Poslednji pozdrav čuvenom reditelju: Porodica i prijatelji oprostili su se od Gorana Paskaljevića! (foto)

Autor:

12.10.2020 17:31

Foto:

Foto:



Urna sa posmrtnim ostacima reditelja Gorana Paskaljevića juče je, uz knjigu žalosti, nekoliko sati bila izložena u sali na Novom groblju.

U mimohodu su se smenjivali oni koji su hteli da odaju počast ovom velikanu domaće kinematografije i gospodinu kosmopolitskog duga. Među Paskaljevićevim saradnicima, prijateljima, poštovaocima njegovog dela, kao i običnom publikom koja je volela njegove filmove, a koji su juče došli da izjave saučešće Paskaljevićevoj supruzi Kristini i sinu Vladimiru, zatekao se među prvima političar Zoran Živković.

Poslednji pozdrav voljenom kolegi uputili su i reditelj Goran Marković, Darko Bajić, Dragan Marinković i Radoš Bajić, ali i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović, kompozitor Zoran Simjanović, glumica Nela Mihajlović, novinarka Tanja Peternet Aleksić, ali i mnogi drugi koji su se divili neverovatnom talentu i harizmi kojom je odisao Goran.

Preminuo Goran Paskaljević, reditelj filmova koji su obeležili srpsku kinematografiju 

Paskaljević je kremiran 5. oktobra na groblju Per Lašez u Parizu, a urna je u pratnji njegove supruge Kristin pre dva dana preneta u Beograd. Polaganje urne na Novom groblju će, po želji reditelja biti obavljeno naknadno, u najužem porodičnom krugu.

- Njegove kolege, umetnici i filmski radnici s kojima je sarađivao tokom slavne karijere koja je traja više od četiri decenije, oprostiće se od Paskaljevića i podsetiti na ostvarenja koja su mu donela svetske nagrade, a nama ostavili filmski baštinu na komemoracoko u Jugoslovenskoj kinoteci u sredu 14. oktobra. - Najavljeno je.

Podsetimo, čuveni reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini u Parizu. Diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film — „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimio je 1976. Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Goran Paskaljević: Oporavak uz more