Preminuo poznati češki reditelj i oskarovac Jirži Menzel!

Autor:

07.09.2020 13:35

Foto:

Foto:



Poznati češki filmski i pozorišni reditelj, oskarovac Jirži Menzel preminuo je u 82. godini.

Vest je sa velikom žalošću potvrdila njegova supruga Olga u nedelju uveče na svojoj Fejsbuk stranici. Menczela je proslavio njegov prvi dugometražni film 'Strogo kontolisani vozovi' iz 1966. godine, za koji je ujedno i osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Za Oskara je 1986. godine takođe nominovana i njegova popularna komedija 'Selo moje malo', a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za ćeške gledaoce i reditelje. U svojim filmovima kombinavao je humoristički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama, bio je važan učesnik češkog novog talasa.

Iznenadna smrt u Holivudu, preminuo Čedvik Bosman! 

Poput ostalih reditelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlasima. Zbog provokativnosti njegova satira 'Ševa na žici' snimljena 1969. godine bila je zabranjena sve do 1990. i prikazana je tke nakon pada Berlinskog zida.

U narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov koman 'Vesela žena vindzork' 2007. godie i u korežiji sa Božidarom Đurovićem postavio operu sergeja Prokofjeva 'Zaljubljen u tri narandže'.