Mira Furlan preminula je nakon višemesečne borbe sa ovom bolešću

Autor: Lana Dedić

22.01.2021 19:00

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Chris Weeks / Stringer / Getty Images Entertainment via Guliver, InstagramNakon vesti da je legendarna glumica Mira Furlan preminula, javnost je iznenađena jer nije bila upoznata s njenim zdravstvenim stanjem, koje je već izvesno vreme bilo loše. Mira Furlan preminula je u šezdeset šestoj godini, a njen tragični kraj je, prema pisanju hrvatskih medija, bio posledica virusa Zapadnog Nila. (Pročitaj: Jelena i Dejan Tomašević – Zajednička pobeda nad teškom bolešću)

Nekoliko proteklih meseci glumica je provela u jednoj američkoj bolnici, a za najbliže prijatelje i saradnike, njena bolest nije bila nepoznanica. Rade Šerbedžija je bio u kontaktu s njom sve dok nije pala u komu:
– Bio sam u kontaktu sa Mirom Furlan često. Kad sam se vratio iz Amerike nazad, onda je to bilo ređe, ali dok sam živeo u istom gradu, Los Anđelesu, često smo se viđali i družili. Šta da kažem. Dugo je nisam video. Dugo je bolovala neizlečivo i teško. Bila je u komi. Tad je bila prekinuta bilo kakva veza sa njom. Ali svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije – izjavio je Šerbedžija za “Radio Televiziju Srbije”.

Harizmatična umetnica bila je omiljena među kolegama, a među onima kojima će mnogo nedostajati je i Milutin Mima Karadžić.

– Mira je bila divna, sjajna… srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema – napisao je, pored ostalog, Karadžić. (Pročitaj: Mira Furlan: Kroz laži i buku je sve teže razaznati istinu)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mima Karadzic (@karadzicmima)

Mira Furlan bila je omiljena među kolegama

Pored domaćih filmova u kojima je zauvek osvojila srca publike, Mira je imala i zapažene uloge na svetskoj sceni, a jedna od njih je i ona u seriji "Vavilon 5". Režiser Majkl Stražinski, veliki prijatelj pokojne glumice, od nje se oprostio potresnim rečima:

– Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti s univerzumom – napisao je na svom ‘Twitter‘ nalogu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D Star News USA (@dstarnewsusa)

Po njegovim rečima, cela ekipa serije "Vavilon 5" već neko vreme znala je da je Mirino zdravstveno stanje kritično.

– Znali smo da naša Mira bledi. Nadali smo se da će biti bolje. U zajedničkom emailu koji je ekipa serije dobila, nagovestili su da će ozdraviti, ali posle me je glumac Piter Džurasik zvao da mi kaže da Mirin muž, režiser Goran Gajić, vodi Miru kući – izjavio je on za ‘Variety‘. (Pročitaj: Mira Furlan o životu u tuđini: Amerikance ne zanima ko sam bila u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu ni čuli)

Lana Dedić

Autor