Napustila nas je neverovatna umetnica - Isidora Žebeljan preminula je od posledica teške bolesti!

Autor: Vanja Vladičić

29.09.2020 13:29

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:ATA Images, Instagram

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:ATA Images, InstagramIstaknuta kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan preminula je posle duge i teške bolesti u 53. godini, objavila je danas Radio televizija Srbije.

Kako je saopšteno iz SANU, Isidora Žebeljan bila je jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni, a njen odlazak predstavlja ogroman gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu svetsku umetnost i kulturu. Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kom je od 2002. godine radila kao profesor komppozicije.

Izabrana je za članicu Srpske akademije nauka i umetnosti 2006. godine, a za članicu Svetske akademije umetnosti i nauka 2012.

Preminuo Goran Paskaljević, reditelj filmova koji su obeležili srpsku kinematografiju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolarac (@kolarac_kolarceva_zaduzbina) on Sep 29, 2020 at 3:58am PDT

Dobitnica je važnih nagrada u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada 2004. godine.

Berlinski časopis Frajtag izabrao je Žebeljan za jednu od deset najprespektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009, a 2014. godine, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Isidora Žebeljan je privukla pažnju javnosti svojom operom Zora D, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003. godine, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Nakon uspeha ove opere neprekidno je dobijala porudžbine značajnih muzičkih festivala i institucija kao što su Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Dženezis Fondacija iz Londona i drugi.

Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nebojša Babić Photography (@nebojsa_babic_photography) on Aug 6, 2020 at 6:30am PDT

Neka od njenih najvažnijih dela su opere Zora D, Maratonci, Simon izabranik i Dve glave i devojka, orkestarska dela Konji Svetog Marka, Zujte strune i Escenas picaras, koncertantna dela Igra drvenih štapova za hornu i gudače,  Frula i flamingosi za klarinet i orkestar, Tri čudne ljubavi za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar Rukoveti.

Njenih tridesetak kompozicija izvedeno je na više od stotinu koncerata i predstava u gotovo svim zemljama Evrope, u SAD i u zemljama Dalekog istoka. Pre nekoliko godina u novogodišnjem izdanju našeg lista, Isidora je svrstana među najostvarenije ličnosti decenije.

Preminuo Ronald Bel, autor čuvenog hita ‘Celebration’!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nebojša Babić Photography (@nebojsa_babic_photography) on Aug 6, 2020 at 6:29am PDT

Diskografska kuća CPO iz Nemačke je 2011. godine objavila kompakt disk sa orkestarskom muzikom Isidore Žebeljan, u izvođenju Janačekove filharmonije iz Ostrave, Žebeljan orkestra iz Beograda i dirigenta Davida Porselajna, a 2013. kompakt disk sa kamernom muzikom od 11 kompozicija, u izvođenju nekoliko solista i Žebeljan orkestra. Kompakt disk sa kamernom muzikom za gudače 2015. godine objavila je ista diskografska kuća.

Kao dirigent i pijanista izvodila je svoju muziku ali i muziku drugih srpskih kompozitora. Dirigovala je premijere kompozicija Dušana Radića i Vasilija Mokranjca, kao i na drugim koncertima u Londonu i Amsterdamu.

Preminuo poznati češki reditelj i oskarovac Jirži Menzel!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tin Drum Music (@tindrummusicbgd) on Sep 27, 2019 at 12:35am PDT