Mirjani Karanović Dobričin prsten

Autor:

20.02.2020 12:33

Foto:

Foto:



Nagrada za glumu "Dobričin prsten" za 2019. godinu uručena je u glumici Mirjani Karanović posle predstave "Mamu mu... ko je prvi počeo" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Plaketu su joj uručili bivši dobitnici Predrag Miki Manojlović i Jasna Đuričić, a publika je pozdravila Mirjanu Karanović dugačkim aplauzom.

U odluci žirija, koju je pročitala predsednica Vida Ognjanović, navodi se da su impozantni glumački opus Mirjane Karanović na sceni i na velikim i malim ekranima, uz desetine domaćih i stranih nagrada i priznanja, "odavno nadrasli svako prigodno slovo". Kako se navodi, Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost igre, zatim raskošno izražajno bogatstvo i "vazda zaigrana Mirinska smelost kreativnog vršljanja po žanrovima, dramskim vrstama i stilu".

U sastavu žirija bili su predsednica Vida Ognjenović i članovi Svetlana Bojković, Nada Šargin, Goran Marković, Boris Isaković, Dragan Bjelogrlić i Vojin Ćetković.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Voja Brajović rekao je da je 1937. prsten dodeljen Dobrici Milutinoviću i da je odlučeno da on bude prelazni, ali da je prsten misteriozno nestao, pa je 1939. napravljen novi. Prsten je kasnije pronađen u Hrvatskoj, a danas se oba prstena čuvaju u muzeju.