan je odigrala niz klasičnih i savremenih uloga, a šira publika pamti je po filmovima „Lepota poroka“, „U raljama života“, „Otac na službenom putu“, „Braća po materi“ i mnogim drugim ostvarenjima, kao i po serijama „Kiklop“, „Putovanje u Vučjak“, „Smogovci“…

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading