Odlazak legende srpske košarke: Preminuo Dušan Duda Ivkovića

Autor:

16.09.2021 10:19

Foto:

Foto:

Jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera, Dušan Ivković umro je u 78. godini od posledica vode u plućima i herpesa



Jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera, Dušan Duda Ivković preminuo je danas u Beogradu, potvrdio je Košarkaški savez Srbije. Ivković je umro u 78. godini.

Prvi čovek Radničkog sa Crvenog Krsta, Dudinog matičnog kluba, otkrio je i uzrok smrti.

- U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa - rekao je kratko Goran Kalinić za Sport Klub.

Dušan Ivković rođen je 1943. u Beogradu, a košarkom je počeo da se bavi na Crvenom Krstu u redovima Radničkog. Godinama je sa uspehom nosio dres ovog kluba, a od 1968. je počeo da radi kao trener sa mlađim kategorijama Radničkog. Prvi samostalni angažman imao je 1980. godine kao trener Partizana, a od tada je sve do sada bio jedan od najboljih evropskih i svetskih stručnjaka.

Profimedia

 

Vodio je velikane poput PAOK-a, AEK-a, Olimpijakosa, CSKA, Efesa, a sa reprezentacijom Jugoslavije i Srbije osvajao je brojne medalje.

Kao trener dva puta je osvajao Evroligu i to u dve potpuno različite epohe - 1997. i 2012, a kao selektor ima tri evropska i jedno svetsko zlato sa Jugoslavijom, kao i srebro sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Eurobasketu 2009. godine u Poljskoj.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading