Poslednja diva domaće scene: Ona pred kojom se prolaznost klanja, Milena Dravić večno će biti u našim srcima!

Autor:

14.10.2020 18:00

Foto:

Foto:



Jedna od najboljih domaćih glumica, Milena Dravić napustila nas je tog tužnog 14. oktobra 2018. godine nakon duge i iscrpljujuće borbe sa teškom bolešću.

Danas, dve godine kasnije, na isti dan, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju održan je pomen na godišnjicu smrti neverovatne glumice Milene Dravić. Rade Šerbedžija, Voja Brajović, Petar Benčina, Anica Dobra, Seka Sablić, Milenina sestričina Verica Dravić, Rade Dravić kao i mnogobrojni prijatelji okupili su se u ranim jutarnjim časovima, kako bi odali počast pokojnoj glumici.

Crvene ruže za poslednje “zbogom”: Milena Dravić sahranjena pored voljenog Gage 

O Mileni su pričali oni koji su sa njom proveli čitav život, koji su je voleli, ugledali se na nju, te učili od nje, sa njom igrali i imali tu čast da ona bude deo njihovih života, njihove umetnosti i vremena.

Od 5. oktobra 1940. godine do 14. oktobra 2018. Jedna žena ispisala je istoriju umetnosti na ovim prostorima, ostavši do svog poslednjeg dana jedinstvena i neprevaziđena, toliko obična u svojoj neobičnosti, toliko jednostavna i svoja naspram toliko snažnog dara koji je nosila u sebi. Jedna žena, jedna glumica i samo jedna Milena.

Iza nje su pored maestralnih uloga ostale i lepe reči, mudre, duhovite, jake... Mnogo njih koji će u budućnosti svedočiti o životu i neizbrisivom tragu glumice koja je živela svoju glumu.

Za svoju umetnost umela je između ostalog da kaže:

- Pozorište je večno, a bez velike posvećenosti prema svome poslu ne možemo očekivati pravu umetnost.

Bila je prava prijateljica, uvek tu da pomognem, da se nađe.. a o ljubavi, ljubav je samo jedna. - Za svoje najbliže uvek sam bila tu, uzvraćala svakome ko mi je pomogao i dala za njih sve od sebe. Da sam u nekim trenucimaza njih mogla i život da dam, učinila bih to. Dragan, Dragan je plemeniti mangup i on je mene začarao za ceo život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Krasavčević-hamzagić Dragica (@dragicakrasavcevichamzagic) on Jun 3, 2020 at 8:42am PDT

Reči Mileninih kolega, velikih umetnika, takođe su ostale zapisane u vremenu, kao uspomena na najveću od svih.

- Bila je glumica koja je pomerala granice neponovljivog! Privatno, dobra i iskrena i svi su se s pravom voleli. Bila je srećna, volela je svoj poziv i ljude. Kao osvešćeno biće, uvek je bila odgovorna i na pravoj strani. Mnogo puta sam pomislila: 'A šta i sada ona rekla' - Zapitala se Jelisaveta Seka Sablić.

- Milena Dravić je bila jedna od naših najvećih i najuspešnijih glumica. Lepa, pametna, radna, beskrajnog šarma i velike harizme. Na pravi način je prilazila ovom nimalo lakom poslu. Ozbiljno, odgovorno, studiozno, i uvek sa dozom sumnje kako je nešto uradila. Njena gluma je bila iskrena i moderna. I pored mnogih priznanja koja je dobijala i velike popularnosti koju je imala, ostala je skromna i jednostavna. Baš ta skromnost i jednostavnost su je činile nedodirljivom. Srećna sam što sam je poznavala, što sam radila sa njom i što sam imala šta da naučim slušajuči je i posmatrajući je. - Rekla je Jelica Sretenović.

- Malo ko je više voleo glumu od nje! - Tvrdi glumac Dragan Jovanović.

- Za mene Milena nije otišla, kao ni Dragan. Oni su bili toliko veliki, divni i jedinstveni ljudi. Imali su fantastičan smisao za humor. Oboje! Milena je bila mangup, u najboljem smislu te reči. I dama, osetljiva, emotivna, sa dubokim osećajem za pravično i ljudsko. Gospodstvena! Mnogo nedostaje, kao i njen Dragan! - Rekla je vidno uznemirana i sa tugom u očima Gorica Popović.

Sećanja ne blede i nikada neće izbledeti. I da žele ne mogu da nestanu, jer pre dve godine, otišla je zavek, a nikad nije otišla. Bila je i ostala diva. Ona pored koje prolaznost prolazi klanjajući se. Preminula je u noći između 13. i 14. oktobra 2018. godine u KBC Bežanijska kosa. A sećanje na nju nastaviće da živi!

Milena Dravić: Poslednja diva