Preminuo Šon Koneri, legendarni Džejms Bond je zauvek otišao sa scene (video)

Autor:

31.10.2020 15:39

Foto:

Foto:



Preminuo Šon Koneri, čuveni glumac koji je ostvario niz sjajnih uloga, a čitav svet ga je doživljavao kao najautentičnijeg Džejmsa Bonda na velikom platnu.

Šon Koneri je preminuo u 91. godini, a vest os mrti saopštila je njegova porodica. Kako se navodi u saopštenju, preminuo je u snu. Poslednje dane života je provodio na Bahamima, a navodno se nije osećao dobro već neko vreme, javlja BBC.

Šon Koneri je bio Džejms Bond čak sedam puta, a njegova gluma i osobenost u glumačkom izražaju učinili su ga najvoljenijim "tajnim agentom 007" na svetu.

Šon koneri je osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Nesalomivi", dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa. Britanska kraljica proglasila ga je vitezom 2000. godine. Povukao se sa filma u aprilu 2011. godine.

Ser Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Debitovao je u pozorištu u Londonu 1951, a tri godine kasnije i na televiziji. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. u filmu "Another Time, Another Place" sa Lanom Tarner.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je "Dr. No" (1962), a zatim i "Iz Rusije s ljubavlju" (1963), "Goldfinger" (1964), "Operacija Grom" (1965), "Samo dvaput se živi" (1967) i "Dijamanti su večni" (1971). Ponovo je igrao Džejmsa Bonda u filmu "Nikad ne reci nikad" (1981), i više nikad nije bio slavni agent.

Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) donela mu je Oskara i Zlatni globus. Igrao je i u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod (1989). Priznanje za životno delo dodeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

O Šonu Koneriju kruže razne priče i sve su istinite! 

  • Početkom pedesetih bio je treći na takmičenju za mistera univerzuma, ali je kao Bond morao da nosi tupe, jer je već sa 17 godina počeo da ćelavi.
  • To ga nije sprečilo da se redovno nađe na listama najzgodnijih muškaraca planete.
  • O njegovom izgledu i pojavi dosta govori i to što mu je 1999. u filmu Klopka partnerku igrala Ketrin Zita Džons – tada mlađa od njega 40 godina.
  • Ona je u tom trenutku imala 30 godina, a on gotovo 70 i niko nije primetio.
  • U proteklih devet decenija Koneri je bio deo brojnih kultnih filmova, jedan je od najvećih glumaca sveta i svi su ga barem nekad gledali.

M G

Autor